Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mała sieć- 2 rutery i bramka voip. Dziwne zachowanie internetu

msikorski 26 Jun 2011 20:47 1397 3
    msikorski
    Level 10  
    Witam,

Potrzebuje poprawnie skonfigurować takie połączenie:

Internet orange Freedom (domowy jak neostrada)-> Bramka VoIP Zyxel Prestige -> Router TPLink->router Pentagram Cerberus. Jaka jest idea? Już tłumaczę:

Sygnał telefoniczny Orange Freedom (taka jakby neostrada) podłączam do bramki Zyxel Prestige. W niej mam jedno wyjście DSL, 2 phone i ADSL. Sygnał internetowy idzie w gniazdo ADSL, do gniazda phone podłączony jest telefon, a do gniazda DSL podpinam router TPlink. Router ten mam za zadanie rozdzielić sygnał wifi na notebooki w jednym pomieszczeniu, na jeden komputer stacjonarny kablem i przekazać sygnał kablem do routera znajdującego się 2 piętra wyżej. Czyli w TPlinku do gniazd LAN1 wkładam kabel od bramki VoIP, gniazdo LAN2 wykorzystuje do podłączenia PC, a gniazdo LAN3 służy do podłączenia routera Pentagram.
    Router Pentagram mam za zadanie rozdzielać internet wifi na komputery znajdujące się 2 piętra wyżej, gdyż TPLink nie dawał sobie zupełnie z tym rady.

Bramka Zyxel Prestige jest ustawiona zgodnie ze wszystkimi ustawieniami typu VPI, VCI, nazwa użytkownika, hasło, dane VoIP itp. I jeżeli podłączymy notebook lub PC bezpośrednio do niej to wówczas internet działa.
    Gdy podłączam te 2 routery na ustawieniach fabrycznych to internet niby jest, to znaczy notebooki pokazują że mają połączenie z internetem WIFI ale tego internetu fizycznie nie ma. Strony się nie ładują, pingi nie działają. Zauważyłem że dzieje się taka rzecz, że po restarcie routerów pierwsza jednostka, która podłączy się po WIFI ma pięknie działający internet, a pozostałe już nie mają go wcale albo mają na chwilkę raz na 20 prób powiedzmy.

W jaki sposób powinienem skonfigurować te routery aby to wszystko działało poprawnie na wszystkich jednostkach?
    Pozdrawiam
    bogiebog
    Level 43  
    Wyłącz DHCP servery w tplinku i w pentagramie. Wszystkie routery łączymy portami LAN tylko.

Jak to nie pomaga start/uruchom: CMD.exe wpisz
    ipconfig /all

załącz wydruki z komputer jak jest net i drugi wydruk jak nie ma neta.
    msikorski
    Level 10  
    Ok. Wyłącze DHCP. Routery są połączone portami LAN bo innej możliwości nie ma. Oba to są routery ADSL, więc albo mają LAN albo wejście RJ-11. Jutro napiszę po tym zabiegu i zobaczymy co się wydarzy.
    msikorski
    Level 10  
    Po wyłączeniu serwerów DHCP, ustawieniu DNS zewnętrznych od Orange oraz ustawieniu jeszcze kilku detali w routerach wszystko działa poprawnie. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!