Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB radio President Harry II Classic - zupełna cisza podczas nasłuchu

Nemo 08 Jul 2011 00:05 6060 5
    Nemo
    Level 31  
    Problem pojawił się podczas jazdy - radio odbierało normalnie, aż tu naraz cisza zupełna. Myślałem, że to coś z anteną, ale sprawdziłem połączenia, masę i jest OK. Na postoju sprawdziłem ze znajomym nadawanie - radio nadaje normalnie, słychać mnie, ale ja nikogo nie słyszę. Bywa, że po włączaniu radia przez kilka sekund jest odbiór, ale zaraz znika i jest cisza. Diody wskazujące siłę sygnału nie świecą w ogóle, jakby w eterze była cisza. Radio było próbowane przy maksymalny, RF Gain i przy minimalnym Squelch - bez zmian.

Słyszałem, że podobno w tych radiach jest jakiś błąd konstrukcyjny, który powoduje uszkodzenie filtra. O który filtr chodzi i jak to sprawdzić, że to on?

Pozdrawiam.

@c2h5oh Zamiast przenosić do kosza, wystarczyło dać do odpowiedniego działu...
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Nemo wrote:
    Słyszałem, że podobno w tych radiach jest jakiś błąd konstrukcyjny, który powoduje uszkodzenie filtra.

Coraz częściej jest to spotykane - ale w Twoim przypadku na 99% nie to uszkodzenie.
    Napisałeś, że :
    Quote:
    Bywa, że po włączaniu radia przez kilka sekund jest odbiór, ale zaraz znika i jest cisza

Co świadczyłoby o "ładowaniu" się jakiego kondensatora elektronicznego lub o jakiejś wadzie mechanicznej (nie filtr).

Quote:
    ... radio odbierało normalnie, aż tu naraz cisza zupełna.

Bardzo często userzy w tym dziale (po zdiagnozowaniu podobnej ciszy w radiu), pisali, że :
    - urwany kabelek w mikrofonie od GL (głośnika)
    - przełącznik PTT nie kontaktuje w pozycji RX
    - zatarty głośnik wewnętrzny (uszkodzenie mechaniczne)
    - gniazdo EXT nie złącza styków GL

Myślę o przełączniku PTT i/lub o kabelku.

Oddaj radio do serwisu a tam sprawdzą i naprawią. :cry:

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    maylo
    Level 26  
    SP5ANJ te filtry tak się zachowują...Niekiedy na wyjściu jest 0,9 V i w ciągu 15 sekund spada do 0,4v - w tym czasie radio słyszy normalnie , wkradają sie coraz większe trzaski aż do "głuchości" a niekiedy od razu po włączeniu jest 0,4V a radio od razu jest głuche... Oczywiście nie musi być tak u autora ale ja tak miałem na pewno nie raz.

Nemo: filtr masz mniej więcej po środku radia - taki czarny prostokąt. Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki sprawdź napięcie na wyjściu tego filtra - będzie wszystko jasne.
    Nemo
    Level 31  
    Radio poszło do serwisu i zobaczymy, co tam wykryją. Mam nadzieję, że naprawa będzie skuteczna i problem więcej nie wróci. Bez względu na to, co się zepsuło.

Patrząc na schemat radia, to którym elementem jest ten filtr? Wiem, jaki jest symbol filtru normalnie (podobny do rezonatora kwarcowego), ale na schemacie nie widziałem takiego elementu. Pomiędzy którymi elementami on jest?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    maylo
    Level 26  
    To powinno rozwiać twe wątpliwości :)

Pozdrawiam
    Nemo
    Level 31  
    Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.

Uszkodzony był ów filtr, który na schemacie wskazał maylo. Wymiana w serwisie. Mam nadzieję, że dokonana naprawa okaże się skuteczna na długi czas. Jeśli nie, będę już wiedział z większym prawdopodobieństwem, co mogło nawalić.

Jeszcze raz dzięki i temat zamykam.

Pozdrawiam.