Witam,
Daro_Elektronik wrote:
- jak ci się sprawują mierniki C/ESR, L/C, są to pewnie jakieś układy pomiaru częstotliwości rezonansowej. Czy przy włączonym i mocno obciążonym zasilaczu mierniki te nie mają dodatkowych błędów
- zamieść schematy lub sposób realizacji i aplikacji tych mierników do zasilacza i ich pracę na wspólnym LCD. Sam planuje wykonanie miernika L/C i ciekawi mnie jakie metody pomiaru wykorzystałeś.
Jeśli chodzi o mierniki to wszystkie są praktycznie dostępne na elektrodzie.
- Miernik ESR schemat dostępny jest tu
Link Z tego miernika korzystam już dłuższy czas i sprawdza się doskonale wiele razy skrócił czas naprawy. Miałem go wykonanego, jako osobny układ wraz z kilkoma innymi które były używane dość często i to był jeden z powodów aby wykonać jedno większe urządzenie zawierające najbardziej przydatne układy, co pozwoliło na wygodną prace.
KJ wrote: W jakim zakresie pojemności można mierzyć kondensatory tym miernikiem C/ESR i czy mógł byś go dokładniej opisać ? bardzo przydał by mi się taki przyrząd ale potrzebuję robić pomiary głównie dla dużych pojemności rzędu 10 000 i więcej uF.
Najczęściej mierzone kondensatory to zakres od 1uF do 10000uF, większych nie mierzyłem, nie korzystam aż z takich pojemności na co dzień.
eurotips wrote: Estetyka nie najgorsza, ale:
1. gniazdo BNC do pomiaru L/C i ESR?
2. pomiar ESR z jednym biegunem do masy: to najgorsza metoda pomiaru i najmniej dokładna
3. wrzuć schemat zasilacza to ci powiemy ile naprawdę pociągnie, bo chyba deko przesadziłeś z parametrami
Chciałem osiągnąć prostotę aby nie trzeba było używać kilku sond pomiarowych, gniazda BNC są izolowane także są połączone osobno do płytek mierników, z tym że przy mierniku ESR i tak jeden biegun idzie do masy. Sondę do pomiarów wykonałem ze starego przewodu od oscyloskopu wyrzucając niepotrzebne bebechy i do tej sondy zostały skalibrowane.
- Miernik L/C
Schemat dostępny tu
Link Miernik ten wykonałem z automatycznym wyborem mierzonego elementu, głównie zależało mi na pomiarze cewek.
- Miernik częstotliwości
Schemat dostępny w sieci
Link
mak222 wrote: Jedyne do czego mam zastrzeżenia to sposób wyświetlania częstotliwości.
10.000.0 MHz. Prawdopodobnie to 10 MHz a może 10 GHz? Te dwa punkty dziesiętne mnie mylą. (ale to może być zboczenie zawodowe informatyka)
Taka jest jego konstrukcja.
- Natomiast moduł Woltomierza-Amperomierza z termostatem wykonany z kitu AVT2857. Termostat jest wykorzystany do załączenia wewnętrznych wentylatorów i sygnału dźwiękowego zbudowanego na Timerze 555.
Moldis wrote: Czy zasilacz podaje napięcie z ustawionymi parametrami kiedy przełączy się w tryb któregoś z mierników?
Tak, można równocześnie korzystać z zasilacza jak i z mierników.
Krater28 wrote: Witam
... i jak połączyłeś je w całość na jednym wyświetlaczu?
No chyba że to jest robione na handel... i nic nie dasz...
Pozdrawiam.
Wszystkie płytki połączone są przez przełącznik czteropozycyjny, który posiada 9x4 złącz wyciągnięty ze starego przełącznik portów RS232. W tym przypadku przełączane są wszystkie piny od ekranu LCD z wyjątkiem masy i regulacji jasności.
Krater28 wrote:
...Czy naprawdę same radiatory nie wystarczą? Ten transformator toroidalny przy nich nie wygląda na aż tak potężny żeby je przegrzał... W końcu nie muszą mieć przecież stale 40-50°C - można je nagrzewać do wyższej temp - a wtedy i więcej ciepła rozproszą...
No niestety same radiatory nie wystarczą (też tak myślałem na początku), przy obciążeniu połową mocy ok. 5A temperatura rośnie dość szybko tzn. po ok. 15 minutach temperatura przekracza 50 stopni i rośnie. Także nie było innego wyjścia by zastosować wentylatory. Osobiście mnie też to rozwiązanie nie przypadło do gustu, ale konieczność górą. Zastanowię się czy nie wyfrezować zagłębienia?
krystian08 wrote: Naprawdę ładna konstrukcja, obawiam się tylko, że te wentylatory na bocznych radiatorach niewiele dają, a poza tym trochę szpecą wizualne ładny zasilacz. Nie wystarczyłoby samo pasywne chłodzenie? I podziel się dokumentacją.
Przy testach wyszło, że dają dużo więcej niż dodatkowy wentylator we wnętrzu obudowy . Tranzystory główne są praktycznie na środku radiatorów więc chłodzenie jest dość efektywne, przy obciążeniu 5A temperatura utrzymuje się na poziomie 38 stopni. Konstruując w tej chwili zasilacz na pewno zastanowił bym się nad innymi radiatorami i zmieniłby dość dużo rzeczy, ale jak to prototyp nie wszystko da się przewidzieć.
killer313 wrote: Jak dla mnie projekt wykonany perfekcyjnie. Czy mógłbyś zamieścić schemat układu regulacji wentylatorów, ten na Mosfecie i termistorze?
Proszę schemat dostępny pod adresem na dole strony
Link
maciekc11 wrote: A konstruktor mógł by odpowiedzieć jak stworzył taką obudowę??
Obudowa do wykonania jest dość prosta, duże ułatwienie dały radiatory które miały już wyfrezowane wcięcia pod dolną i górną ściankę. Wystarczyło powycinać odpowiednie kawałki blach i wszystko poskręcać. Podam link do radiatorów dla podglądu
Link
Daro_Elektronik wrote: Witam,
solidny zasilacz. podoba mi się, jego wielofunkcyjność (mierniki).
Co mi się nie podoba:
- kondensatory na przewodach
- kilka małych płytek porozkładanych po obudowie...
Przewody na kondensatorach? Można było dorobić dodatkową płytkę ale uznałem, że tak będzie dobrze a i estetycznie nie najgorzej.
Obudowa choć wygląda na dużą wcale taka nie jest, oczywiście można było by trochę przerobić , aby zmniejszyć ilość płytek, tylko w tym przypadku możemy dość szybko zmienić (zmodernizować ) któryś z mierników.
Co do napisów to są wykonane na samoprzylepnym papierze z wydrukowanymi napisami na których naklejona jest folia samoprzylepna. Uznałem że ten sposób jest w miarę estetyczny i czytelny. Co do opisów w języku polskim i angielskim to nie zwróciłem na to uwagi, chciałem aby były czytelne i zrozumiałe.
Teraz coś o samym zasilaczu. Tak jak pisałem wcześniej jest na projekcie Velleman K7200
Link
Główne trafo o mocy 300VA, napięcie 2x14V 2x10,7A z układem przełączania uzwojeń, tranzystory wykonawcze to 5 szt. TIP3055 rozmieszczone na jednym radiatorze 3. i na drugiem 2 szt.
Koszt całości waha się w granicy 500-600 zł. Z tym, że dość dużo części miałem.
Myślę, że udało mi się udzielić wystarczających odpowiedzi, jeśli nie to proszę pytać.
Pozdrawiam