Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-V390RDS włącza się tylko na 3s

aleksandro 06 Lip 2011 21:31 1815 5
  • #1 06 Lip 2011 21:31
    aleksandro
    Poziom 17  

    Witam
    Posiadam wyżej wymieniony amplituner, jest on uszkodzony a mianowicie włącza się na ok 3s i się wyłącza. Wylutowałem tranzystory mocy (2sa1633 i 2sc4278) i układ końcówki uPC1188h, i po kilkukrotnej próbie włączenia udaje się włączyć i amplituner pracuje normalnie tzn. nie wyłącza się. Tranzystory przebadane multimetrem i raczej sprawne (nie ma zwarć); uPC1188h napewno jest uszkodzony i dlatego mam go wylutowanego już na stałe. Chciałbym się dowiedzieć bardziej doświadczonych serwisantów co może być przyczyną takiego działania, i czy może ktoś wie jak wejść w menu serwisowe (próbowałem "tuner"+"*" ale nie da rady)
    pozdrawiam aleksandrooo

    0 5
  • #2 06 Lip 2011 23:41
    Starterek85
    Poziom 12  

    Prawdopodobnie działa zabezpieczenie przeciążeniowe.Pojawia się protect?

    0
  • #3 07 Lip 2011 08:06
    dybas
    Poziom 37  

    aleksandro napisał:
    uPC1188h napewno jest uszkodzony

    Na jakiej podstawie ten wniosek? Jesli jestes przekonany-wymieniaj.

    1
  • #4 07 Lip 2011 10:30
    djlj24
    Spec od car audio

    Skoro tranzystory są w porządku to jak zwykle w amplitunerach Yamahy trzeba sprawdzić zasilanie układów analogowych (symetryczne +/-). Jakie napięcie miałeś na wyjściach stopni mocy przy włączaniu przed wymontowaniem tranzystorów?

    0
  • #5 07 Lip 2011 10:33
    aleksandro
    Poziom 17  

    Starterek85 napisał:
    Pojawia się protect?

    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym protect.
    A uPC uszkodzony gdyż na początku udało mi się uruchomić z ta drugą końcówke na tym układzie i było stałe na wyjściu oraz układ się piekielnie nagrzał w krótkim czasie, a co do wymiany to wymienię bo nawet mam już nową ale najpierw chcę odpalić wzmacniacz.

    Dodano po 2 [minuty]:

    co do napięcia to przyznam się bez bólu że obecnie nie pamiętam bo mierzyłem je ok roku temu i potem naprawa poszła w odstawkę, ale jak tylko będę w warsztacie to sprawdzę.

    0
  • #6 07 Lip 2011 19:23
    aleksandro
    Poziom 17  

    Napięcia wyglądają bardzo dziwnie a oto one:
    q129c 2sc4278:
    bc 10V
    ce 9,5V
    be 0.5V
    q129a 2sa1633:
    bc 88V
    ce 88V
    be 0V
    druga para niemalże analogicznie.
    A względem masy:
    q129c 2sc4278:
    b 48V
    c 48V
    e 0V
    q129a 2sa1633:
    b,c,e 48V
    q130a 2sa1633:
    b,e 36V
    c 48V
    q130c 2sc4278:
    b,e 40V
    c 48V
    Tak prezentują się napięcia proszę o dalsze porady i dodam że, płytka przebadana pod względem zwarć i wszystko wygląda ok

    Proszę o zastosowanie właściwego symbolu jednostki napięcia elektrycznego.
    GM

    0