Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R 420 brak komunikaci z EBS tylnej ośi

zoo_2005 05 Lip 2011 18:52 6862 20
  • #1 05 Lip 2011 18:52
    zoo_2005
    Poziom 1  

    Witam .Mam problem z EBS w scanii ,kompletnie nie widzi tylnej osi na desce rozdzielczej tzn. widzi zużycie klocków przód ,a tył pokazuje -. świeci się czerwony wykrzyknik w kółku.Na wyświetlaczu jest komunikat EBS naciśnij pedał hamulca,i do tego sygnał dźwiękowy. Dziś zakupiłem nowy modulator ebs i po podpięciu jest to samo .Może l ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat ? Może to się jakoś programuje np.zapłon-hamulec-zapłon..?a i przewody od ebs do kabiny sprawdzone są OK.

    0 20
  • #2 10 Gru 2011 16:55
    wojtek892
    Poziom 2  

    moze komus sie przyda mialem to samo., wiazki tez byly ok, modulator i druga jednostka sterujaca ebs zalatwily problem i hamulce lepsze sie staly, ale koszta spore modulator nowy. i jednostka z uzywki jest ok, ciekawi mnie dlaczego te dwie rzeczy sie psuja na raz? cos musialo je uszkodzic

    3
  • #3 10 Gru 2011 22:03
    szaman108
    Poziom 29  

    witam zoo może na początek pospinaj do wszystko do kupy tak jak powinno być następnie odepnij minusową klemę na jakieś 5 minut.Czasami dostają zawieszki sterowniki na serwisie walczyłem kiedyś 12 godzin programowania cuda wianki i pomogło odłączenie baterii.Czasami zakładasz nowy modulator i hula jak ta lala

    0
  • #4 03 Mar 2012 10:17
    Bartek50
    Poziom 2  

    zoo_2005 napisał:
    Witam .Mam problem z EBS w scanii ,kompletnie nie widzi tylnej osi na desce rozdzielczej tzn. widzi zużycie klocków przód ,a tył pokazuje -. świeci się czerwony wykrzyknik w kółku.Na wyświetlaczu jest komunikat EBS naciśnij pedał hamulca,i do tego sygnał dźwiękowy. Dziś zakupiłem nowy modulator ebs i po podpięciu jest to samo .Może l ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat ? Może to się jakoś programuje np.zapłon-hamulec-zapłon..?a i przewody od ebs do kabiny sprawdzone są OK.

    Witam Kolego, pojawił się u mnie ten sam problem czy możesz podać co było przyczyną? I jak ja usunąc?

    1
  • #5 03 Mar 2012 18:30
    wojtek892
    Poziom 2  

    kolego, a pokazuje tobie zuzycie okladzin?

    3
  • #6 04 Mar 2012 22:07
    Bartek50
    Poziom 2  

    Witam komputer w scanii pokazuje tylko poziom zużycia procentowy z przodu a z tyłu kreski. Po włączeniu zapłonu jest komunikat "kontrola EPS naciśnij pedał hamulca" gdy to zrobię zapala się kontrolka ABS i włącz brzeczek. Byłem z nią w scanii i mówią że prawdopodobnie modulator EPS ale pewności nie mieli i oczywiście zaproponowali wymianę w ciemno za 7200netto, Dlatego wolę poszukać co może być dodatkową przyczyną zanim go kupie.

    1
  • #7 05 Mar 2012 07:20
    wojtek892
    Poziom 2  

    najlepiej to zacznij od podmiany sterownika ebs pozycz od kogos na chwile,podlacz kable, i zobacz czy dzwonek przestanie dzwonic jak bedzie lepiej, to znaczy ze sterownik padl,modulator moze byc dobry sterownik siedzi w okolicach lewej nogi pasazera

    3
  • #8 05 Mar 2012 15:36
    Bartek50
    Poziom 2  

    Problem zdiagnozowany i naprawiony. Zwarcie robiła czujka ABS w tylnym lewym kole została wymieniona na nową i wszystko gra. Pozdrawiam

    1
  • #9 14 Lis 2018 21:31
    Dagomir
    Poziom 16  

    Odgrzeję temat. Panowie ja również szukam jakiejś radny odnośnie zużycia okładzin osi tylnej w Scanii R420 Euro3. Sytuacja następująca podczas jazdy nagle zapala się komunikat o zużytych okładzinach. Wskazania osi tylnej koło lewe -- oraz koło prawe-- w tym samym momencie nie widzi całej osi. Wyłączenie zapłonu włączenie zapłonu i wartości pokazują się koło lewe 70% koło prawe 66%. Przód działa prawidłowo. Natomiast tył czasami w trakcie jazdy, czasami na postoju zawsze po wciśnięciu hamulca i puszczeniu czyli wtedy kiedy jest odczyt wartości. Co zrobione: sprawdzone przewody czujniki<-> modulator wszystko ok, podmienione oba czujniki na nowe bez zmian, podmieniony modulator bez zmian. Co tam jeszcze może mieć wpływ na te wskazania?

    0
  • #10 15 Lis 2018 05:54
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Jeśli masz możliwość wykresowego poglądu parametrów czujników ciśnienia osi tylnej i przedniej to sprawdź czy któryś z nich nie szwankuje. Często zdarza się że po wykryciu błędnego pomiaru ciśnienia modulator jest wyłączany poprzez jednostkę centralną.

    1
  • #11 15 Lis 2018 06:54
    Dagomir
    Poziom 16  

    Ok sprawdzę to. Tylko czy w przypadku problemów z czujnikami ciśnienia nie zapisałyby się kody usterek? Dodam że modulator był podmieniany niestety jednak problem pozostał.

    0
  • #12 15 Lis 2018 07:56
    piotr budzowski
    Poziom 23  

    Zwarcie na przewodzie do czujnika bądź czujnik .Nie pomaga to zostaje podmiana kasety ebs , rozumiem że przewody modulator /kaseta ebs sprawdzone.

    Dodano po 48 [sekundy]:

    Podaj kody błędów.

    1
  • #13 15 Lis 2018 08:21
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Jeśli przewody sprawdzone i modulator podmieniony to pozostaje jedynie sterownik EBS. Miałem 2 takie przypadki i w obu winny był sterownik.

    1
  • #14 15 Lis 2018 17:55
    Dagomir
    Poziom 16  

    Jak auto wróci z trasy jeszcze raz spokojnie wszystko sprawdzę. Ale tez skłaniam się do problemu z kasetą Ebs. Jej wymiana na inna używana wymaga dodatkowych operacji? Parowania z innymi modułami itp. Saron22 w twoich przypadkach tez losowo gubiło wskazania czujników osi tylnej?

    0
  • #15 15 Lis 2018 18:07
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Dagomir napisał:
    Saron22 w twoich przypadkach tez losowo gubiło wskazania czujników osi tylnej?


    Tak. Dokładnie tak było. Nie pomogła wymiana czujników, nie pomogła wymiana modulatora, nie pomogła wymiana wiązki do modulatora. W obu przypadkach problemem był sterownik EBS.
    Wymiana sterownika czy to na nowy czy na używany wymaga programowania za pomocą np SDP3.
    Żeby upewnić się wystarczy podmienić sterownik z bliźniaczego auta o podobnej konfiguracji.

    1
  • #16 15 Lis 2018 18:29
    qruq03
    Poziom 13  

    Brak jest danych tylko o zużyciu okładzin, czy innych wartości też nie widzi?

    1
  • #17 15 Lis 2018 18:41
    Hektar Zahler
    Poziom 32  

    A że się tak zapytam a błędy gdzie ?

    1
  • #18 15 Lis 2018 18:49
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Panowie,
    Tutaj nie są potrzebne błędy tylko podmiana sterownika ze sprawnego auta bo na 99% tam jest przyczyna.

    1
  • #19 15 Lis 2018 18:53
    qruq03
    Poziom 13  

    Nie neguje. Chciałem się tylko dopytać, czy to jest zanik jednej wartości, czy wszystkich.

    1
  • #20 15 Lis 2018 20:00
    Dagomir
    Poziom 16  

    Akurat przy tej scanii pracowałem na Jalteście. Nie pamiętam kodu błędu wiem tylko że opis był następujący " czujnik zużycia okładzin koła 3 oraz 4 niedopuszczalny wynik jednego z testów działania układu"
    o ile mnie pamięć nie myli to błąd 28712 oraz 28968 ale nie mam pewności w 100% . Kolego qruqu03 brak jest właśnie tylko wskazania % zużycia okładzin koła lewego i prawego osi tylnej, wszystkie inne wartości są. Gdyby ktoś mógł zamieścić Scaniowski opis tych kodów błędów byłoby spoko.

    0
  • #21 15 Lis 2018 22:07
    darfur5
    Poziom 30  

    28712; czujnik zużycia koła 3.Kod ten monitoruje poszczególne koła, jednak czujniki zużycia podłączone do tego samego modułu sterującego mają wspólne źródło zasilania oznacza to,że kod usterki nie wskazuje który z czujników jest tak naprawdę uszkodzony .Przyczyną może być zwarcie do + ,usterka jednego z czujników, wewnętrzna usterka modułu,lub woda w zacisku ( taka sytuacja też jest możliwa).28968; wszystko tak samo jak w poprzednim opisie ale dotyczy koła 4.

    1