Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra A 1.7D szarpie silnikiem Pomocy

orion85 07 Jul 2011 21:44 4362 15
    orion85
    Level 12  
    Witam
    Posiadam Opla Vectrę A 1.7d (silnik opla)
    Mój problem polega na tym że od jakiegoś czasu szarpie mi silnikiem tzn: dymi na niebiesko i szarpie nim całym, lecz gdy na pompie podkręcę obroty trochę to przestaje. Dzisiaj wymieniłem filtr paliwa a w zeszłym tygodniu wężyk od paliwa i dalej to samo. Co dziwne na zimnym silniku tak się nie dzieje tylko gdy jest ciepły ma takie objawy (lecz nie zawsze)
    Naprawdę nie wiem co już może by.
    Koledzy pomóżcie !
    Dziękuję za odpowiedz
    Pozdrawiam
    MARR
    Level 17  
    Niebieski dym za dobrze nie wróży, prawdopodobnie kończący się silnik. A oleju dużo Ci bierze ?
    Prawdopodobnie kolega ma słabe ciśnienie na cylindrach, jak się silnik nagrzewa to to ciśnienie jeszcze bardziej spawa i stąd szarpanie silnika. Ewentualną przyczyną może być jeszcze pęknięta głowica, w której to pęknięcie poszerza się pod wpływem ciepła. Najlepiej zacząć badanie silnika od sprawdzenia kompresji na cylindrach.
    polonez15
    Level 33  
    MARR wrote:
    Niebieski dym za dobrze nie wróży, prawdopodobnie kończący się silnik. A oleju dużo Ci bierze ?
    Prawdopodobnie kolega ma słabe ciśnienie na cylindrach, jak się silnik nagrzewa to to ciśnienie jeszcze bardziej spawa i stąd szarpanie silnika. Ewentualną przyczyną może być jeszcze pęknięta głowica, w której to pęknięcie poszerza się pod wpływem ciepła. Najlepiej zacząć badanie silnika od sprawdzenia kompresji na cylindrach.

Żartujesz sobie? Rozszerzalność temperaturowa mówi o ROZSZERZENIU się metalu wraz ze wzrostem temperatury a nie skurczeniu!
    MARR
    Level 17  
    Drogi kolego nie pisałem nic o skurczeniu metalu, miałem przypadek w Astrze 1.7 silnik isuzu pęknięcie w głowicy pomiędzy zaworami. Na zimnym chodziła idealnie a jak się nagrzała Astra to strasznie przebierała aż w końcu gasła.
    orion85
    Level 12  
    Co do oleju: silnik go nie bierze sprawdzam regularnie stan i wszystko jest w porządku, oleju nie bierze. To szarpanie nie zawsze się pojawia, jest okres w którym będzie chodził silnik idealnie
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wtryski do sprawdzenia, pewnie któryś się wiesza albo leje na maxa.
    orion85
    Level 12  
    a co do wtrysków to nie orjentujecie sie ile kosztuje ich naprawa?
    tomek5497
    Level 10  
    Tak jak koledzy już wcześniej powiedzieli musisz zacząć od podstawowego pomiaru jakim jest pomiar kompresji.Niebieski dym oznacza spalanie oleju.Mogą być uszkodzone pierścienie,wydmuchana uszczelka pod głowicą lub uszczelniacze na zaworach .Jeśli autko by miało turbo to opisane przez ciebie objawy by pasowały do jego uszkodzenia (wycieku oleju do IC przez uszczelniacz).Wtedy mogło by szrpać. Moja rada to udać się do mechanika na pomiary
    orion85
    Level 12  
    W tygodniu udam sie do mechanika, niech on tam sprawdzi to wszystko.
    Uszczelkę pod głowicą robiłem 2 lata temu czy juz bym musiał ją zmieniac?
    MARR
    Level 17  
    Kolego sprawdzenie kompresji wykaże czy uszczelka jest do wymiany, jak jest ok to nie ma co jej ruszać. No chyba że uszkodzona okaże się głowica lub pierścienie to dla remontu wtedy nieuniknione jest zdjęcie głowicy, co wiąże się z zniszczeniem starej uszczelki.
    orion85
    Level 12  
    Auto oddałem do mechanika. Kompresja jest dobra tak powiedział a przyczyną tego szarpania były lejące wtryski. Teraz już jest wszystko ok. Dziekuję za zainteresowanie
    Pozdrawiam
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A co napisałem w 7 poście?
    orion85
    Level 12  
    Kolego miałes racje co do tych wtrysków. A mam jeszcze jedno pytanie czy do tej mojej vectry dało by radę zamontowac silnik 1.7 td Isuzu?
    orion85
    Level 12  
    Bo posiadam drugą vectre mojego brata tylko po wypadku i silnik miał bym taki