Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compal FL90 Grafika wymiana!

blacksabaton 05 Jul 2011 13:48 5074 12
    blacksabaton
    Level 9  
    Witam, chciałbym uzyskać informację jaką największa gradfikę obsługuje Compal FL90? Teraz posiadam w nim nVidia GF 8600m 512Mb ale to raczej standard. Można wymienić ją na coś wydajniejszego od wymienionej nVidji?
    Marek K
    Level 13  
    Te grafiki w compalu mają wadę i lubią padać. W dodatku bios jest na płycie nie na karcie więc wsadzenie jakiegokolwiek geforce innego niż fabryczny nie wchodzi w grę (nie odpali chyba że wiesz jak edytować bios).

Podobno da się włożyć do tego kompa karty ati na mmx2. Mi właśnie po raz drugi padła grafika.
    i sam się zastanawiam co z tym zrobić bo kolejne pieczenie w piekarniku WRR
    Endrju111
    Level 23  
    Trzeba naprawić grafikę, poprzez wymianę układu na taki pozbawiony wady.
    _1KOKO
    Level 33  
    Oczywiście ,ze pasują karty ati, klient miał nvidie kupił na portalu zagranicznym ati i wstała bez robienia z biosem, można starą kartę wskrzesić tymczasowo by wgrać nowego biosa a potem włożyć nową kartę najlepiej ati gdyż mniej się psują niż nvidia...
    Marek K
    Level 13  
    Z tego co wiem to żadna nVidia na tym lapku nie pójdzie. Więc tylko ATI Zostaje jako zamiennik

Podobno chodzi właśnie o bios (bios rozpoznaje kartę i konfiguruje kartę przy pomocy kodu zawartego w biosie płyty głównej) Kart ATI bios nie rozpoznaje więc odpalają ze swojego biosu.
    Gdzieś coś takiego wyczytałem
    _1KOKO
    Level 33  
    Marek K wrote:
    Z tego co wiem to żadna nVidia na tym lapku nie pójdzie. Więc tylko ATI Zostaje jako zamiennik

Podobno chodzi właśnie o bios (bios rozpoznaje kartę i konfiguruje kartę przy pomocy kodu zawartego w biosie płyty głównej) Kart ATI bios nie rozpoznaje więc odpalają ze swojego biosu.
    Gdzieś coś takiego wyczytałem

Kolego mało wiesz :) bo głównie z nvidią były wypuszczone te compale :)
    danb
    Level 20  
    Jedyną sensowną naprawą jest wymiana chipsetu karty graficznej na nowy pozbawiony wady. Wszelki inne zabiegi z wymianami kart na ATI nie ma najmniejszego sensu bo karty oparte na chipsetach graficznych ATI jak widać również ulegają uszkodzeniu. Porządny serwis wymieniając chipset udziela 12 miesięcy gwarancji.
    Endrju111
    Level 23  
    Zwłaszcza, że znaczna część (a nawet większość) kart tego typu na allegro to wygrzane, lub zreballowane egzemplarze, które prędzej czy później (przeważnie prędzej) padną.
    _1KOKO
    Level 33  
    Mój klient kupił sobie na niemieckim forum oryginalnie zapakowaną ... ati, pasowała bez upgrade biosu po nvidi....
    gathor10
    Level 27  
    blacksabaton wrote:
    Witam, chciałbym uzyskać informację jaką największa gradfikę obsługuje Compal FL90?

Około 45x45mm
    Marek K
    Level 13  
    Ten laptop jest o tyle wredny jeśli chodzi o grafikę że nawet jak włożysz kartę z większą ilością pamięci to raczej będzie obcięta do tej która była fabrycznie z kadłubkiem.

A co do odpowiedzi na pytanie tu jest na forum że komuś udało się odpalić ATI Radeon HD 4670 512MB DDR3 na tym lapku.
    http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=20439

Na innych forach czytałem że większe radeony chodziły ale magistrala była obcięta Z PCIx16 na PCIx1

A odnośnie kart 8600 GT to Nvidia wypuściła bubla i zostawiła użytkowników na lodzie :(

A co do wymiany na Radeona to jest jeszcze problem z monitorowaniem temperatury i czy wiatrak będzie reagował na wzrost temperatury GPU
    Marek K
    Level 13  
    Dziś zadzwoniłem do Compal-europe w łodzi w sprawie czy można u nich kupić części zamienne (konkretnie grafikę do tego laptopa). Zlali mnie ciepłym moczem

Napisałem też maila do urzędu ochrony konsumentów tej treści

Quote:
    Jestem posiadaczem laptopa Compal FL-90 który jest z kolei wyposażony w kartę graficzną nvidi. Karta ta posiada wadę fabryczną i ulega uszkodzeniu podczas dłuższego użytkowania.

Problem w tym że praktycznie niemożliwe jest dostanie części zamiennych do tego laptopa a Przedstawiciel Firmy Compal, której siedziba znajduje się Łodzi twierdzi że nie może pomóc gdyż ich serwis dokonuje tylko napraw gwarancyjnych i nie jest możliwy zakup części.

Problem z kartą graficzną do tego laptopa dotknął wielu ludzi
    http://www.google.pl/search?q=Compal+grafika&...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Część nieświadomych użytkowników kupiła karty na alegro i tym samym wydała pieniądze w błoto, gdyż konstrukcja laptopa (właściwie jego bios) Sprawiają, że inne nie dedykowane temu laptopowi karty nvidii zwyczajnie nie działają.

Proszę o poradę. Jak można. I czy można dochodzić prawa do kupna części zamiennej od producenta Laptopa.

Tutaj dane polskiego przedstawicielstwa firmy Compal (Łódź)
    Compal Europe Poland Sp z o o
    Ul: Techniczna 7
    92-518 Lodz
    Poland
    Telephone # +48 42 250 88 03

Za odpowiedź z góry dziękuję
    Kozera Marek
    http://wikimarek.educatewiki.com

Gdyby Compal udostępnił kod źródłowy Biosa to można by coś pokombinować i pewnie dało by się odpalić 9600 grafikę na tym lapku a tak pozostaje mieć nadzieję że ktoś się zlituje i udostępni częśći zamienne
    profiso
    Level 15  
    _1KOKO wrote:
    Kolego mało wiesz bo głównie z nvidią były wypuszczone te compale

Zgadza się, ale FL90 była sprzedawana z co najmniej dwiema (a chyba trzema) różnymi kartami grafiki i bios FL90 obsługuje wszystkie te karty. Wiem że większość kart na rynku to te nvidii jednak dedykowane karty ati dla FL90 istnieją, co sam potwierdzasz:
    _1KOKO wrote:
    Mój klient kupił sobie na niemieckim forum oryginalnie zapakowaną ... ati, pasowała bez upgrade biosu po nvidi....