Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa WZ 750 - wylacza sie po kilku minutach

huhus 29 Jun 2011 10:00 5581 5
    huhus
    Level 1  
    Witam wszystkich,
    mam problem z moją pompą.

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

tyle że nie posiadam hydroforu, mam samą pompę. Pompę używam na działce do podlewania, pompa podłączona jest do studni głębinowej. Wąż do podlewania długości ok 15 m.

Jak podłącze pompę do zasilania to manometr pokazuje 1.5 bara. Natomiast jak podlewam, wtedy pompa się uruchamia, wskazówka na manometrze skacze. Gdy nie podlewam znów pompa stoi cicho. I tak w kółko. Nie wiem czy mam prawidłowy odgłos działania pompy, ponieważ ona cały czas "tyka "jak działa.
    Problem polega na tym, że pompa po ok 20 minutach wyłącza się, dopiero jak ostygnie po kilkunastu minutach znów działa.
    Zastanawiam się, czy ta pompa musi mieć podłączony hydrofor, ale gość który mi sprzedawał w sklepie mówił, że do podlewania nie potrzebny jest baniak.
    Tylko, że ja w ciągu 20 min jak działa pompa non stop to nie dam rady polać całej działki.
    Proszę o pomoc.

Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych. [retrofood]
    stanislaw1954
    Level 43  
    Witam.
    Mam wrażenie że przy takiej " instalacji"silnik pompy bardzo "cierpi" ,gdyż pompa więcej wody pobiera na ssaniu niż jesteś w stanie cienkim wężem wypuścić. Dochodzi do przegrzania zabezpieczenia termicznego silnika. Widzę 3 możliwości
    - zbiornik hydroforowy (najlepsze wyjście)
    - zmiana węza na taki żeby nie dławił pompy,
    - częstsze odpoczynki pompy(a w zasadzie silnika).
    mczapski
    Level 39  
    Przeczytaj swój wpis i przetłumacz na polski język. Gdzie i jaka wskazówka skacze? Jak podłącza się pompę do studni? z jakich powodów pompa wyłącza się? Czy według twojej metody pracę pompy oceniasz po odgłosach, czy po wycieku/wydajności wody? I może jakieś parametry techniczne pompy.Coś wygląda na zastosowanie pompy ssąco-tłoczącej do studni o niskim lustrze wody.
    dziadek1203
    Level 14  
    Witam.Baniak jest niepotrzebny-przecież jak pompuje do baniaka to ciśnienie się zwiększa-to jest tak samo jakby podlewało przez wąż-ciśnienie się zwiększa-wychodzi na to samo.Ze zdjęcia widać że to jest silnik na jedną fazę-czy aby jest dobrze podłączony-może być kondensator uszkodzony;nie wiadomo czy silnlk grzeje się bo coś jest niewpożądku ze silnikiem czy też pompa szwankuje.Piszesz że skacze wskazówka-ale czy od początku pracy czy też po pewnym czasie-może brakuje wody?Zwróć uwagę z jakiej głębokości może ssać wodę(tabliczka znamionowa albo instrukcja obsługi),być może za krótki przewód ssący(bez wody pompa może ulec uszkodzeniu i będzie się grzać).powodzenia

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

....a na końcu przewodu ssącego (w studni) jest zawór zwrotny? Przed uruchomieniem pompy -powinna być zalana!
    maxmajster234
    Level 1  
    Ta pompa potrafi nabić 8 bar wiec jeśli wąż jest zbyt cieki to pompa automatycznie się wyłączy bo wyłącznik ciśnieniowy który jest w zestawie pracuje tylko do 5 bar.
    Chcąc uzyskać max. ciśnienie pompy należy zastosować wyłącznik LCA 1

Dodano po 3 [minuty]:

A brak zaworu zwrotnego powoduje cykanie pompy ponieważ po wyłączeniu pompy ciśnienie spada cofając się do studni wtedy wyłącznik włącza pompę która dobije do ustawienia OFF po czym znowu się wyłączy i tak w kółko.
    dziadek1203
    Level 14  
    Przewód ssący powinien być sztywny a nie miękki bo będzie się zaciskał.