Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Felicia 1.3 MPI LPG - Ciężkie odpalanie

lukkii 03 Jul 2011 19:10 7933 7
    lukkii
    Level 16  
    Witam

Posiadam Skode Felicie z 1999r silnik 1.3 MPI (ok. 170 tys przebiegu) z instalacja LPG. Mój problem polega na tym ,że samochód od jakiegoś czasu ciężko odpala dusi się, gaśnie gdy dodaje gazu obroty stoją w miejscu cały silnik aż się trzęsie. Tak jak by łapał lewe powietrze albo nie chodził na wszystkie cylindry. Jak odpalę samochód i odrazu dam większe obroty i ruszam z nich to jest wszystko dobrze. Gdy silnik się rozgrzeje już problem znika ale nie zawsze. Czasami strzela i wysadza korek od oleju. Na paliwie jak i na gazie jest tak samo.
    Wymieniłem:
    -Filtr paliwa
    -Czujnik położenia wału
    -Czyszczona przepustnica (wgrane nowe nastawy)
    -Cewkę ze świecami
    -Filtr powietrza

Wykasowałem błędy (błąd był tylko sondy lambda ale podobno na gazie zawsze pokazuje ten błąd). I nie wiem za co już mam się zabrać co wymienić co sprawdzić. Mam zamiar zabrać się za regulacje zaworów. Z góry Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
    Ireneo
    Level 42  
    To może łapie lewe powietrze?Układ dolotowy sprawdzony?
    patryk3444
    Level 20  
    Czujnik temperatury do sprawdzenia
    lukkii
    Level 16  
    Układ dolotowy sprawdzony jest ok. A czujnik sprawdzę.
    jwieckowski
    Level 13  
    Korek oleju strzela? Sprawdź kompresje, bo wygląda, że ciśnienie idzie w blok a nie w cylinder. Może uszczelka poszła, a może zawory są do regulacji? Ogólnie sprawdź czy po zdjęciu korka od oleju spadają obroty bardzo, jak tak to niestety ciśnienie z któregoś cylindra ucieka. Raczej nie szukałbym usterki w czujnikach temperatury czy położenia wału, bo to raczej zupełnie mechaniczna usterka.
    maszan
    Level 25  
    Przereguluj na zimnym silniku zawory wpierw :ssace 0.25mm, wydechowe 0.2mm.Korek strzela bo sa strzaly w dolot .Wystarczy ze uszczelka korka jest juz stara i korek jest luzny wiec lekkie "pierdniecie "w dolot bedzie go wywalalo(polaczony jest odmą z nakladka na przepustnice)
    lukkii
    Level 16  
    Witam Po dłuższej przerwie.

Zawory ustawione dalej to samo...

Podłączyłem VAG-a oto błędy:

537 Regulacja Lambda
    poza specyfikacją - wartość górna
    525 Lambda Sonda-G39
    sygnał za mały - BŁĄD SPORADYCZNY
    525 Lambda Sonda-G39
    zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
    524 Czujnik spalania stukowego 1 -G61
    uszkodzenie
    522 Czujnik temp.cieczy chłodzącej -G 62
    przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
    519 Czujnik ciśn.w przewodzie dolotowym-G 71
    przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
    523 Czujnik temp.powietrza zasysanego-G 42
    przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
    maszan
    Level 25  
    Bledy z 525 i 537 sa/moga byc bledami z emulatora sondy lambda w sterowniku LPG- nie maja wiekszego wplywu na strzelanie.Na strzelanie bedzie mial wplyw czujnik spalania stukowego i czujniki podcisnienia i temperatur- odpowiadaja za wyprzedzenie zaplonu.Stukowy jest kolo miarki oleju - sprawdz czy kable nie pozrywane i wtyczka nie posniedziala .Czujnik temp. powietrza i podcisnienia to ten z tylu pod przepustnica - wyjmij wtyk i zobacz czu nie jest zzielenialy - jesli jest trza go poczyscic .Generalnie blad czujnika stuku masz jako staly wiec nim sie zajmij .