Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Subwoofer Yamaha YST-SW325 auto włączenie/wyłączenie

draro1 29 Cze 2011 07:27 4260 4
  • #1 29 Cze 2011 07:27
    draro1
    Poziom 10  

    Witam.
    Ostatnio zakupiłem subwoofer Yamahy YST-SW325, którego podłączyłem do Yamahy RX-V767 przez chinch do jednego z wyjść subwoofera. Subwoofer posiada funkcję auto off/on po wcześniejszym ustawieniu przełącznika na LOW bądź HIGH. Wg producenta po zaniku sygnału subwoofer wyłączy się po ok. 8 min i tak też się dzieje ale nawet wówczas gdy sygnał podawany jest z amplitunera do suba (po 8min od włączenia muzyki sub przechodzi w standby) Podczas odtwarzania muzyki/filmu niezależnie od głośności subwoofer wyłącza się po 8 min. Po przejściu do standby nie mogę w żaden sposób pobudzić go do włączenia (dopiero po wyłączeniu funkcji auto off/on). Niezależnie czy przełącznik ustawiony jest na HIGH czy LOW po przejśćiu do standby zachowanie jest takie same-brak rekacji na podany sygnał. Producent podaje w instrukcji, że sub uaktywni się po otrzymaniu częstotliwości 200Hz .Już nawet podłączyłem tel. kom. pod sub z aplikacja posiadającą equalizer- bawiąc się zmiana częstotliwości w equalizerze- subwoofer dalej "śpi". W trybie wyłączonego auto on/off subwoofer działa normalnie bez wyłączania. Zachowanie jego podczas włączonej funkcji auto on/off jest takie jakby był głuchy na podawany sygnał. Czy ktoś z was miał podobny problem?Czy zakupiłem uszkodzony sprzęt? Dodam, że w instrukcji podali, że jeśli takie coś występuje należy wyłączyć funkcję auto on/off- w takim razie kiedy mam jej użyć? Rozumiem, że miałbym amplituner innego producenta ale mam tego samego i dziwi mnie fakt, że ta funkcja nie działa. Być może zakupiłem uszkodzony egzemplarz? Może w amplitunerze muszę zmienić jakieś ustawienia?Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

    0 4
  • #2 01 Lip 2011 00:17
    uzbek86
    Poziom 16  

    Sprawdź w ustawieniach amplitunera ustawienia głośników. Czy subwoofer włączony > ON, odcięcie subwoofera > 80 Hz, oraz jakie masz głośniki tylne (małe, duże) > MAŁE.

    0
  • #3 01 Lip 2011 10:14
    draro1
    Poziom 10  

    Subwoofer włączony. Co do głośników to posiadam tylko przednie + sub.Ukazał mi sie dodatkowy problem- sub podczas odsłuchu potrafi się wyłączyć a zielona dioda na panelu przednim w tym momencie pomruguje.To już nie jest na 100% normalne zachowanie. Czy coś może być z zasilaniem?Wysyłąm suba do serwisu.

    0
  • #4 01 Lip 2011 22:37
    uzbek86
    Poziom 16  

    To fakt normalne zachowanie to już nie jest. Przed wysłaniem przedzwoń do serwisu.

    0
  • #5 11 Sty 2014 20:17
    zetek
    Poziom 11  

    Witam mam problem. Subwoofer Yamaha z automatycznym włączeniem/wyłączeniem. Problem taki, że podczas automatycznego wyłączenia jest mocne puknięcie we wszystkich głośnikach co powoduje, że z powrotem się włączy i tak może cały czas i sobie puka. Czasami nawet podczas puknięcia jest w stanie na chwilkę telewizor stracić obraz jak by było jakieś przebicie. Jeżeli włączam lub wyłączam ręcznie nic takiego się nie dzieje tylko przy automacie. Ma ktoś jakiś pomysł ??????????????

    0