Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie Euroster 2020 do Termet 1

Dorsia 18 Nov 2004 13:12 7839 4
    Dorsia
    Level 11  
    Potrzebuję wskazówki, jak podłączyć sterownik Euroster 2020 do kotła Termet 1 z pompą obiegową Grundfos UPS 25-60 130. W tej chwili posiadam podłączony sterownik ręczny - Termet RJ-4. Pomocna byłaby chociaż instrukcja do tego kotła Termetu - jakiś schemat, albo coś w tym rodzaju (instrukcję do sterownika mam).

Pozdrawiam
    aner77
    Level 11  
    Witam. Nie pamiętam szczegułów ale w serowniku w kotle (tym TERMET 1) chyba na dole jest kostka z 3 koncówkami opisana "-" , "R" i "+" w tej kostce fabrycznie jest zmostkowany R i chyba +. to aby podłączyć regulator pokojowy np euroster to wypinamy mostek i tam się podpinamy, a w eurosterze jest też kostka z opisem w ( w środku "com" a pobokach "NC" i 3 nie pamiętam:) ) To w te zaciski podłączamy przewód. Nie trzeba ci zadnych schematów sterowników bo kazdy sterownik w kotle jest ptrzystosowany do pracy z regulatorem pokojowym . Ale dla pewności mozesz sobie przedzwonić do dowolnego serwisu termetowskiego to napewno ci powie pod które zaciski podłączyć kable, bo ja ostatni jaki podłączałem to było 2 lata temu :) a w domu nie mam katalogów aby się upewnić. Pozdrawiam
    DonRomano
    Level 34  
    W eurosterze trzeba podłączyć do com i no a nie do nc pomyliło ci się.
    W kotle jak jest sterownik to właśnie jest podłączony do właściwych zacisków wystarczy go wymienić i po kłopocie.
    Dorsia
    Level 11  
    OK, Panowie - zapomniałam dodać, że jestem ciemna, jak tabaka w rogu i chciałabym osobiście, bez udziału fachowców, podłączyć, te dwa, czy trzy kabelki, nie mając jednocześnie pojęcia o elektronice (serwis Termetu pewnie powie mi: "prosze wezwać serwisanta, to Pani to zrobi") . W tej chwili podłączenie do starego sterownika wygląda następująco (przewód "potrójny"):
    + w kotle do "1" w starym sterowniku
    R w kotle do "4" w starym sterowniku
    - w kotle do "2" w starym sterowniku, która jest połączona z "3"

W starym sterowniku są więc cztery "przyłącza". Natomiast, z tego co się zorientowałam z instrukcji, do Eurostera podłącza się dwa kabelki (do COM i NO (NC prawdopodobnie pozostaje wolny)). Pozostaje tylko pytanie: który do którego?

Pozdrawiam
    DonRomano
    Level 34  
    Euroster należy podłączyć do kotła w następujący sposób przewodem podwójnym:
    W eurosterze styki "NO i COM" do styków "R i -" w kotle.
    Kolejność przewodów nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam.