Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV-OUT VIVO Sapphire X550 256MB 128bit PCI-E

raafaello1982 25 Jun 2011 16:10 1794 0
    raafaello1982
    Level 10  
    Witam, interesuje mnie podłączenie mojej karty graficznej Sapphire X550 256MB 128bit PCI-E z TV kolorowym marki Philips posiadający złącza S-video oraz audio-video na przednim panelu oraz Eurozłącze SCART na tylnym. Karta posiada VIVO

kupiłem przejściówkę która umożliwiła mi podłączenie zakupionego kabla Prolinka

karty do video na przednim panelu TV. Kiedyś udało mi się to zestawić(wówczas miałem LCD połączony z komputerem VGA teraz DVI) jednak teraz obraz jest czarno-biały, zastosowałem takie rozwiązanie gdyż chciałem uzyskać lepszą jakość obrazu(nie była jednak zadowalająca choć wiadomo że z EURO byłaby już totalną kichą), dźwięk mam z wieży więc interesuje mnie tylko sygnał video przekazujący film wraz z napisami na ekran TV w kolorze. Nie wiem czy problem leży po stronie kabla-wysokiej jakości czy przejściówki, zastanawiam się ew.nad nowym zakupem np.

bądź zastosowanie przejściówki: Adapter RCA VGA PC LAPTOP na TV SVGA S-Video i za jej pośrednictwem podłączenie s-video do s-video TV kablem SVHS-SVHS
    i tu pytanie czy strata przesyłanego obrazu będzie duża i czy ogólnie to rozwiązanie można zastosować przy mojej konfiguracji. Innym pomysłem jest znalezienie kabla łączącego bezpośrednio VIVO karty graficznej z S-video telewizora o ile taki istnieje, proszę o radę. Są oczywiście też gotowe urządzenia np. KONWERTER VGA na VIDEO S-VIDEO VGA z redukcją szumów, ale to też już wyższe koszty. Z góry serdecznie dziękując za pomoc

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

Udało mi się uzyskać kolor restartując Win dla VGA i przy kolejnym podpinając DVI, jednak już czemu wówczas zaniechałem korzystanie z tej opcji obraz jest tragiczny. Czytając forum wnioskuje że opcja EURO nie jest dobrym pomysłem a chinch daje właśnie słaby obraz zostaje więc s-video i tu pytanie czy ktoś testował pod kątem jakości obrazu któreś z rozwiązań:
    a)Adapter RCA VGA PC LAPTOP na TV SVGA S-Video + kabel SVHS-SVHS
    b)przejściówka jaką dostałem z kartą graf. + kabel Prolink chinch na s-video
    c)gotowce z allegro np.AK145 KONWERTER S-VIDEO BNC TO LCD VGA 1680x1050
    Jednym słowem s-video na TV pytanie tylko gdzie podpiąć się pod graficzną by uzyskać lepszy obraz i czy wogóle w/w rozwiązania dadzą mi zadowalający obraz barwy kolorów

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]