Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop dell d620 oraz modem 5530

szejk84 03 Jul 2011 09:54 10802 11
    szejk84
    Level 9  
    Witam,

Czytałem już wiele i nic mi sie nie udało więc piszę do was.

Kupiłem modem 5530 a posiadam lapka d620 i nie mogę zainstalwoać modemu.
    tak wygląda mój manager urządzeń.
    https://obrazki.elektroda.pl/5798912800_1309679472.jpg
    posiadam windows xp 32 bity

potrzebuje tylko jednego sterownika,

ktos ma na to rade?
    szejk84
    Level 9  
    Miałem je

i nic, z każdego tego folderu któy sie tam znajduje próbowałem i nic.

chyba że coś źle instaluje

w menedżer urządzen wybieram, biorę aktualizuje.
    poźniej wybieram przeszuja daną lokalizację i szuka szuka i nic.
    jurkuc
    Level 28  
    Posiadam ten modem i identycznego laptopa. Bez najmniejszego problemu zainstalowałem go używając tych sterowników, które dostałem razem z modemem.
    Proponuję odinstalować modem następnie ponownie zainstalować sterowniki.
    A może zastosować te sterowniki:
    Link
    Niestety widzę, że linki na tej stronie nie działają.
    Przepraszam, ale mój poprzedni plik ze sterownikami dotyczył wersji 64 bit. Tym razem przesyłam sterowniki pod wersję 32 bit.
    szejk84
    Level 9  
    No jakoś mi sie udało zaisntalować.

Brałem aktualizację sterownika,
    później wybierałem ręcznie kartę sieciową i po koleji sprawdzałem który plik pasuje, no i się udało.

Te 64 bitowe też wchodził na 32 bity :) nie wsyzstkie bo miałem jeszcze poodbne sterowniki ale wszystko jest

Dziekuję

Dodano po 6 [minuty]:

Przedwczesna radość

Zaisntalowałem wireless manager 5, uruchamiam go i wyświetla mi inforamcje bram mobilnego modemu szerokopasmowego

co to znaczy?

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

Dobra przeinstalowałem system bo coś wcześniej sie psuło.

To jak mam zaisntalować te sterowniki?

W menedżerze mam dwa znaki zapytania.

Wybieram jeden z nich, biorę aktualizuj sterowniki.
    Wybieram aktualizuj z listy lub określonej lokalizacji.

Co dalej?

bo jak biorę po lokalizacji to nic nie znajduje, uwzględniam te foldery, wybieram nawet kazdy po kolei i w żadnym nic nie znajduje
    wkecik
    Level 12  
    Czy w tym laptopie z tym modemem zadziała gps na antenach zamontowanych fabrycznie w komputerze. Do którego konektora w modemie idzie antena gps? Czy można zastosować antenę zewnętrzną? Codzi mi o sam sprzęt, a nie o soft.

Dziękuję i pozdrawiam
    Wojtek
    CHACA
    Level 43  
    GPS na tych antenach zadziała ale nie zawsze. Mam identyczny sprzęcik i nie zawsze to chodziło, zależy czy trafiłem akurat na satelitę. Generalnie trzeba być w ruchu żeby cokolwiek pokazało.
    wkecik
    Level 12  
    GPS uruchomiłem zarówno na linuksie jak i pod Windows 8. To testów została użyta antena "pożyczona" (wylutowana) z nawigacji samochodowej Goclever (mała kosteczka) podłączona do portu AUX w modemie, wystawiona za okno pokoju na krótkim kabelku przedłużającym. Fix 3D po 2 minutach. Współpraca z programem Automapa bez problemu. Modem kupiłem od gości, którzy nie wiedzieli jak go uruchomić i w końcu powiedzieli mi, że się nie da. Oczywiście się da, trzeba zrobić tylko kilka sztuczek, do których doszedłem drogą bardzo okrężną. Jak zwykle nie zawiodło środowisko linuksowe. Jeśli ktoś jest zainteresowany napiszę obszerniejszy tutorial.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
    harryp
    Level 12  
    witam szukam podobnego rozwiązania w tym laptopie D630 ale dla modemu Ericsson F5521gw tj. DW5550 .
    Problem jest taki że nie mogę zainstalować sterownika tego modemu , system go rozpoznaje , program się instaluje ale jak uruchamiam nie widzi tego modemu.
    Uruchomiłem linuxa Ubuntu i o dziwo modem bez większego problemu działa,
    da się jakoś rozwiązać problem tego sterownika pod win7 64 bit?
    wkecik
    Level 12  
    Chodzi o GPS, czy o internet? Ja uruchomiłem swój modem dla internetu pod Windows na sterownikach ze strony sprzedawcy karty:

http://megaserwis.com/modem-ericcson-f3607gw-...039r-3g-hspa-hsdpa-gps-p-777.html?language=pl

Radzę wypróbować wszystkie, nie kierując się opisami oraz zwrócić uwagę na bardzo przydatny program top-netinfo, tylko lepiej poszukać jego nowszej wersji. Jeśli chodzi o GPS, to trzeba najpierw "obudzić" modem GPS przez wysłanie do niego pewnej sekwencji. Jeśli kogoś interesuje, to opiszę jak to robię. Natomiast z internetem nie powinno być problemów. Trzeba stworzyć połączenie dialup i wpisać właściwy dla swojej sieci "numer telefonu" i ew dane logowania. Można też się łączyć za pomocą top-netinfo. Ma dużo przydatnych funkcji, takich jak np. wymuszanie technologii (GPRS/EDGE lub UMTS/HSDPA) oraz liczenie ruchu i wiele innych.

Dodano po 3 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że mój modem to 5540 czyli F3607gw
    logos11
    Level 11  
    Kolego wkecik, mógłbyś opisać jak "budzisz" GPSa poprzez wysyłanie pewnych sekwencji?
    Mam DW5550 (F5521gw) na Dell D820, win XP pro 32 bit.
    Internet działa, zainstalował się port GPS na COM6 ale GPS nie działa, np z AutoMapą.
    Pozdrawiam i czekam na info. :)