Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon do narracji albo do domowego studia nagrań.

darek195 30 Jun 2011 06:54 4553 4
    darek195
    Level 10  
    Potrzebuję mikrofon do narracji albo do domowego studia nagrań głosowych mówionych jak kto woli, za rozsądną cenę. Obecnie mam:
    - mikrofon Ligitech Dialog 320 (taki plastikowy z gąbkową nakładką)
    - kartę w komputerze SB X-Fi extreme audio
    - audacity

Nagrania wychodzą kiepsko, trzeba odszumiać i wzmacniać +13 dB żeby bylo coś slychać (w tej kolejności, w odwrotnej jest gorzej). Po tych zabiegach głos robi się taki trochę telefoniczny.

Chciałbym kupić jakiś sprzęt, który by za rozsądną cenę dawał dobre rezultaty, czyli wzmacniał i odszumiał automatycznie a ponadto umożliwiał wykonywanie nagrań w innym pomieszczeniu niż komputer (chyba że to wyśrubuje cenę do tego stopnia, że przestanie ona być "rozsądna"). A jakby dodawał do głosu trochę basów, tak jak w reklamach TV to też nie byłoby źle, chociaż to pewnie kwestia softu raczej. Z tego co się zorientowałem to powinien być kierunkowy, bo lepiej zbiera głos a nie szumy z otoczenia. I z możliwością postawienia na stole, bo ręce będą zajęte.

Przeczytałem kilka postów tutaj i szukałem na allegro, ale tam są jakieś układy do samodzielnego montażu, a ja potrzebuję mikrofon i ewentualnie jakieś pudełko ze wzmacniaczem czy przedwzmacniaczem, dla nie-elektroników.

Czy ktoś mógłby mnie nakierować na konkretny sprzęt, który by służył do tego właśnie celu a nie do nagłośniania kościołów czy hal, bo takie do tej pory gotowe zestawy znalazłem.
    Anonymous
    Anonymous  
    darek195
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź.

"Rozsądna cena" to moim zdaniem taka, która po pierwsze nie odbiega od średniej krajowej dla danego zastosowania oraz ma korzystny stosunek jakości do ceny (są różne rankingi, jest zawsze jakiś próg, powyżej którego słono płaci się za niewielką już poprawę jakości), a po drugie nie zawiera zbędnych dla danego zastosowania dodatków (np. urządzenie dla hal widowiskowych na pewno będzie miało jakiś nadmiar ponad to co jest potrzebne dla domowego studia, za który nie warto przepłacać). Ja nie wiem jaka jest rozsądna cena w tym przypadku bo jestem laikiem w tej dziedzinie, niestety.

Mam jeszcze kilka pytań. Na forum elektrody wyczytałem, że odpowiednie karty dźwiękowe do studia nagrań do komputera to np.:
    http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-interfejs-audio-usb-behringer-i1681640556.html
    http://allegro.pl/esi-maya-44-pci-cubase-le-od-ss-najtaniej-i1670963882.html
    Na innym wątku z kolei była mowa o interfejsie do nagrywania Lexicon Alpha. Ale ten chyba odpada bo nie ma Phantomu, który jest potrzebny do mikrofonów pojemnościowych (skoro lepszy byłby dla mnie pojemnościowy).

Czy te w/w karty i interfejsy są ok do nagrywania mowy? (w tamtych wątkach chodziło o muzykę, ale pewnie wymagania są podobne) Moja karta SB X-Fi kosztowała koło 250 zł, więc niewiele taniej, czy różnica byłaby warta nowej karty? Na wszelki wypadek nagrałem 5s ciszy z mojego mikrofonu bez żadnej obróbki. Jak się pogłośni to słychać szum (a pogłośnić trzeba, bo się za cicho nagrywa). Czy taki poziom szumów oznacza właśnie złą kartę? Czy też poziom szumów jest dobry, a to by oznaczało, że tylko mikrofon jest do niczego, bo za cicho nagrywa (albo przedwzmacniacz potrzebny)

Co do przedwzmacniacza, czy to trzeba kupić osobno, czy może udałoby się jakoś połączyć z kartą dźwiękową/interfejsem i kupić 1 pudełko? A jeżeli nie, to tutaj jest lista przedwzmacniaczy:
    http://www.radar.pl/Szukaj/przedwzmacniacz-mikrofonowy/

Ja wybrałbym ten "OMNITRONIC LH 050 Przedwzmacniacz mikrofonowy z zasilaniem phantom" za 158 zł, czy jest sens inwestować w większy?

Sorry za tyle pytań.

Achh jeszcze jedno, ważne. Jak z nagrywaniem z dala od kompa? Które ogniwo tego łańcucha może ewentualnie zostać przerwane i nagrywa np bezprzewodowo? Czy raczej odpuścić i pociągnąć dłuuuugi kabel? i znowu: w którym miejscu ten długi kabel, czy mikrofon-przedwzmacniacz czy przedwzmacniacz-komp, czy wszystko jedno?

Nie no sorry, jeszcze jedno pytanie skoro już jestem w temacie. Dlaczego do narracji lepszy pojemnościowy od dynamicznego? Wszędzie piszą, że pojemnościowy jest bardziej czuły i zbiera dźwięki z większej odległości, np. na scenie, a dynamiczny raczej z bliska i dlatego pojemnościowy lepszy do wokalu. Ale ja w sumie nie chcę żeby zbierał dźwięków z całego domu. Jak ktośśpiewa w wokalu, to w tle wokół jest muzyka więc musi zbierać. Ale ja oprócz mowy chcę mieć ciszę. Chyba, że pojemnościowy ma oprócz tego np. większy zakres przekazywanego dźwięku i głos brzmi lepiej niż w dynamicznym - ale tego nie piszą. Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tej kwestii, o ile ktoś doczyta do tego miejsca w ogóle..
    Anonymous
    Anonymous  
    darek195
    Level 10  
    No to teraz mam temat do przemyśleń na parę dni, dzieki za wyczerpujące informacje!