Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Neostrada 20 Mb/s - tragiczny upload

03 Jul 2011 13:43 4777 6
  • Level 10  
    Witam wszystkich serdecznie !

    Miesiąc temu wpadłem na pomysł przejścia z neostrady 1 Mb/s na opcję 20 Mb/s.

    Po kilku dniach od podpisania aneksu, zauważyłem zwiększenie szybkości internetu i się ucieszyłem. Okazało się jednak, że prędkość uploadu jest tragiczna.

    Przeważnie wychodzi ok. ~ 0.1 Mb/s, czasem nawet mniej. Wiem, że większość ludzi z takim łączem spokojnie wyciąga ~ 0,9 Mb/s.

    W przypadku testu speedtest.net czasem wyskakuje błąd uploadu. Mam również spore problemy z uploadowaniem plików np. na imageshack.us

    Dwie fotki przedstawiające stan:

    Neostrada 20 Mb/s - tragiczny upload Neostrada 20 Mb/s - tragiczny upload


    Jak widać z downloadem jest wszystko ok. Parametry, które podaje router wydają się być w porządku ( może trochę niski SNR dla uploadu - ale router podobno dosyć odporny ).

    Sprzęt główny to Tp-Link TD-W8960N.

    Podobne wyniki są również na starym routerze ZTE W300.

    Testowane na trzech komputerach - przez Wifi jak i Ethernet.

    W piątek zgłosiłem to na infolinii, a dzisiaj rano dostałem sms'a że usterka naprawiona - porównywałem parametry łącza i nie zmieniło się dosłownie nic - nikt się również ze mną nie kontaktował.

    Dzisiaj naszło mnie trochę na zabawę i bawiłem się większością opcji w routerze - bez efektu.


    Ma ktoś jakieś pomysły?

    Nieprawidłowo zamieszczone obrazy poprawiłem. Proszę korzystać z przycisku "Dodaj obrazek", zgodnie z instrukcją umieszczania obrazów zamieszczoną u góry działu. [piterus99]
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 43  
    Zgodnie z synchronizacją powinieneś wyciągać około 1Mbps wysyłania.
    Skoro podmiana routera na inny i komputerów na inne nic nie dała, problem leży ewidentnie po stronie TP i musisz męczyć ich jeszcze raz, być może składając pisemną reklamację.

    SNR masz prawidłowy jak dla takiej synchronizacji.

    Ew. sprawdź, czy gdzieś Ci się QoS nie pojawia w tych routerach i nie jest włączony, może ma jakieś stare ustawienia z poprzedniego łącza czy coś...
  • Level 10  
    Dzięki za szybką reakcję.

    Tp-Linka po tych zabawach przywracałem do ustawień fabrycznych.

    QoS powinien być wyłączony? Bo tak u mnie jest.
  • Level 43  
    Tak, najlepiej żeby był wyłączony.
    Spróbuj napisać do użytkownika PICIA, on może "od drugiej strony" przyjrzeć się problemowi, może znajdzie dla Ciebie chwilę czasu.

    Swoją drogą dość ciekawe, że nie ma uploadu, te błędy które pojawiają się w routerze w statystykach to narastają szybko? Jak uploadujesz to nagle się pojawiają czy w miarę równomiernie rozkładają się w czasie?
  • Level 10  
    Błędy pojawiają się w różnych odstępach czasowych. Z tego co pamiętam router pracował kilka godzin.

    Tutaj po godzinie pracy:
    Neostrada 20 Mb/s - tragiczny upload
  • Level 10  
    Sprawa została zgłoszona wczoraj po raz kolejny.

    Na szczęście trafiłem na bardziej kumatego konsultanta, który zamiast wmawiać mi że nic z tą prędkością nie mogą zrobić zaczął od resetu mojego połączenia.

    Następnie wysłuchał moich żalów odnośnie tego, że testowałem połączenia na dwóch routerach i trzech komputerach.

    Zwykle siedząc w pracy sprawdzam co się dzieje z kompem w domu - dzisiaj miałem lekkie zdziwienie jak około godz. 11:00 straciłem łączność.

    Wróciłem do domu i pierwsze co zauważyłem, to delikatnie niższa synchronizacja przy downloadzie. Mimo wszystko, jak widać poniżej cały czas łapie się na 20 Mb/s:

    Neostrada 20 Mb/s - tragiczny upload
    Ogólnie internet w końcu odżył - pingi się ustabilizowały.

    Zobaczymy jak ze stabilnością - myślę, że tu też będzie lepiej - SNR margin trochę podskoczył ( szczególnie przy downloadzie ).