Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pavilion dv6700 zasilanie

30 Cze 2011 08:36 3571 22
  • Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z laptopem HP Pavilion dv6700, a mienowicie uruchamia się on jedynie na baterii. Po podłaczeniu zasilacza w momencie gdy włożona jest bateria zaświeca się jedynie dioda zasilania sieciowego, po probie uruchomienia wyłacza się gdy bateria się rozładuje. Przy probach bez baterii nie ma zadnej reakcji oprucz swiecenia diody w złaczu zasialacza. Po rozkreceniu i krotkich testach wynika, ze po podłaczeniu zasilacza po chwili zaczyna ładować baterie (pobod pradu okolo 300mA) a po chwili nastepuje zwarcie (prad zdązy dojść do około 3A)i odcina zasilanie, gasną wszystkie diody by zapalic sie po chwili i znowu rozpoczac ladowanie. Dodam, że testy przeprowadzalem na zasilaczu laboratoryjnym. Orginalny najprawdopodobniej uszkodził się razem z laptopem bo przy obciazeniu pradem powyżej 150mA przetwornica przestaje pracowac...
    Optycznie wszystkie elementy na płycie są ok.
    Proszę o informację czy ktos miał podobny prypadek i co może powodować takie zachowanie komputera?
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    CZy zasilacz jest z igłą(bolcem) w środku.

    Tam występują 3 napięcia i musiałbyś wstawić rezystor pomiędzy złacze tuleja od środka a bolec.
    Nie pamiętam jaki rezystor poszukaj w sieci
  • Poziom 35  
    marcine60 napisał:
    CZy zasilacz jest z igłą(bolcem) w środku.

    Tam występują 3 napięcia i musiałbyś wstawić rezystor pomiędzy złacze tuleja od środka a bolec.
    Nie pamiętam jaki rezystor poszukaj w sieci


    Szpilka w tym modelu? Tu jest normalna wtyczka.

    Właściciel tematu nie podał oznaczenia płyty głównej więc jedyne co mogę o usterce powiedzieć to to że przebity jest któryś z mosfetów pomiędzy złączem ładowania, a złączem zasilania- tym 4 pinowym w płycie. Chodzi mi o ten fragment płyty. Najczęściej przebija jeden z pierwszych mosfetów patrząc od strony gniazda zasilającego.
  • Poziom 11  
    płyta ma oznaczenie DA0AT1MB8HO REV:H. podejrzane są tranzystory 4119N PQ31 i PQ34. wygląda, że są zwarte lecz nie wiem czy zwarcia nie powodują jakieś inne elementy.. nie mam niestety schematu, a chciałbym uniknąć niepotrzebnego wylutowywania elementów...
  • Poziom 11  
    Tu masz kawałek schematu.

    Faktycznie sprawdź PQ30 PQ3 i diody w okolicy.

    pavilion dv6700 zasilanie
  • Poziom 29  
    Mam dokładnie ten sam problem, jest zwarcie na tych dużych kondensatorach (chyba 0.1Uf/50V), z tym że zauważyłem że jak wypnę procesor to zwarcie znika.
  • Spec od komputerów
    KanekS napisał:
    Mam dokładnie ten sam problem, jest zwarcie na tych dużych kondensatorach (chyba 0.1Uf/50V), z tym że zauważyłem że jak wypnę procesor to zwarcie znika.

    Zwarcie?
    Jaka dokładnie wartość rezystancji?
  • Poziom 29  
    No zerowa. Po prostu czyste zwarcie na wszystkich kondensatorach SMD tych "grubych około pół cm na cm". Pisze na nich "330". Jak wypnę procesor to zwarcie znika i normalnie element "działa". Ale jestem prawie pewien że to nie wina procesora.

    Pomierzyłem te układy PQ30 itd, co prawda bez wylutu ale nei ma na nich zwarcia. Inne mniejsze diody w okolicy tez ok.
  • Spec od komputerów
    KanekS napisał:
    No zerowa. Po prostu czyste zwarcie na wszystkich kondensatorach SMD tych "grubych około pół cm na cm".

    Na pewno zero?
    Dałbym sobie uciąć że nie.
  • Poziom 29  
    No więc tak. Trochę ogólnikowo to powiedziałem. Na tych kondensatorach na każdym jest wartość 4 - 6 Ohm. Mierzone i omomierzem i na zakresie diodowym. Obustronnie. Po wyciągnięciu procka jest na każdym jakieś 300-400 omów.

    Zaznaczyłem je na obrazku.

    Aha i na płycie brakuje jednego z mostków zaznaczonych na obrazku ale to raczej fabrycznie go nie było.

    pavilion dv6700 zasilanie
  • Poziom 29  
    To nie wiem. Zwarcia na tranzystorach nie ma, na zasilaniu nie ma, zasilacz ok a objawy jak w pierwszym poście autora tematu. Chyba że z rozpędu coś przegapiłem jakiś element dyskretny czy coś. Z przeszłości lapka wiem że nagle się wyłączył a potem jak bateria padła to już nie wstał.
  • Poziom 2  
    Odgrzewam temat bo mam również problem z zasilaniem HP dv6700.
    Mój zasilacz jest chyba dobry , był sprawdzany w servisie informatycznym. Bateria jest stara - laptop z 2008 roku. Po podłączeniu zasilania dioda na froncie świeci się światłem ciągłym ale po 10-15 sekundach zaczyna migać po wypięciu zasilacza i ponownym podłączeniu sytuacja się powtarza - po 10-15 sekundach dioda miga . Dioda na gnieździe zasilania świeci się cały czas. Laptop daje się uruchomić na dwie góra trzy minuty potem gaśnie. Informacja software'owa to : naładowana w 0% , nie ładuje. Czy wymiana układu zasilania coś pomoże.
    Nie jestem niestety ani elektrykiem ani elektronikiem.
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • Poziom 41  
    Zasilacz powinien dawać na wyjściu 19V. Podstaw inny zasilacz.
    Jak kolega wyżej napisał - musisz podstawić inną baterię.
  • Poziom 2  
    Dzięki za rady zacznę ,rzeczywiście od wymiany baterii. Co do zlecenia naprawy to już próbowałem ,ale cena jaką mi zaśpiewano spowodowała ,że kupiłem nowy laptop - taniej i pewniej. Bo podobnie jak wynika z treści wcześniejszych postów nikt tak naprawdę nie był pewny co się stało. Może to, może tamto , no może trzeba będzie wymienić płytę główną - ale to już w servisie HP ( mieszkam we Francji ). Nowa bateria (zamiennik) kosztuje 30 Euro , znowu nie tak dużo i może rzeczywiście warto zaryzykować bo software'owo laptop jest w 100% sprawny.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    Możesz zmierzyć napięcie na baterii podczas ładowania?
  • Poziom 2  
    Jak już zaznaczyłem nie jestem fachowcem w tych sprawach, a więc i nie wiem jak miałbym się zabrać do tego. Laptop jest poskręcany a ja dysponuję zwykłym standartowym miernikiem.
  • Poziom 27  
    Sprawdź jakimś programem jakie jest zużycie baterii i napięcie ładowania, np. AIDA64
  • Poziom 2  
    Właśnie ściągnąłem AIDA64 na pendrive i będę próbował odpalić program. Trochę to może potrwać bo jak pisałem laptop po 2-3 minutach wyłącza się.

    Dodano po 21 [minuty]:

    Stan zużycia 0%
    Napięcie baterii 7,317 V
    Więc jeżeli dobrze interpretuję te wyniki to właściwie nie mam baterii , to co jest to złom albo i gorzej. Czy mam rację ?