Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Zasilacze UPS
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer KEH P8400R częściowy brak podświetlenia przycisków.

23 Cze 2011 20:22 2098 3
  • Poziom 21  
    Witam.Posiadam radio jak w temacie,otrzymałem je ogólnie jako nie działające.Udało mi się je ożywić,niestety borykam się z jednym problemem.Po podłączeniu do zasilania od razu podświetla się napis "band" oraz przycisk do wyjmowania kasety.Gdzie zacząć poszukiwania usterki? Wyświetlacz działa normalnie,bo jest pod nim folia EL i inwerter normalnie ją załącza.Na 3 pinie (oznaczony jako illumination)złącza panela z subpanelem jest napięcie 14V.Czy to napięcie powinno być zaraz po podłączeniu do zasilania,czy powinno się pojawiać dopiero po włączeniu radia?I czemu tylko 2 przyciski się podświetlają..
    pozdrawiam
  • Zasilacze UPS
  • Pomocny post
    Moderator
    To może rozkręć panel i sprawdź czy nie są spalone żarówki?
  • Zasilacze UPS
  • Pomocny post
    Spec od car audio
    Cytat:
    I czemu tylko 2 przyciski się podświetlają..

    Masz kawałek schematu z interesującym Cię fragmentem:
    Pioneer KEH P8400R częściowy brak podświetlenia przycisków.
  • Poziom 21  
    Dziękuję za odpowiedzi.Otóż panel rozebrałem zanim zacząłem szukać dalej,tam nie ma żaróweczek,są tylko diody.Wszystkie sprawne zresztą.
    Natomiast co się okazało:na zdjętym panelu na 3 pinie złącza subpanela było wprawdzie napięcie 14V,ale po założeniu panela napięcie to spadało do 5V,które było nie wystarczające do zasilenia wszystkich diod.Za ten stan rzeczy odpowiedzialny jak się szybko okazało jest tranzystor 2SB1243(na schemacie oznaczony Q623).
    Po jego wymianie podświetlenie panela powróciło.
    Dziękuję za pomoc:D