Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

radio CB brak nadawania turbo onwa

dawidl69l 01 Lip 2011 13:11 7018 35
  • #1 01 Lip 2011 13:11
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Witam mam problem z mikrofonem firmy "onwa".
    Mianowicie nie ma nadawania, natomiast odbiór jest bardzo dobry.
    Ktoś wcześniej prawdopodobnie już lutował płytkę w mikrofonie.
    Potrzebował bym schemat mikrofonu bądź opis jak powinna być prawidłowo polutowana płytka. Poniżej zdjęcie przedstawiające aktualny stan mikrofonu.
    Dodam, że mikrofon jest 5 pinowy.

    radio CB brak nadawania turbo onwa

    radio CB brak nadawania turbo onwa

    0 29
  • #2 01 Lip 2011 15:12
    Olek II
    Moderator

    Temat wielokrotnie poruszany, opcja "szukaj":

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...mikrofon&sid=4143a602a8796533bc5c787a0a6cd0de

    0
  • #3 01 Lip 2011 17:13
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Tylko nie widzę związku z tym tematem. Potrzebuję schematu z płytką mikrofonu, ponieważ jak widać na 1 zdjęciu kable są dość dziwnie polutowane.
    Żółty kabel który idzie od płytki do oplotu, oraz oplot który jest przylutowany do 2 pinów na przełączniku wyglądają dość dziwnie.
    Jeżeli ktoś ma sprawny mikrofon i był by w stanie zrobić zdjęcie bądź opisać jak on ma to polutowane dużo by wyjaśniło.
    Jeżeli mikrofon jest dobrze polutowany to co innego może powodować brak nadawania?

    0
  • #4 01 Lip 2011 17:23
    Olek II
    Moderator

    Napisz dokładnie co to znaczy "brak nadawania". Nośna jest, a brak modulacji, czy radio nie przełącza się na nadawanie. Link który podałem jest jednym z wielu które znajdziesz na ten temat, jak zaczniesz używać funkcji "szukaj".
    Może ten link będzie pomocny?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ikrofonu&sid=4143a602a8796533bc5c787a0a6cd0de

    0
  • Pomocny post
    #5 01 Lip 2011 17:37
    Novile
    Poziom 32  

    Trochę jest zamieszania z tymi Onwami Turbo bo niektóre tylko mają "gruszki" z przełącznikami kanałów jak to twoje. Ale nie martw się poszukałem za ciebie trochę i znalazłem to czego potrzebujesz. Masz to rozpisane pod tym linkiem:

    https://obrazki.elektroda.pl/30_1207655290.jpg

    Z takim rysunkiem poradzisz sobie na 100%. Jak by co to pisz jeszcze. Pozdrawiam

    0
  • #6 01 Lip 2011 17:38
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Szukałem i w żadnym nie ma schematu tej malutkiej płytki z 2 przyciskami 1 rezystorem, do której przylutowane są kable z wtyczki 5 pinowej.
    Po przyciśnięciu na mikrofonie przycisku odpowiedzialnego za przełączenie z odbioru na nadawanie w radiu traci się szum. Zmiana kanałów na mikrofonie działa.
    Radio było pożyczone i wróciło z zaizolowanym mikrofonem, wiec pierwsza myśl to uszkodzony mikrofon.
    Odbiór i nadawanie sprawdzałem ze znajomym odbiór jest do 5 km nadawania nie ma nawet na 2 metrach. Niestety nie znam nikogo kto miałby 5 pinową wtyczkę więc na razie nie sprawdzę czy przy innym mikrofonie radio nadaje. Najwcześniej w poniedziałek mogę to sprawdzić.



    O dziękuję za ten rysunek zaraz to sprawdzę

    0
  • #7 01 Lip 2011 18:13
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Na moje oko przełącznik PTT do wymiany

    Dodano po 12 [minuty]:

    wkładka mikrofonowa może być uszkodzona

    >>> kable polutowane

    0
  • #8 01 Lip 2011 18:18
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dawidl69l napisał:
    Potrzebuję schematu z płytką mikrofonu, ponieważ jak widać na 1 zdjęciu kable są dość dziwnie polutowane.

    Ta płytka nie jest do mikrofonu tylko do przełączania kanałów UP/DWN.
    Cytat:
    Żółty kabel który idzie od płytki do oplotu, oraz oplot który jest przylutowany do 2 pinów na przełączniku wyglądają dość dziwnie.

    Dziwne ale prawidłowe.
    Cytat:
    Jeżeli mikrofon jest dobrze polutowany to co innego może powodować brak nadawania?

    Cytat:
    Po przyciśnięciu na mikrofonie przycisku odpowiedzialnego za przełączenie z odbioru na nadawanie w radiu traci się szum. Zmiana kanałów na mikrofonie działa.

    Masz uszkodzone wejście PTT w radiu albo jak napisał SP8JZ przełącznik PTT do wymiany.

    Łatwo sprawdzić czy PTT działa (załącza się nadawanie) - gdy zewrzesz kabelek pomarańczowy do oplotu to musi załączyć się nadawanie w radiu.


    Pozdrawiam.

    0
  • #9 01 Lip 2011 18:38
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Proble mw tym, że diody LED TX/L /RX/H w onwie turbo są odłączone od PTT (jak ma to miejsce w onwie MK3), natomiast sygnalizują co innego z płytki dodatkowych kanałów.

    >>> usunąłem zbędny opis lutowania kabli, gdyż jest powyżej na obrazku

    0
  • #10 01 Lip 2011 18:50
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Dzięki
    Na radiu mam 2 diody zieloną i czerwoną.
    Obok czerwonej widnieje literka "L", a obok zielonej "H"
    Przycisk BAND przełącza miedzy zieloną i czerwoną bądź załącza je obie.
    Co one oznaczają i kiedy radio powinno działać poprawnie??
    Podczas sprawdzania ze znajomym słyszałem go tylko wtedy gdy były zapalone obie diody

    0
  • Pomocny post
    #11 01 Lip 2011 18:58
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dawidl69l napisał:
    Obok czerwonej widnieje literka "L", a obok zielonej "H"
    Przycisk BAND przełącza miedzy zieloną i czerwoną bądź załącza je obie.

    Ty chyba sobie z nas "jaja" robisz, czy co . :?:

    Przecież napisałeś, że "przycisk BAND".


    dawidl69l przypominam, że jesteś w dziale serwisowym i musisz posiadać podstawową wiedzę na temat radia, o które pytasz.
    Jeżeli nie masz takiej wiedzy - to zapraszam do przeglądarki i wyszukiwarki.


    Pozdrawiam.

    0
  • #12 01 Lip 2011 19:13
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Onwa Turbo ma jedną poważną wadę, która utrudnia użytkowanie tego radia zwykłemu "szaremu userowi", a mianowicie po odłączeniu od zasilania każdorazowo włącza się z zapaloną zieloną LED.
    A co ona oznacza powinieneś wiedzieć. Widać w tym przypadku najzwyklejsze lutowanie przerasta Twoje możliwości i zastanowiłbym się czy nie lepiej dać zarobić te kilka groszy komuś, kto zrobi to profesjonalnie (czytaj: przy okazji zrobi również porządek z płytką dodatkowych kanałów)

    0
  • #13 01 Lip 2011 19:16
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Przepraszam jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd.
    Radio posiadam takie:


    radio CB brak nadawania turbo onwa

    Domyślam sie że, literki H i L oznaczają Wysokie i Niskie pasmo przenoszenia.
    Lecz kiedy radio powinno działać poprawnie nie mam pojęcia

    (Taka nawiasem mówiąc jestem po technikum elektronicznym, egzamin zdany lecz nic związanego z elektroniką nie umiem, przynajmniej jak na mój gust)

    0
  • Pomocny post
    #14 01 Lip 2011 19:26
    Olek II
    Moderator

    dawidl69l napisał:
    Domyślam sie że, literki H i L oznaczają Wysokie i Niskie pasmo przenoszenia.
    Lecz kiedy radio powinno działać poprawnie nie mam pojęcia


    Litera 'L" -Low- radio pracuje na niższej 40-stce od podstawowej.
    Litera "H" -High- radio pracuje na wyższej 40-stce od podstawowej.
    Jeśli świecą obie diody, radio pracuje na podstawowej 40-stce (26,960-27.400 MHz), czyli obowiązującej w Polsce. Chyba już jasne.

    0
  • #15 01 Lip 2011 19:31
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Tak dzięki. Mikrofon przelutowałem według schematu od kolegi NOVILE, tylko ciężko sprawdzić czy już działa bo na wsi nikt radia CB nie ma, a do jakiejś szybszej drogi mam 6km.

    0
  • Pomocny post
    #16 01 Lip 2011 19:36
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Można to szybko sprawdzić "na ucho" na zwykłym radiu UKF ustaw 108MHz, a w onwie 4 kanał H+L. Jeśli radio działa będzie słychać niewyraźny głos

    0
  • #17 01 Lip 2011 19:54
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Nie wiem czy działa, ponieważ ciężko uznać, ale chyba faktycznie to podrzucę do serwisu niech się z tym bawią. Jeszcze ostatnie pytanko ile mniej więcej może kosztować taka naprawa??

    0
  • #18 01 Lip 2011 19:58
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W Warszawie od 20zł. do 45zł. .


    Pozdrawiam.

    0
  • #19 01 Lip 2011 20:00
    dawidl69l
    Poziom 8  

    OK dzięki wszystkim za pomoc, oraz za wyrozumiałość i cierpliwość. Miłego weekendu życzę. ;) Powodzenia.

    0
  • #20 01 Lip 2011 20:08
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Temat zabawny "niezabawny". Nie wnikam czego oni Was tam uczyli w technikum, ale wiem czego uczą w lublinie więc weź multimetr do ręki i zanim się poddasz sprawdź ciągłość przewodów kabla, przełącznik oraz piny na złączu mikrofonu. Weź pod uwagę, że radio nie jest pierwszej młodości. Albo po prostu: kup drugi mikrofon. Zrobisz jak uważasz. W domowych warunkach radio UKF zawsze może się przydać

    0
  • #21 01 Lip 2011 20:42
    dawidl69l
    Poziom 8  

    OK. Spróbuje zrobić jeszcze raz wszystko od początku, odpowiedź dam jutro.

    Proszę poprawić wszystkie posty w tym temacie, na zgodne z regulaminem p 3.1.13. /Olek II/

    0
  • #22 02 Lip 2011 15:24
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Problem tkwi w radiu. Mikrofon ładnie polutowałem, ale mimo to nie działa. Ciągłość obwodów jest taka jak powinna być, reszta elementów (rezystor i mikrofon) również jest sprawna. Podczas nadawania w radiu słychać wyłączenie się odbioru, lecz nadawania nie ma.
    Przejadę się w poniedziałek do serwisu zobaczymy co powiedzą i jaka będzie cena naprawy.

    0
  • #23 02 Lip 2011 15:32
    Olek II
    Moderator

    dawidl69l napisał:
    jaka będzie cena naprawy


    Cena zależy od uszkodzenia.

    0
  • #25 02 Lip 2011 16:30
    SP8JZ
    Poziom 33  

    W takim razie warto by było poszukać zimnych lutów.
    Jakie napięcie występuje na środkowym pinie gniazda mikrofonu ?

    0
  • #26 02 Lip 2011 17:06
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Radio wcześniej działało i prawdopodobnie nikt w nim nie lutował. Ja w nim przylutowałem tylko nowe kable od zasilania, ponieważ były obcięte i miały około 5cm, ale zasilanie jest.
    Odnośnie napięcia dam zaraz znać

    Dodano po 15 [minuty]:

    Na środkowym pinie napięcie wynosi 8V

    0
  • #27 02 Lip 2011 17:14
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Czy działają przełączniki kanałów mikrofonu ?

    0
  • #28 02 Lip 2011 17:17
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Tak, napięcie na przełącznikach wynosi 3,3V, o ile się nie mylę.

    0
  • Pomocny post
    #29 02 Lip 2011 17:24
    SP8JZ
    Poziom 33  

    To samo napięcie powinno zniknąć po naciśnięciu PTT - pomarańczowy kabel (0V)

    0
  • #30 02 Lip 2011 17:37
    dawidl69l
    Poziom 8  

    Ok, idę sprawdzić.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Nacięcie spada do 0V.
    Płytkę z przełącznikami oczyściłem, kable też i polutowałem na nowo. Nie ma tam na pewno zimnych lutów, ani błędów. Pytanie tylko, czy jestem w stanie naprawić radio mając w domu multimetr i lutownicę?? Części zamienne ewentualnie mogę kupić.

    0
  Szukaj w 5mln produktów