No, ba napięcie tda7294 wynosi max ±40V
W przypadku egzemplarzy niższej jakości nawet ±38V.

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekeeperek wrote:Ja świadomie kupiłem takie trafo..i teraz załuje... Bo na 8 ohm chodziło.. Tylko ze ja teraz potrzebuje na 4.. Wracając do mojego pytania. Jak zmneijszyć z +/-41 V za pomoca diód do napięcia +/-35V (bo przy takim napięciu mi działało bez zarzutów na 4 Ohm. ? POMOCY
keeperek wrote:źle podałem.. Te rezystory mają jakis ułamek Ohma chyba 0,33 A moc 5W .. Na prawde źle bedzie z nimi? Lepiej dac jescze diody?
PS. Mam 10 kondensatoów po 4700uF każdy... Ile władować do tego wzmaka (2 X TDA7294)
Wojtek.zse wrote:do niego pojemność rzędu 20 000uF to kondensatory nie zdązą się doładować i też bedzie kicha.
janek11389 wrote:Wojtek.zse wrote:do niego pojemność rzędu 20 000uF to kondensatory nie zdązą się doładować i też bedzie kicha.
Witam! Kondensatory zawsze zdążą się naładować, ponieważ ładowanie kondensatora, jest 25 razy szybsze niż rozładowanie, a co do lepszego basu przy zwiększaniu pojemności w zasilaczu, to jest to śmieszne, 100W przy 100Hz i 100W przy 10kHz będzie miało ten sam pobór prądu.
Pozdrawiam
janek11389 wrote:Witam! Ja akurat z Tobą się nie zgadzam, ale to jest najmniej istotne, temat był już nie raz poruszany i nic pewnie nie zmienimy, część będzie za normalnym zasilaczem, a część za wiadrem kondensatorów w zasilaczu i niech tak zostanie, o tym, co piszesz, to jedynie ma wpływ szybkość przełączania końcówki, czy będzie miała 10V na mikro sekundę, czy 100V na mikro sekundę, ale to akurat jest uzależnione od budowy danej końcówki, a nie wiadra kondensatorów.