Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konwerter Unitek Y-108 (USB->RS232)

Mariusz116 01 Jul 2011 19:06 6500 8
    Mariusz116
    Level 11  
    Mam mały problem z tym konwerterem zakupionym w sklepie internetowym. Chciałbym aby na moim laptopie był dostępny port COM ale niestety po włożeniu konwertera a następnie zainstalowaniu sterowników nie potrafię skomunikować z żadnym mikrokontrolerem. Programator jaki złożyłem to JDM, który dziala na pewno bo testowalem na komputerze stacjonarnym wyposażony w owy port. Moje pytanie jest następujące:
    1 Czy ten konwerter (a ściśle mówią układ ,który się w nim znajduje FT232R) nie trzeba wstępnie zaprogramować?
    2 Czy on bedzie działał z takimi programami takimi jak WinPic800 ,PonyProg czy Icprog?
    3 Czytalem w necie ze układ FT232R programuje sie za pomocą MProgra albo lepiej za pomocą FTPROG 2.2v. Zainstalowalem sterowniki ze strony producenta laptop wykrywa układ tylko nie wiem w jaki sposób go skonfigurować?
    Mógłby mi ktoś krok po kroku napisać co powinienem zrobić aby konwerter zadzialał?

Dołączam link ze sklepu internetowego skąd kupiłem kabelek:
    http://www.aksonet.pl/Unitek_Y_108_konwerter_z_USB_na_Serial-3366.html

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Nikt nie potrafi mi pomóc z tym konwerterem. Na 90% jestem przekonany ze jest to kwesta zaprogramowania układu FT232R. Bawiłem się trochę z tym konwerterem i jedynie co przychodzi mi do głowy to, że za pomocą programu FTProg 2.2v trzeba poustawiać piny CBUS0...1 albo Invert RS232 signal. Poniżej podaje screeny z programu FTProg 2.2v

Konwerter Unitek Y-108 (USB->RS232) Konwerter Unitek Y-108 (USB->RS232)
    WojtasJD
    Level 43  
    FT232R już jest fabrycznie zaprogramowany co widać na zrzutach.

The FT232R is supplied with the internal EEPROM pre-programmed [...]. A user area of the internal EEPROM is available to system designers to allow storing additional data.

Działanie przejściówki możesz sprawdzić podłączając: laptop [USB] <- Unitek -> PC [COM] pod np. HyperTerminalami.

Co do współpracy z programami to sprawdź jak się przedstawia w menedżerze urządzeń (wirtualny port COM) + anal. ustawienia w programach...
    Mariusz116
    Level 11  
    Niestety walczę z tym konwerterem juz drugi dzień. Tak jak mi radziłeś ściagłem program Terminal v1.9 i faktycznie jak się zwarło piny 2 z 3 (Tx i Rx) to tekst pisany na dole pojawial sie na górze programu czyli wnioskuje ze konwerter wysyla jakis sygnal. Nie mniej mam problem z odczytem wsadu z mikrokontrolera (PIC) z pomoca programatora JDM. Próbowałem róznych programow (Pony Prog ICprog i WinPic800) i na zadnym nie moge sie skomunikowac. Sam port jest wykrywany przez te programy ale nic poza tym. W ustawieniach tez grzebalem ale nic nie pomoglo. Jedynie co moge ustawic to numer portu COM i ew poszczególne piny (Data Data out, Clock ,MCRL). Jednynie co zauważylem to w ICprog i Pony Prog komputer wysyła sygnał na wejscie szeregowe (zmierzylem piny PGC i PGD czestosciomierzem i miernik wskazywal ok 100Hz i 50Hz) a sam proces odczytu niezmiernie długo trwał. Natomiast na WinPic nic sie nie pojawiało żaden sygnał.
    Czy te konwertertery to faktycznie oparte sa na standardzie RS232 pomiajac fakt ze RS232 w stacjonarce posiada posiomy napieć -+12V a konwertery +5V.
    rjack
    Level 11  
    Witam

Prawdopodobnie konwerter poziomów TTL<->RS232 wytwarza za małe napięcie. Musiałbyś otworzyć obudowę i znaleźć kondensatory najczęściej 4 szt odpowiedzialne za podwajanie i odwracanie napięcia. Standardowo producenci dają najmniejsze możliwe przewidziane w specyfikacji kondensatory czyli 0,1uF. Dolutuj do nich dodatkowe kondensatory każdy po 10uF. Wtedy będziesz miał silne źródło napięć +-10V
    Ja tak miałem w podobnym konwerterze. Siedział tam układ ADM211 dodanie kondensatorków 10uF załatwiło sprawę. Działa prawie jak COM na płycie PC.
    Jeśli będziesz miał problem ze znalezieniem kondensatorów to zrób zdjęcia płytki (góra i dół) i pokaż je tu, napisz też typ scalaka konwertera. Spróbuję pomóc.
    Mariusz116
    Level 11  
    Konwerter jest zrobiony na układzie FT232R. Programuje się go za pomocą FTProg ale z tego co mi radzono on juz fabrycznie jest ustawiony prawidłowo więc nie ma potrzeby go konfigurować (zrzut z ekranu na górze).Niestety konwerter wraz z elektroniką posiada obudowę zalaną jakimś plastikiem wiec szansa na dorwanie się do płytki bez niszczenia jej są małe.W linku jest zawarty konwerter dokładnie taki jaki kupiłem:
    http://www.aksonet.pl/Unitek_Y_108_konwerter_z_USB_na_Serial-3366.html
    rjack
    Level 11  
    FT232R to nie wszystko. Musi tam być jeszcze jeden scalak który konwertuje sygnały TTL (które wychodzą z układu FT232R) na sygnały RS232. No ale nie masz dostępu do środka...

Możesz sprawdzić jakie napięcia panują na pinach złącza RS232 gdy jest podłączony programator. Jeśli już jest jakieś napięcie na pinie to powinno ono wynosić ok +9V lub -9V względem masy w czasie gdy np w ic-prog'u robisz "hardware check".

Ostatecznie (a może raczej najpierw) spróbuj zrobić wersję JDM z zewnętrznym zasilaniem, bo port RS z konwertera to bardzo słabiutkie źródło zasilania.
    Mariusz116
    Level 11  
    Właśnie ten pomysł testowałem na początku gdy konwerter nie chciał działać.Programator JDM ma wyprowadzenie 6 pinów ISP
    1 MCLR
    2 Vdd
    3 Vss
    4 PGD
    5 PGC
    6 chyba PGM

Ja zrobiłem tak w chwili programowania zmierzylem napiecie Vdd Vss i faktycznie okazało się zbyt niskie ok 3.3 V i ta wartosci ciagle sie zmieniałą. Podłączyłem zewnętrzną baterie taką jak z telefonu komórkowego (ok. 4.2V) niestety ten sposób również zawiódł.Dodatkowo zmierzyłem napięcie na pinie MCLR i okazało się że jest ono w czasie zmiennie a wg mnie nie powinno na (na stacjonarce podczas programowania jest na tym pinie ok 12 V i jest stale a z konwerterem ok 10V i co dziwne zmienia się w czasie.Pomiar czestosciomierzem dawal wynik ok 100Hz).Sygnał powinien iść na pinach PGC i PGD(miernik wskazywał PGC ok 100Hz a PGM 50Hz) a pin MCLR ustawia mikrokontroler w tryb programowania dzieki wysokiemu napieciu.Poza tym ściagnalem program PicPgm a na stronie pisalo ze programowanie za pomocą konwerterterów USB RS232 odbywa sie wolno.Powoli się poddaje i myślę czy nie lepiej zbudować sobie programator na USB np Brenne8 który ktoś na tym forum opisywał jego uruchomienie
    rjack
    Level 11  
    Jedyne co moge poradzic to to żebyś zrobil wersję JDM'a z pełnym zewnętrznym zasilaniem tzn. zewnętrzne zasilanie procka i napięcie programujące. Wtedy obciążenie konwertera może będzie na tyle małe że będzie pracował jak należy. Taki prosty JDM bedzie wymagał zasilania ok 15V

Przykladowy JDM
    Scorpio_123
    Level 12  
    Moze mi ktoś powiedzieć czy ten Y-108 potrafi pracować jako RS485 tak jak Y-1081 ?
    Opis producenta na stronie nie jest obszerny a nie mialem jescze Y-108 żeby móc sprawdzic.
    Wiem że niektóre porty COM na usb maja w sterowniku parametr przełączalny pomiedzy trybem RS232 lub RS485.
    Patrząc na Y-1081 wyglada jakby byłto ten sam hardware z dodatkową przejściówką żeby wyłuskać TX RX (lub jak kto woli D i /D bądź jeszcze A i B ) z DB9M.
    Z góry dzięki za info od kogoś kto taki posiada.