Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wybór anteny umts era/t-mobile

mariosans 29 Jun 2011 12:34 5435 8
Relpol
    mariosans
    Level 10  
    witam

mam dylemat, którego niestety nie potrafię samodzielnie rozwiązać mimo intensywnego "googlowania" i szukania na tym forum. Informacji zebrałem wiele,ale nic z tego dla mnie jednoznacznie nie wynika.
    Ponieważ nie wiem jakie informacje są potrzebne do precyzyjnego określenia sytuacji, podaję wszystko co wiem.
    Z góry dziękuję za cierpliwość i ewentualną pomoc.

Objaw:
    Dopóki Era była Erą miałem przy obecnie posiadanej "infrastukturze" zasięg jeśli nie dobry, to przynajmniej wystarczający.
    Po zmianie era-t-mobile transfer znacząco wzrósł, ale jakość połączenia bardzo spadła (ta zależność akuratnie nie zaskakuje).
    Natomiast pogorszył się zauważalnie zasięg 3G!! EDGE nadal znakomity?!
    Przynajmniej tak to wygląda z punktu widzenia laika obsługującego program do blueconnecta - były 2 kreski - teraz nie ma żadnej.
    Mam dwa modemy Huawei E160 i E173. Zachowują się tak samo. Po kilku wycieczkach na komin gdzie jest antena i "optymalizacji" ustawienia osiągnąłem tyle,
    że HSDPA włącza się na dwie kreski, po czym zanika całkowicie. Interwały są rzędu 2-5 min.
    Program "Miernik sygnału GSM" pokazuje następująco:
    EDGE: -61dBm
    3G: -101dBm kiedy połączenie jest możliwe, 0 kiedy połączenia brak
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale zaznaczam, że kiedy już jest te -101dBm to jest jak drut - żadnych fluktuacji .
    Jak było przedtem nie wiem, nie mierzyłem.

Instalacja:
    antena usytuowana ok 14m nad ziemią, kabel 10m jakości nieznanej +pigtail:
    to co widzi antena w kierunku nadajnika. Poprzednio była ustawiona w kwadracie 2, obecnie w 1.

to jest moja lokalizacja

http://maps.google.pl/maps?q=Szkwa,+ostro%C5%...0.053511,0.128059&geocode=FcN9KwMdE9VKAQ&z=14

tak wygląda deklarowany zasięg w mojej okolicy. W teorii mam "tylko" 2 km do granicy zasięgu

Przechodząc do sedna.
    Mam zamiar zainstalować taką antenę:

http://www.agrolan.pl/index.php?p1,antena-3g-umts-hsdpa-hsupa-17dbi

Pytania:
    czy taka antena poprawi jakość połączenia?
    czy odchylenia masztu anteny 2-3 cm z powodu wiatru wpływają na jakość połączenia?
    co jeszcze można zrobić, żeby ustabilizować łącze?

Jeszcze raz dziękuję za lekturę przydługawego opisu i serdecznie pozdrawiam.
  • Relpol
    kreslarz
    Level 35  
    Najbliższy BTS z GSM/UMTS masz w Teodorowie, czyli antena na azymucie 190-200 stopni. Następny jest w Ostrołęce przy ul. 1 Armii WP - azymut około 200-210 stopni.
    Jest jeszcze jeden w Drogoszewie, ale tylko GSM900, czyli GPRS - azymut około 130-140 stopni.
    Kolejny GSM/UMTS to miejscowość Ławy na azymucie 190-200 stopni, czyli tym samym co Teodorów.
    Na północy i wschodzie praktycznie nie ma w sensownej odległości żadnych stacji T-Mobile.
    Antena, którą chcesz zastosować obsługuje tylko pasma 1900-2100 MHz, zatem nie będzie poprawnie pracować na częstotliwości 900 MHz. Z wyglądu obecnie zainstalowanej anteny wydaje mi się, że nie pracuje ona poprawnie na 1900-2100 MHz, a tylko na 900 MHz. Trudno na odległość precyzyjnie określić. Poszukaj może anteny trzyzakresowej 900-1800-1900-2100. Taką funkcję spełnia ta antena: http://www.agrolan.pl/index.php?p2,antena-log-gprs-edge-3g-umts-hsdpa-9dbi. Ma wprawdzie mniejszy zysk, ale dużą szerokopasmowość, co w Twojej sytuacji będzie korzystniejsze.
    Jeżeli chodzi o UMTS, to ciekawą propozycją jest taka antena: http://yagi.pl/antena-1800-2100-jukatan-p-1397.html?osCsid=e4524e214db37ff4b933d0e95558bd1d.
    Przy tych częsstotliwościach bardzo ważna jest jakość kabla łączącego antenę z modemem. Oprócz pig-taili, które muszą być, najlepiej jest przy długości 10 m zastosować kabel H1000, lub H500. Kabel H155 (cienki) tłumi 4,5 dB na 10m, a kabel H1000 tylko około 2 dB. To jest prawie o 100% sygnału więcej na wejściu modemu.
    mariosans
    Level 10  
    Dziękuję bardzo za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Proszę jeszcze tylko o potwierdzenie, czy dobrze zrozumiałem:
    - zakładając, że edge(gprs) nie jest dla mnie priorytetem,
    kupuję antenę Jukatan + 10m kabla H-1000 +kompas do ustawienia tego wszystkiego na Teodorowo i po problemie?
  • Relpol
    kreslarz
    Level 35  
    Nie mam przekrojów terenu i nie wiem czy coś po drodze zasłania Ci widoczność przekaźnika. Jeżeli nie, to powinno wszystko grać. Kompas nie jest Ci potrzebny. Popatrz jak są ustawione w okolicy anteny satelitarne - one patrzą prawie na południe (czyli azymut 180 stopni). Od tego około 20 stopni w prawo i powinno działać. Powodzenia
    cain77
    Level 11  
    Ja nie do końca tak to widzę. T-mobile umts ma na 2100MHz wiec po co kupować wielozakresową antenę która ma gorsze parametry niż dedykowaną na konkretną częstotliwość ? Antena sektorowa do odbioru to też nie najlepszy pomysł, antena odbiorcza lepiej im jest bardziej kierunkowa, sektor zbiera zakłócenia z całej okolicy więc SNR sygnału jest mniejszy, niż przy bardziej kierunkowej antenie. Kabel H1000 ma ponad 1cm grubości i jest sztywny, niezbyt wygodny w montażu w domu, końcówki do niego to Nki wiec żeby wprowadzić zarobiony do domu trzeba mieć otwór w ścianie nie mniej niż 2cm, dojdzie jeszcze mniej typowy konektor. Na tą częstotliwość najlepsze rozwiązanie to anteny mikropaskowe, polecam np taki sprawdzony panel Antena UMTS/HSDPA jeśli obecnie choć czasami łączy się z sygnałem HSDPA to jest praktycznie 100% pewność że z tą anteną będzie już cały czas w odpowiedni sygnał.
    kreslarz
    Level 35  
    cain77 wrote:
    Ja nie do końca tak to widzę. T-mobile umts ma na 2100MHz wiec po co kupować wielozakresową antenę która ma gorsze parametry niż dedykowaną na konkretną częstotliwość ? Antena sektorowa do odbioru to też nie najlepszy pomysł, antena odbiorcza lepiej im jest bardziej kierunkowa, sektor zbiera zakłócenia z całej okolicy więc SNR sygnału jest mniejszy, niż przy bardziej kierunkowej antenie. Kabel H1000 ma ponad 1cm grubości i jest sztywny, niezbyt wygodny w montażu w domu, końcówki do niego to Nki wiec żeby wprowadzić zarobiony do domu trzeba mieć otwór w ścianie nie mniej niż 2cm, dojdzie jeszcze mniej typowy konektor. Na tą częstotliwość najlepsze rozwiązanie to anteny mikropaskowe, polecam np taki sprawdzony panel Antena UMTS/HSDPA jeśli obecnie choć czasami łączy się z sygnałem HSDPA to jest praktycznie 100% pewność że z tą anteną będzie już cały czas w odpowiedni sygnał.

Kolego, gdybyś zerknął pod podany przez mnie link, to zobaczyłbyś, że antena JUKATAN, to antena mikropaskowa na zakres 1800-2100 MHz. Co do kabla, to przecież na końcu są pigtaile, a one są miękkie i mają około 50 cm. Pozwala to na swobodne manewrowanie laptopem. Nie zapomnij o tym, że tłumienie kabla wpływa również na sygnał emitowany w eter przez modem, a jest to naprawdę ważne dla łączności dwukierunkowej, czy modem wyśle do anteny 12 czy niecałe 10 dBm
    Hucul
    Level 39  
    Ja spróbowałbym z routerem obsługującym modemy na USB (Huawei D100, Edimax 3G-6200n) umieszczonym jak najbliżej anteny. Zmniejszamy wtedy straty na kablu antena :arrow: modem i zyskujemy zasięg po WiFi w promieniu kilkudziesięciu metrów.
    mariosans
    Level 10  
    przyznaję, że myślałem już o takim rozwiązaniu. Niestety nie wiele ono daje - wydaje mi się, że mógłbym skrócić dystans maks do ok 6m. Wynika to z tego, że antena musi być umieszczona powyżej szczytów drzew w lesie - inaczej zasięg spada o 60% (nawet GPRS) - wyczytałem wcześniej, że to normalny objaw. Las jest wszędzie dookoła, stąd tak wysoko antena. Cóż, uroki Puszczy Zielonej :).
    Hucul
    Level 39  
    Zasilacz POE i wszystko może wisieć wysoko na maszcie ;)