Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DSB-616 i monoblock z 0% jakości

matis057 28 Cze 2011 21:55 1899 8
  • #1 28 Cze 2011 21:55
    matis057
    Poziom 33  

    Witam, od dłuższego czasu po naprawieniu dekodera od mojego dziadka - Echostar DSB-616 zastanawiałem się nad kupnem anteny satelitarnej i konwertera. Kupiłem antenę TRIAX 80TD oraz konwerter monoblock - http://www.satnet.com.pl/-produkty/pid,1084/Konwerter-MTI-Gray-Line-Monoblock

    Podłączyłem sprzęt, przy pomocy miernika wychyłowego namierzyłem satelitę HB i mam odbiór: 80% siły sygnału i 0% jakości.
    Na konwerterze single wszystko odbiera pięknie ale nie wiem czemu nic nie "łapie" na monoblocku. Dekoder został skonfigurowany w następujący sposób:

    LNB - 2
    Przełącznik - DeSEqC1..4
    LNB1 - Uniwer. LNBF - HOTBIRD - Port 1
    LNB2 - Uniwer. LNBF - ASTRA 19.2 - Port 2

    Bardzo proszę o pomoc.

    0 8
  • Pomocny post
    #2 28 Cze 2011 22:59
    LeDy
    Poziom 43  

    Nie podałeś podstawowych informacji. Jak zamontowany w uchwycie, za które " ucho" , i jak patrzy.

    0
  • #3 28 Cze 2011 23:01
    matis057
    Poziom 33  

    Patrząc tak jak satelita to konwerter jest trzymany za prawe ucho i odbiera HB a lewe ucho zezuje i odbiera Astre.

    0
  • Pomocny post
    #4 28 Cze 2011 23:09
    LeDy
    Poziom 43  

    matis057 napisał:
    Patrząc tak jak satelita to konwerter jest trzymany za prawe ucho i odbiera HB a lewe ucho zezuje i odbiera Astre.

    Wygląda na to , że prawidłowo. Jak zmiana portów nic nie daje to pozostaje spr. na innym tunerze takie samo połączenie. Jak będzie OK to tuner nie przełącza.

    0
  • #5 28 Cze 2011 23:24
    matis057
    Poziom 33  

    Tuner przełącza porty prawidłowo, bo gdy źle ustawiłem antenę to na jednym miałem 60% siły a na drugim 40%. Tylko, że nie ma w ogóle jakości sygnału... Ciągle 0%.

    0
  • Pomocny post
    #6 29 Cze 2011 08:22
    LeDy
    Poziom 43  

    matis057 napisał:

    Na konwerterze single wszystko odbiera pięknie ale nie wiem czemu nic nie "łapie" na monoblocku. Dekoder został skonfigurowany w następujący sposób:

    LNB - 2
    Przełącznik - DeSEqC1..4
    LNB1 - Uniwer. LNBF - HOTBIRD - Port 1
    LNB2 - Uniwer. LNBF - ASTRA 19.2 - Port 2
    Jak na konwerterze pojedynczym siła i jakość prawidłowe(ile?) no i na pojedynczym Hotbird , jak monoblock , patrząc przed talerzem, złapany za prawe oko i na Hotbird a lewe jest z lewej i łapie z Astry , porty ustawione właściwie( zmiana nic nie daje?) to albo tuner nie przełącza monoblocka albo monoblock zły, uszkodzony.

    0
  • #7 29 Cze 2011 10:20
    matis057
    Poziom 33  

    Jak na konwerterze pojedynczym siła i jakość prawidłowe(ile?) no i na pojedynczym Hotbird , jak monoblock , patrząc przed talerzem, złapany za prawe oko i na Hotbird a lewe jest z lewej i łapie z Astry , porty ustawione właściwie( zmiana nic nie daje?) to albo tuner nie przełącza monoblocka albo monoblock zły, uszkodzony.

    Na konwerterze single mam 85% siły i 95% jakości.
    Zmiana portów daje tylko to, że skoczy siła sygnału ale jakości nadal 0%.

    0
  • Pomocny post
    #8 29 Cze 2011 16:39
    mihal2002
    Poziom 43  

    Wyrzuć ten monoblok i załóż normalny. Przed zakupem trzeba się dowiedzieć z jakim monoblokiem dany dekoder będzie działał.

    A to że jest sygnał a brak jakości to normalne, masz połączenie dekoder konwerter a reszta to już przypadłość konwertera który nie współpracuje z w/w dekoderem.

    0
  • #9 29 Cze 2011 22:59
    matis057
    Poziom 33  

    Sprawdziłem konwerter na innym dekoderze i okazuje się, że właśnie On ma winę. Usterka została zgłoszona do sklepu i będzie wymiana na konwerter Inverto który będzie w 100% kompatybilny z dekoderem.
    Temat zamykam. Dziękuje za odpowiedzi.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo