Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karcher HDS 895 uszkodzony mechaniczny czujnik ciśnienia ?

witek_77 28 Jun 2011 18:00 13623 2
    witek_77
    Level 11  
    Witam. Otóż posiadam karchera 895 (starszy model już) i od pewnego czasu zaczal przerywać, po czym częściej, aż stanął. Znalazłem przyczynę. Zaraz za pompą jest mechaniczny czujnik ciśnienia który pod wpływem ciśnienia wyskakuje do góry i wciska mały elektryczny guziczek, który wyłącza pompę. NO i sprawa jet taka. Czy ten czujnik się wymienia czy wystarczy podnieść ten guziczek troszkę do góry. Czy są jakieś zestawy naprawcze do nabycia. Wszystkie sugestie/pomysły mile widziane
  • Helpful post
    mazawada
    Level 18  
    Dotyczy HDS-895.
    Są dwa mikrowyłączniki sterowane dwoma tłoczkami. Jeden maszynę załącza (gdy ciśnienie spadnie), zaś drugi wyłącza (gdy puścisz pistolet). Tłoczki mają tendencję do samoczynnego blokowania się, gdyż zacierają się od strony wodnej. Należy:
    1). zdjąć plastikową podkowę blokującą mikrowyłącznik, 2). zdjąć mikrowyłącznik, 3). kluczem wykręcić nakrętkę tłoczka (ciężko), 4). wysunąć tłoczek (nie zgub sprężyny i podkładki!), 5). posmarować smarem silikonowym (lub wymienić) dwa małe oringi na tłoczkach, 6). złożyć starannie zdjęte elementy, 7). po sprawdzeniu efektu świętować sukces.
    Bywa tak, że sprężyna może być pęknięta - załóż tylko oryginał!
    Bywa tak, że sprężyna powoli traci sprężystość - pomaga podłożenie cienkiej (eksperymentalnej) podkładki. Potrzeba na to wiele cierpliwości i wielokrotnego demontażu. A także ustalenia, który tłoczek jest od niskiego (załączanie), a który od wysokiego (wyłączanie) ciśnienia.
    witek_77
    Level 11  
    No więc tak. Rozkręciłem i faktycznie duża sprężyna jest pęknięta. Natomiast najwyraźniej nie to było przyczyną. Okazało się, że cegier trzymający małą sprężyne pękł i nie odbijało tego dużego tłoczka i on trzymał mikrowyłącznik. Znalazłem taki cegier w zszywaczu tapicerskim :) zamontowałem, poskładałem i mimo pękniętej sprężyny karcher powrócił. Teraz jeszcze może w przyszłości wymienię wężownicę, bo obecnie działa bez niej tzn zrobiłem tzw bypass a wężownica w garażu leży. Dzięki za odpowiedź.