Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Olympus Camedia C-720UZ, zegar traci ustawienia, czasem się "zawiesza"

26 Jun 2011 21:02 4334 21
  • Level 30  
    Witam.
    Starszy aparat jak w temacie.
    1. Od zawsze miał taką usterkę, że zdarzało mu się "zawiesić" w trakcie wykonywania zdjęcia. Mrugała długo czerwona dioda i trzeba było resetować całość przez wyjęcie baterii.
    Po włożeniu baterii zaczynał ponownie działać poprawnie ale trzeba było ponownie wprowadzić datę ponieważ przy wyjęciu baterii ustawiała się na początkową.
    2. Też od zawsze zdarzało mu się, że gdy był włączony i podczas przenoszenia został lekko uderzony (zdarza się na wycieczkach) to też tracił datę i godzinę. Wiązałem to z chwilową utratą kontaktu na styku z bateriami. Po wyczyszczeniu styków w aparacie i powierzchni stykowych w bateriach zawsze wyglądało na poprawę w tym temacie.
    3. Podczas normalnej wymiany baterii (przy wyłączonym aparacie) nie resetowała się data. Obecnie gdy wymieniam baterie data resetuje się mimo tego, że aparat jest wyłączony. Po włączeniu sygnalizuje konieczność ustawienia zegara.
    Wobec tego pytania:
    1. Czy ktoś to rozkręcał i wie jak do tego się zabrać?
    2. Czy jest tam jakaś bateria do podtrzymania pracy zegara?
    3. Czy jest możliwość wymiany lub dołożenia jakiegoś kondensatora aby nie reagował na ewentualne mikro-przerwy w zasilaniu w przypadku wstrząsów podczas przenoszenia?
    Andrzej
    [30.03.2021, webinar elektroda] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Helpful post
    Level 11  
    Witam, ja mam model C-740UZ i ten sam problem z utratą ustawień po wymianie baterii. Rozkręciłem gada (trzeba mieć mały śrubokręt krzyżakowy). Akumulatorek podtrzymujący widać po zdjęciu tylnej ścianki. Jest on zgrzany ze stykami, mnie się udało go uwolnić, wyjąłem go razem ze stykami i wlutowałem styki ponownie. Kupiłem baterię o podobnych rozmiarach z nadzieją, że zadziała. Po jej zamontowaniu niestety aparat nadal traci ustawienia. Stary akumulatorek miał jakieś 0,6 V, bateria 1,57 V. Nie wiem czy w ogóle bateria tu się nada, może zadziała tylko na akumulatorku. Dołączam się do pytania jakie musi być napięcie baterii/aku, żeby podtrzymanie zaskoczyło.
  • Level 30  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Jeszcze mojego nie rozbierałem. Przypuszczałem, że jest w nim jakaś bateria do podtrzymania. Do takich zastosowań używa się zwyczajowo baterii litowych. Mają one napięcie ok. 3V. Dla przykładu: mam radiostację Kenwood TM-255E. Po ok. 10 latach eksploatacji zaczęła zapominać zaprogramowane częstotliwości, emisje itp. Po wymianie baterii litowej na nową (niestety nieco inną, bo był kłopot z nabyciem) sytuacja wróciła do normy. Nowa bateria była oczywiście litowa. Jeśli włożenie nowej (1,57V) baterii aparat nadal zapomina datę to jest wielce prawdopodobne, że to jednak powinna być litowa. A czy na tej oryginalnej były jakieś oznaczenia?
    Napisz, czy przy otwieraniu tego aparatu nie ma jakiś niespodzianek (coś wypada, coś można urwać).
    Andrzej
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 30  
    Rozebrałem "diabła".
    Po otwarciu tylnej ścianki nie było baterii:
    Olympus Camedia C-720UZ, zegar traci ustawienia, czasem się "zawiesza"
    Dopiero po odkręceniu i odchyleniu płytki ukazała się bateria:
    Olympus Camedia C-720UZ, zegar traci ustawienia, czasem się "zawiesza"
    Mylące jest to, że ma oznaczenie C1808 (jak kondensator):
    Olympus Camedia C-720UZ, zegar traci ustawienia, czasem się "zawiesza"
    Wygląda jednak bardziej na baterię, niż na kondensator:
    Olympus Camedia C-720UZ, zegar traci ustawienia, czasem się "zawiesza"
    Napięcie 402 mV i spadało (po ok. 1 godz. 384 mV).
    Wymiary:
    średnica 6,8 mm,
    grubość 1,7 mm (mierzona z wyprowadzeniami - blaszki).
    Żadnych sensownych oznaczeń nie było.
    Poskładałem go "do kupy" i będę szukał baterii litowej o podobnych wymiarach.
    Gdyby ktoś miał wiedzę na temat "kondensatorowości tej baterii" to bardzo proszę o informację.
    Andrzej
  • Level 11  
    Bo to jest kondensator podtrzymujący. W moim 740UZ wyglądało to tak samo. Dowiedziałem się, że w moim aparacie dawał on napięcie 3,3V, pojemność 0,2F. Już miałem kupować baterię o tym napięciu, ale nie wiem jak ona by się zachowała gdyby była doładowywana, tak jak ten oryginalny kondzio. Mogłaby narobić bigosu.

    Na razie próbuję zastosować kondensator podtrzymujący GoldCap, do kupienia chociażby na Allegro. Napięcie co prawda 5,5V, ale mniejszych nie ma. Pojemność taka jak ma być. Jak dostarczą go, zamontuję i dam znać czy działa. Andy, proponuję poczekać na wynik mojego eksperymentu :).
  • Level 30  
    No to czekam.
    Andrzej
  • Level 11  
    No niestety teoretycznie powinno działać, a nie chce. Podłączałem kondensator tak i na odwrót, nic... Nadal nie zapamiętuje daty.
  • Level 30  
    Teraz wyjeżdżam na 2 tygodnie i zabieram "tego nieszczęśnika" ze sobą. Gdy wrócę to spróbuję wylutować tę bateryjkę (lub kondensator) i dolutować przewody do wyprowadzenia na zewnątrz. Potem przeprowadzę testy.
    Myślę, że jeśli miałby to być kondensator to po włożeniu baterii (tych głównych - zasilających) na przewodach powinno pojawić się napięcie aby naładować ten kondensator. Jeśli to miała by być bateria, to na przewodach nie powinno się pojawiać napięcie (powinno być rozdzielenie obwodów na diodach). To tak w skrócie bo diody mogą mieć (i mają) prąd wsteczny który może zafałszować pomiar. Może być zatem konieczność użycia miernika o małej rezystancji wewnętrznej lub dodatkowego obciążenia tego obwodu rezystorem. Można też przeanalizować połączenia na płytce aby zobaczyć w jakim układzie pracuje "to coś". Gdy miałem aparat rozebrany to o tym myślałem, ale zabrakło cierpliwości.
    Wracając do Twojego kondensatora to podłączanie na odwrót może mu nie wyjść na zdrowie. Poza tym jeśli nie ma pewności czy otrzymałeś go dobrego to można podłączyć go do baterii np 4,5V (bo masz takiego na 5,5V) i po odłączeniu odczekać trochę i zmierzyć napięcie woltomierzem o dużej rezystancji.
    Przy małych prądach upływu powinien przez długi czas pamiętać, że widział się z baterią.
    Andrzej

    Dodano po 5 [minuty]:

    nobange wrote:
    Bo to jest kondensator podtrzymujący. W moim 740UZ wyglądało to tak samo. Dowiedziałem się, że w moim aparacie dawał on napięcie 3,3V, pojemność 0,2F.

    A z jakiego źródła była ta informacja?
    Andrzej
  • Level 30  
    Dzięki za link. Bardzo ciekawy.
    A właśnie dla tego aby ciągle nie rozbierać to wyprowadzę te przewody na zewnątrz (na czas eksperymentów i pomiarów).
    Ale to po wakacjach.
    Andrzej
  • Level 11  
    trochę odświeżam

    ale kiedyś znalazłem że np na czas ładowania można podłączyć zasilacz.

    Nie wiecie może jaki dokładnie? tzn jaki prąd ma dokładnie podawać?
  • Level 30  
    bzyk111 wrote:
    a czy Ma maja znaczenie?

    Niestety nie rozumiem pytania.
    Andrzej
  • Level 11  
    przepraszam
    chodzi mi o to ze każdy zasilacz oprócz podawanego wyjściowego napiecia podaje także nateżenie prądu w miliAmperach.
    jedne np maja 6v 500 mA inne 1500.

    :)

    Moderated By Dzimi:

    Coraz bardziej zastanawiające wpisy. Proszę najpierw pogłębić troszkę wiedzy. Temat zamykam. Regulamin pkt.3.1.17.



    Moderated By Dzimi:

    Na prośbę Autora tematu - wątek ponownie zostaje otwarty.

  • Level 9  
    Przy doborze zasilacza ważne jest napięcie, wartość prądu informuje jaki maksymalny prąd może być pobrany z zasilacza, to samo dotyczy podawanej czasami mocy zasilacza w [W]
    epiksel.pl
  • Level 30  
    epiksel.pl wrote:
    Przy doborze zasilacza ważne jest napięcie, wartość prądu informuje jaki maksymalny prąd może być pobrany z zasilacza, to samo dotyczy podawanej czasami mocy zasilacza w [W]
    epiksel.pl

    Witaj epiksel.pl
    Temat nie dotyczy zasilaczy, tylko podtrzymania pracy zegara wewnętrznego itp.
    Z powodu niezbyt jasnych zapytań kolegi bzyk111 w sprawie zasilacza, został zamknięty przez moderatora.
    Na moją prośbę został ponownie otwarty (za co bardzo dziękuję moderatorowi).
    Proszę nie rozwijać dalej sprawy zasilacza.
    Oczywiście głosy w dyskusji dotyczącej tematu mile widziane.
    Andrzej
  • Level 2  
    Witam.

    Ja mam problem z moim OLYMPUS SP 720 UZ. Zawiesza się przy nagrywaniu filmów. Rzadziej na VGA częściej na HD i FULL HD. Na 10 prób jedna się udaje i to tylko 1 min. Jak go nie ruszam to nagrywa troszkę dłużej. Używam karty sd hc tak, że nie powinno być problemów. Piszcie więc CO Z NIM NIE TAK, bo do kosza pójdzie.

    Aha jeszcze jedno. Myślałem, że to błąd oprogramowania, ale do tego aparatu chyba aktualizacji nie przewidziano.
    Mam na niego jeszcze gwarancję, ale może jest jakiś sposób, żeby samemu sobie z tym poradzić.

    Pozdro.
  • Level 30  
    jasiu2323 wrote:
    Witam.

    Ja mam problem z moim OLYMPUS SP 720 UZ. Zawiesza się przy nagrywaniu filmów. Rzadziej na VGA częściej na HD i FULL HD. Na 10 prób jedna się udaje i to tylko 1 min. Jak go nie ruszam to nagrywa troszkę dłużej. Używam karty sd hc tak, że nie powinno być problemów. Piszcie więc CO Z NIM NIE TAK, bo do kosza pójdzie.

    Aha jeszcze jedno. Myślałem, że to błąd oprogramowania, ale do tego aparatu chyba aktualizacji nie przewidziano.
    Mam na niego jeszcze gwarancję, ale może jest jakiś sposób, żeby samemu sobie z tym poradzić.

    Pozdro.

    Ogólnie rzecz biorąc tematem wątku nie jest SP 720UZ ale starszy model C-720UZ.
    Zanim jednak "do kosza pójdzie" to spróbowałbym dać mu szybszą kartę (na próbę). Piszesz, że dałeś mu SDHC, ale oprócz pojemności i "stopnie upakowania - HC" karty SD mają różne szybkości. W niektórych urządzeniach nagrywających podają jakiej klasy (minimum) powinna być karta aby "nadążyła" z zapisem.
    Spróbuj zgłębić ten temat bo ja nie mam o nim zbyt wielkiej wiedzy, ale może to jest przyczyna.
    A jeśli jest jeszcze na gwarancji to też nie ma co go od razu wyrzucać.
    Andrzej
  • Level 11  
    w efekcie rozwiązanie problemu nie padło.

    Czy komuś się może udało?
  • Level 30  
    Przerwałem eksperymenty, ale aparatu nie wyrzuciłem. To była moja pierwsza cyfrówka i z sentymentu będę jeszcze próbował. Niebawem wrócę do tematu. A szkoda, że nikt nie rozwiązał sprawy w międzyczasie.
    Andrzej
  • Level 11  
    No u mnie dokladnie tak samo.
    😊
    Pierwsza cyfrowka. I choć juz wolny jest robi b ladne foty.
    Pozdro.
    Jak d czegos dojdziesz napisz.
    PS u mnie podłączenie zasilacza nadal powoduje reset.
    Po prostu nie pobiera prądu z gniazda zasilacza.
    Pozdro.