Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Marcu5z 28 Jun 2011 22:47 5944 10
NDN
    Marcu5z
    Level 11  
    Szanowni Państwo,

Kupiłem dwa miesiące temu na Allegro monitor Samsung SyncMaster 305T.
    Obraz miałbyć idealny, po przyjkściu okazało się, że ma zarysowaną matrycę, ale jakoś to przebolałem. Ale do rzeczy.
    Po pewnym czasie z wyświetlanym obrazem zaczęło się coś dziać. Pojawiały się "ruchome półprzeźroczyste" nie wiem jak to nazwać, plamy czy przebarwienia.
    Pojawiały się one w różnym momencie pracy monitora. Po pięciu minutach, godzinie czy czterech. Nie było reguły. Zazwyczaj wada ta mijała po kilku, powiedzmy 5-8 godzinach pracy monitora.

Zdjęcia (Link do galerii):

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Filmy:

Obecnie wada bardzo się pogorszyła, gdyż na wcześniej opisanych "ruchomych półprzeźroczystych" przebarwieniach pojawiło się kolejne, bardziej dokuczliwie zielone przebarwienie. Po uruchomieniu monitora początkowo pojawiają się pierwsze przebarwienia a następnie po kilku lub kilkunastu minutach kolejne zielone przebarwienie. Uniemożliwia ono praktycznie korzystanie z monitora.

Po odłączeniu kabla sygnałowego DVI, obraz prezentuje się następująco:

Wykonałem test, z odwaracniem obrazu monitora za pomocą oprogramowania Catalyst Control Center:

Poniżej zamieszczam zdjęcia podzespołów monitora (Link do galerii). Z tego co udało mi się zauważyć, poprawiane było lutowane na płycie w dwóch miejscach gniazda DVI. Lekko uszkodzone jest gniazdo taśmy nr 2.

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Numeracja taśm:

Taśma nr 1:
    - dł. taśmy: 165 mm
    - szer. wtyku: 28,5 mm
    - 14 pinowa

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Taśma nr 2:
    - dł. taśmy: 260 mm
    - szer. wtyku: 20 mm
    - 15 pinowa

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Taśma nr 3:
    - dł. taśmy: 270 mm
    - szer. wtyku z zaciskiem: 370 mm
    - szer. wtyku bez zacisku: 385 mm
    - 21 pinowa

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Taśma nr 4:
    - dł. taśm: 260 mm
    - szer. wtyku: 33 mm
    - szer. wtyku drugiego: 8 mm
    - 16 i 3 pinowa

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Schemat do monitora znajduje się pod tym adresem. Znalazłem go w internecie po czym zamieściłem na tutejszym forum.

Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co mogło ulec zepsuciu.
    Proszę o ewentualne namiary, na osobę która mogłaby ten monitor naprawić, najlepiej w Łodzi.
  • NDN
  • NDN
    Marcu5z
    Level 11  
    Karta graficzna jest sprawna, przewód DVI-DVI również.
    Podłączyłem komputer do innego starego monitora LCD. Obecnie to właśnie na nim pracuje a wyświetlany obraz jest bez zarzutu lecz niestety dwa razy mniejszy. :)
    Zdaję sobie z tego sprawę, iż sam prawdopodobnie nie dam rady naprawić monitora.
    Myślę, iż ratunkiem może być wymiana którejś z części monitora lub pomoc ze strony fachowca.
    Jakant
    Level 35  
    Prawdopodobnie przyczyna tkwi w tym uszkodzonym złączu. Odłącz wtyk i przeczyść lub wymień na jakąś używkę zakupioną u kolegów z elektrody. Zrób fotkę dokładną całej taśmy z wtykami na każdym końcu. Podejrzewam że dopasuje się coś z innego Samsunga. Na początek poruszaj tym wtykiem dociskając go i obserwuj czy jest jakaś reakcja.

Dodano po 2 [minuty]:

To samo zrób z drugim wtykiem.
    Marcu5z
    Level 11  
    Rozumiem, że chodzi o złącze zaznaczone na obrazku poniżej?

Rozkręcając monitor po odłączałem wszystkie kable/taśmy po czym je przeczyściłem przedmuchując złącza powietrzem. Nie dało to jednak żadnego efektu, problem jak występował tak występuje.
    Dodam, iż złącze taśmy zaznaczonej na zdjęciu powyżej, było w górnej części, której teraz brakuje, sklejone kropelką kleju z tzw. pistoletu (klejone na gorąco).
    Bardzo ciężko było je odłączyć jak i z powrotem podłączyć. Nie mniej jednak wydaję mi się, iż wszystkie styki stykają z gniazdem płyty.

Jutrzejszego dnia jak wrócę do domu, wykonam dokładne zdjęcia taśmy oraz spróbuję poruszać jej obydwoma wtykami.
    skynet_2
    Level 26  
    Kolego Marcu5z masz sypnięty scalak na matrycy, jak monitor pochodzi chwilę scalak[taki podłużny] się nagrzewa i przestaje działać, matryca obok scalaka [scalak znajduje się na górze po prawej] powinna być gorąca.

Co do tych pionowych linii, sprawdź kondensatory elektrolityczne SMD[srebrne] na tej płytce z kontrolerem, oscyloskopem sprawdź przed i po kondensatorze, jeżeli sygnał się różni więcej niż 5% to wymień.
    Marcu5z
    Level 11  
    @ Jakant: Dodałem zdjęcia wszystkich taśm oraz podzespołów w pierwszym poście.

@ imperpl: Wyczyściłem wszystkie wtyki oraz złącza, nie dało to jednak żadnego efektu. Problem pozostał.

@ skynet_2: Powiem szczerze, że nie wiem, o który scalak dokładnie chodzi. Być może teraz po tym jak dodałem dokładniejsze zdjęcia mógłbyś mi go wskazać?
    To prawda, matryca nagrzewa się dość mocno. Wydaję mi się, że jest podgrzana równomiernie na całej powierzchni, jednak chyba jest to zbyt wysoka temperatura.
    Niestety nie posiadam oscyloskopu, więc nie mam możliwości sprawdzenia kondensatorów elektrolitycznych SMD. Będę chyba musiał się zwrócić do jakiegoś specjalisty tutaj na miejscu w Łodzi lub wysłać gdzieś w Polskę, aby mógł mi posprawdzać takie rzeczy lub naprawić monitor, gdyż sam nie jestem w stanie tego zrobić. Niestety nie posiadam takowego sprzętu jak i umiejętności.

Prawda jest taka, iż ktoś wcisnął mi bubel twierdząc, że jest to monitor z idealnym obrazem.
    Po tym jak otrzymałem paczkę, znalazłem na matrycy kilka rysek. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, który twierdząc, że jest to prawdopodobnie wina kuriera przesłał mi zdjęcia (poniżej) zrobione tuż przed wysyłką.

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Załatwiłem tę sprawę polubownie, ze sprzedającym. Niestety po pewnym czasie pojawiły się wady opisane w pierwszym poście. Moja ciekawość zaprowadziła mnie ponownie do zdjęć zrobionych tuż przed wysłaniem przez sprzedającego.
    Ku mojemu zdziwieniu, znalazłem wg mnie wadę w wyświetlanym obrazie.

Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Czy mógłby ktoś ze znających się na tym temacie potwierdzić lub zaprzeczyć, iż wada ta występowała już przed wysyłką do mnie monitora?
  • Helpful post
    skynet_2
    Level 26  
    Zaznaczyłem ci jak wygląda ten układ, uszkodzony jest pierwszy od prawej[akurat jest poza kadrem], wymiana tego jest niemożliwa; zazwyczaj wymienia się całą matrycę.

Marcu5z wrote:
    Załatwiłem tę sprawę polubownie, ze sprzedającym. Niestety po pewnym czasie pojawiły się wady opisane w pierwszym poście. Moja ciekawość zaprowadziła mnie ponownie do zdjęć zrobionych tuż przed wysłaniem przez sprzedającego.
    Ku mojemu zdziwieniu, znalazłem wg mnie wadę w wyświetlanym obrazie.

Również może być to wina taniego kabla lub silnej kompresji jpg.
    Arlic
    Level 11  
    @U.P.
    Może być to równie dobrze szum matrycy aparatu lub chromatyzm :/

Marcu5z
    Ja bym spróbował dotknąć ten scalak podczas pracy monitora, nie raz podczas transportu niewtórych matryc od laptopów, zdarzało mi się że przychodziła do mnie matryca z ową wadą, uszkodzonym scalakiem tym.
    CzapkaKloszarda
    Level 1  
    Witam.

Z racji tej iz watek odnosnie problemu z tym modelem monitora juz istnieje pozwole sobie odswiezyc temat zamiast tworzyc nowy.

Mam podobny problem z monitorem Samsung 305T jak zalozyciej watku. Na ekranie widnieja wyrazne przebarwienia. Jednak u mnie wystepuja one tylko na jakies 1/4 ekranu od lewej strony. Kolor czarny jest wyswietlany jako czerwony. Ponizlej screen ze zwyklego paintu. Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Pozostale barwy w strefie 1/4 od lewej sa wyswietlane prawidlowo chyba ze posiadaja pewna domieszke czarnego wtedy jest to tez wyswietlane z przeswitujacym czerwonym. Ponizej screen z pulpitu. (te czerwone barwy nie powinny sie tam znalezc) Samsung SyncMaster 305T - proruszające się przebariewnia, plamy, artefakty

Kolory jasne sa wyswietlane w 100% prawidlowo tzn. explorer czy dokumenty i jasne strony internetowe mozna bez problemu przegladac jednak chociazby zdjecia czy ogladanie filmu juz staje sie denerwujace.

Po wstepnym rozebraniu monitora na dzien dobry zauwazylem ze byl juz wczesniej rozbierany i bylo w nim cos kopane. Zauwazylem ze ta sama wtyczka co u zalozyciela tematu uszkodzona byla tak samo uszkodzona jest i u mnie jednak w nieco inny sposob. Ruszalem wszystkimi tasmami i nic sie nie dzieje. Po odlaczeniu kabla DVI na obrazie testowym rowniez wystepuja przebarwienia. Dodam do tego ze rano kiedy monitor jest zimny to obraz powiedzmy do 5min jest ok a pozniej wyskocza przebarwienia. Jeszcze niedawno wczesniej te przebarwienia pojawialy sie i znikaly po czym znom pojawialy jednak teraz juz pozostaja az do nastepnego dnia.

Panowie prosze doradzcie mi czy moge cos z tym monitorem jeszcze kombinowac starac sie naprawic czy raczej nieda sie nic zrobic i jedyne co to sprzedac na aukcji jako uszkodzony i zaopatrzyc sie w nowy/inny.

Oczywiscie komputer sam w sobie wykluczam poniewaz inny monitor podlaczony do tego samego komputera tym samym kablem DVI podpietym do tego samego gniazda na karcie graficznej daje obraz bez zadnych skaz.