Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Altus 300 problem z wysokotonowcem

28 Cze 2011 15:57 1099 6
  • Poziom 10  
    Otóż przy podkręceniu basu zaczyna coś w wysokotonowcu terkotać.
    Szukać już nowego?
  • Moderator Akustyka
    To raczej normalka w altusach. Nie podkręcaj za bardzo basu, a będzie ok.
  • Poziom 10  
    mam te głośniki z 10lat, przeżyły parę imprez itp. od paru lat raczej grane cicho

    pojawiło się to ostatnio, przeszkadza przy oglądaniu filmów gdy nie jest głośno
    ale jest trochę basu, takie wrażenie niestykania na kablach

    gdyby to była norma to kto by to wytrzymał :)
  • Moderator Akustyka
    Może coś dostało się do obwodu magnetycznego, przedmuchaj sprężonym powietrzem. Być może zimne luty na łączówce.
  • Poziom 21  
    Czołem,

    a czy jesteś pewien, że to napewno z GDWT? Może lepiej sprawdź zawieszenia GDN i GDM. Furkotanie jednoznacznie kojarzy mi się z rozsypanym zawieszeniem piankowym w tych głośnikach. Też tak miałem.

    Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński
  • Poziom 43  
    Trzeba głośnik wyjąć z obudowy i podłączyć pod przewody sygnałowe bez filtrów - oczywiście nie podgłaśniać do oporu a jedynie tak aby był słyszalny dźwięk z głośnika. Wtedy można stwierdzić czy głośnik dalej pierdzi czy furkocze czy nie. Jeśli nie, trzeba będzie sprawdzić zwrotnicę, szczególnie tor wysokotonowy.

    Możesz na początek zamienić GDWT w kolumnach i sprawdzić czy będzie ten sam efekt. Jeśli zacznie pierdzieć ten sam gośnik w drugiej kolumnie to by oznaczało że cewka jest uszkodzona.
  • Poziom 10  
    Sprawa zamknięta, puścił lut w jednej ze zwrotnic, dopóki
    basu było mało obwód był zamknięty, wibracje powodowały
    "trzeszczenie". Podlutowane i jest ok.