witam
mam dylemat, którego niestety nie potrafię samodzielnie rozwiązać mimo intensywnego "googlowania" i szukania na tym forum. Informacji zebrałem wiele,ale nic z tego dla mnie jednoznacznie nie wynika.
Ponieważ nie wiem jakie informacje są potrzebne do precyzyjnego określenia sytuacji, podaję wszystko co wiem.
Z góry dziękuję za cierpliwość i ewentualną pomoc.
Objaw:
Dopóki Era była Erą miałem przy obecnie posiadanej "infrastukturze" zasięg jeśli nie dobry, to przynajmniej wystarczający.
Po zmianie era-t-mobile transfer znacząco wzrósł, ale jakość połączenia bardzo spadła (ta zależność akuratnie nie zaskakuje).
Natomiast pogorszył się zauważalnie zasięg 3G!! EDGE nadal znakomity?!
Przynajmniej tak to wygląda z punktu widzenia laika obsługującego program do blueconnecta - były 2 kreski - teraz nie ma żadnej.
Mam dwa modemy Huawei E160 i E173. Zachowują się tak samo. Po kilku wycieczkach na komin gdzie jest antena i "optymalizacji" ustawienia osiągnąłem tyle,
że HSDPA włącza się na dwie kreski, po czym zanika całkowicie. Interwały są rzędu 2-5 min.
Program "Miernik sygnału GSM" pokazuje następująco:
EDGE: -61dBm
3G: -101dBm kiedy połączenie jest możliwe, 0 kiedy połączenia brak
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale zaznaczam, że kiedy już jest te -101dBm to jest jak drut - żadnych fluktuacji .
Jak było przedtem nie wiem, nie mierzyłem.
Instalacja:
antena usytuowana ok 14m nad ziemią, kabel 10m jakości nieznanej +pigtail:
to co widzi antena w kierunku nadajnika. Poprzednio była ustawiona w kwadracie 2, obecnie w 1.
to jest moja lokalizacja
http://maps.google.pl/maps?q=Szkwa,+ostro%C5%...0.053511,0.128059&geocode=FcN9KwMdE9VKAQ&z=14
tak wygląda deklarowany zasięg w mojej okolicy. W teorii mam "tylko" 2 km do granicy zasięgu
Przechodząc do sedna.
Mam zamiar zainstalować taką antenę:
http://www.agrolan.pl/index.php?p1,antena-3g-umts-hsdpa-hsupa-17dbi
Pytania:
czy taka antena poprawi jakość połączenia?
czy odchylenia masztu anteny 2-3 cm z powodu wiatru wpływają na jakość połączenia?
co jeszcze można zrobić, żeby ustabilizować łącze?
Jeszcze raz dziękuję za lekturę przydługawego opisu i serdecznie pozdrawiam.
mam dylemat, którego niestety nie potrafię samodzielnie rozwiązać mimo intensywnego "googlowania" i szukania na tym forum. Informacji zebrałem wiele,ale nic z tego dla mnie jednoznacznie nie wynika.
Ponieważ nie wiem jakie informacje są potrzebne do precyzyjnego określenia sytuacji, podaję wszystko co wiem.
Z góry dziękuję za cierpliwość i ewentualną pomoc.
Objaw:
Dopóki Era była Erą miałem przy obecnie posiadanej "infrastukturze" zasięg jeśli nie dobry, to przynajmniej wystarczający.
Po zmianie era-t-mobile transfer znacząco wzrósł, ale jakość połączenia bardzo spadła (ta zależność akuratnie nie zaskakuje).
Natomiast pogorszył się zauważalnie zasięg 3G!! EDGE nadal znakomity?!
Przynajmniej tak to wygląda z punktu widzenia laika obsługującego program do blueconnecta - były 2 kreski - teraz nie ma żadnej.
Mam dwa modemy Huawei E160 i E173. Zachowują się tak samo. Po kilku wycieczkach na komin gdzie jest antena i "optymalizacji" ustawienia osiągnąłem tyle,
że HSDPA włącza się na dwie kreski, po czym zanika całkowicie. Interwały są rzędu 2-5 min.
Program "Miernik sygnału GSM" pokazuje następująco:
EDGE: -61dBm
3G: -101dBm kiedy połączenie jest możliwe, 0 kiedy połączenia brak
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale zaznaczam, że kiedy już jest te -101dBm to jest jak drut - żadnych fluktuacji .
Jak było przedtem nie wiem, nie mierzyłem.
Instalacja:
antena usytuowana ok 14m nad ziemią, kabel 10m jakości nieznanej +pigtail:

to co widzi antena w kierunku nadajnika. Poprzednio była ustawiona w kwadracie 2, obecnie w 1.

to jest moja lokalizacja
http://maps.google.pl/maps?q=Szkwa,+ostro%C5%...0.053511,0.128059&geocode=FcN9KwMdE9VKAQ&z=14
tak wygląda deklarowany zasięg w mojej okolicy. W teorii mam "tylko" 2 km do granicy zasięgu

Przechodząc do sedna.
Mam zamiar zainstalować taką antenę:
http://www.agrolan.pl/index.php?p1,antena-3g-umts-hsdpa-hsupa-17dbi
Pytania:
czy taka antena poprawi jakość połączenia?
czy odchylenia masztu anteny 2-3 cm z powodu wiatru wpływają na jakość połączenia?
co jeszcze można zrobić, żeby ustabilizować łącze?
Jeszcze raz dziękuję za lekturę przydługawego opisu i serdecznie pozdrawiam.