nie nie wiem jak działa, tam chomiki pedałują ??
Ja napisałem tylko że w malczanie są dwa tłoki razem więc to w zasadzie tak samo jak jeden cylinder .Wiadomo że w czterotakcie iskra występuje 2 razy rzadziej niż w dwutakcie to logiczne.Wkładasz w moje usta słowa jakich nie wypowiedziałem.W silniku takim jak w maluchu iskra przypada na dwa obroty wału , przy czterech cylindrach iskra jest podawana raz na obrót wału bo tłoki pracują parami na przemian .W 3 cylindrowym w sumie tak samo bo przy pierwszym obrocie przypada zapłon na dwa cylindry a w drugim na jeden.Może niepotrzebnie napisałem żeby spróbował na ustawieniu na 3 cylindry ale to że silnik w kaszlu pracuje właściwie jak 1 cylindrowy to przecież prawda.
Chyba Tyle
Moderated By Błażej:Bzdury piszesz! Maluch to dwa cylindry obrócone względem siebie o 360'. Zapłon, a właściwie praca, na jednym występuje co 720'. W układzie z rozdzielaczem zapłon występuje co 360'. W układzie bez rozdzielacza także, tylko, że wtedy iskra występuje na każdym cylindrze co obrót i co druga, na przemian, jest tracona. W silniku 4 cylindrowym iskra występuje co 180'. bo to dwa silniki dwucylindrowe połączone ze sobą właśnie z takim przesunięciem.