Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyjący alarm silicon ultimate ars

Boryczka1994 30 Jun 2011 13:05 7474 14
Optex
    Boryczka1994
    Level 12  
    Witam mam taki problem , a mianowicie po zamknięciu auta pilotem wyje mi alarm , dzieje sie to od pewnego czasu a zaczęło przed uszkodzeniem zamka w drzwiach kierowcy , i otóż naprawiłem te drzwi a alarm dalej wyje , co możne być jeszcze nie tak , dodam że zamki w drzwiach są dobre , wszystkie mikrowłączniki sprawdzone :)
    Moje autko to Passat B5 99rok :?:
  • Optex
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Najpierw sprawdź, co "mówi" pamięć ingerencji?
    1 X - czujnik wstrząsowy lub inny opcjonalny
    2 X - wielokrotnie czujnik wstrząsowy lub inny opcjonalny
    3 X - otwarcie drzwi, bagażnika, maski silnika lub wielokrotnie czujnik wstrząsowy lub inny opcjonalny.

Włącz alarm z użyciem funkcji : “BYPASS DOOR”
    - naciśnij i przytrzymaj ok. 4 sek. przycisk (włącz) - zaobserwujesz:
    syrena szybko “piknie” 8 X kierunkowskazy błysną 3 X syrena “piknie” 1 X kierunkowskazy błysną 1 X,
    zamek centralny zamknie się .
    Po odłączeniu czujników system nie reaguje na czujniki drzwiowe, maski silnika i bagażnika, reaguje jednak na pozostałe czujniki opcjonalne oraz blokuje silnik.

Możesz też sprawdzić system bez czujników: “BYPASS TOTAL”
    - naciśnij i przytrzymaj ok. 8 sek. Przycisk [włącz] - zaobserwujesz:
    syrena “piknie” 8 X kierunkowskazy błysną 3 X syrena “piknie” 1 X kierunkowskazy błysną 1 X,
    zamek centralny zamknie się , po chwili kierunkowskazy błysną 1 X,
    blokada silnika włączona.

Sprawdź, czy w takich konfiguracjach centralka również generuje alarm.

Jeżeli nadal jest coś nie tak, odłącz na jakiś czas niebieski przewód odpowiedzialny za krańcówkę drzwi kierowcy, pokrywę silnika oraz bagażnika oraz wtyczkę 3pin z czujników dodatkowych.
    Boryczka1994
    Level 12  
    Kolego , posprawdzam dziś , ale mam jeszcze jedno pytanie , bo ja nawet nie wiem w którym miejscu w tym aucie jest zamontowany alarm tzn: ten cały jego sterownik i nie wiem gdzie ma te czujniki , bo auto kupiłem już z alarmem , a alarm był dokładany , a co do tego przycisku "włącz" to gdzie mam go nacisnąć w pilocie jako zamknięcie?? Bo w sprawach elektryki jeszcze sie uczę i nie znam wielu rzeczy>
  • Optex
  • Helpful post
    CameR

Przycisk w pilocie oznaczony jako [zamknij] (zamknięta kłódka).
    Centralka może być wszędzie - zazwyczaj na drugim końcu kabelka od diody sygnalizacyjnej LED.
    Boryczka1994
    Level 12  
    Ok dzięki , mam nadzieje że dziś dojdę i w końcu dowiem się co sie z nim dzieję , jak coś to jeszcze napisze , Pozdrawiam.
    Boryczka1994
    Level 12  
    Kolego wielkie dzięki alarm naprawiony , ale mam jeszcze dwa pytanka , nie wiem jak to zrobiłem ale jak przekręcę zapłon i otworze drzwi kierunkowskazy mi migają ( jak tą funkcje wyłączyć)??, a i jeszcze jedno ,zauważyłem że jak mam otwartą szybę i zamknę auto to auto nie wyje , nie informuje mnie o tym .
    CameR

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2712399#2712399

Przeczytaj instrukcję - tam są poszukiwane przez Ciebie informacje.

Czy posiadasz zamontowany w samochodzie ultradźwiękowy czujnik ruchu?
    Bez niego alarm nie wykryje ingerencji w przestrzeń kabiny.
    Boryczka1994
    Level 12  
    Nie właśnie takiego czujnika nie posiadam , i moje pytanie czy można taki czujnik do mojego alarmu dokupić i w jakiej to cenie??
    Boryczka1994
    Level 12  
    kolego jak ściągnę ten plik tej instrukcji to nie mogę go otworzyć , przez jaki program on startuje?? bo jak odtwarzam przez Worda to błąd a jak przez notatnik to chińskie znaki ??
    Boryczka1994
    Level 12  
    Ok wielkie dzieki , i moje ostatnie pytanie , czy sam kabel od nissana z wejscie OBD2 będzie pasował do passata B5 , bo niby wejście maja takie same , a program to sobie zmiennie na Vag-Com
    CameR

Wszystkie interfejsy razem wzięte, to jeden sz... .
    Nissan jest diagnozowany interfejsem zbudowanym w oparciu o układ ELM3xx a to nie jest to samo , co interfejs V.A.G. .
    Nigdy nie próbowałem podłączać takiego interfejsu do samochodu koncernu VAG - chyba nie mam odwagi ;)
    Boryczka1994
    Level 12  
    aha to mówisz lepiej nie próbować oko , a słuchaj powiedz mi o co z tymi Jumperami chodzi , bo w tej instrukcji pisze ze mam odsunąć zasuwana klapkę jumperów , a gdzie ta klapka sie znajduje , bo chcę przedłużyć czas pracy zamka , do 3s , a i czy jak przedłużę czas pracy do 3s to czy będą zamykać mi sie same okna , a zamek mam elektryczny ;p
    Boryczka1994
    Level 12  
    tak domyka mi szyby , ok dzięki za pomoc