Instalacja stacjonarna, czy mobilny DJ?
Wstępnie powiem, że należy się rozejrzeć za sprzętem typu: nadstawki: 10+1" x2, 2 (w przyszłości 4) suby BR z głośnikiem B&C 18PS76. Ewentualnie jakaś hybryda, tuba itp. jeśli wymagania są większe (zejście, głośność itp.).
Znajomy muzyk ma ten zestaw i sobie chwali.
Potrafi nagłośnić tym nawet sale weselne - czyli większe niż ty podajesz.
Sam miałem jakiś czas temu zestaw Yamahy Stage pass 300 i był super ale za słaby do większych sal.
Pozdrawiam
wychodzi za same kolumny 7 tys jeśli do napędu by wziął 2xt.amp ta2400 zmieściłbyś się może w 10tys. Jeżeli nie potrzeba bardzo nawalać basem to wziąć 4 sztuki
http://www.wharfedalepro.com/Home/Products/PA...PEAKERS/DLXSERIES/DLX15/tabid/98/Default.aspx plus 1 Tamp ta 2400 zapłacisz jakieś 6 tys z kablami później można w razie potrzeby suby dokupić .
Inna opcja jest zakup 2 kompletów LDM SAS18 ale też wychodzi ponad 10
Na poczatek jeden zestaw SASA 18 wystarczy. Jak będzie brakować mocy to dopiero wtedy będzie można myśleć o drugim sasie. Ewentualnie móglbyś zrobić dwie nadstawki na celestionie truvoxsie i dwa basy na b&c 18ps100. Do tego końcówki t.amp ta600 i do basu ta 2400. Wyjdzie taniej niz sas ale trudniej je zrobić i mniej mobilnie. Do dyskotek potrzeba min. dwóch subów i dwóch nadstawek, bo same nadstawki sobie nie poradzą. Pozdrawiam
Witam
Chyba co niektórzy jaja sobie robią, 3 Kw na 90m2. Ja bym zastosował od razu liniowe w czterech rogach, a żeby Dj lepiej słyszał to umieściłbym go na środku.
Kolego Alusie,na tej wielkości sale, to poszukaj czegoś w okolicach 800 - 1000 watt rms i min.99 db. Poszukaj i poczytaj na forum, a na pewno znajdziesz radę od jakiegoś Dj. Ja jestem doświadczonym "starym" chałturnikiem, i mogę doradzić tylko w swoim zakresie (wielkość sali - moc nagłośnienia).
pozdrawiam
Stary klezmer
Na dyskotekę potrzeba sporego zapasu mocy dlatego proponuje co proponuje. Jedno jest granie chałtur inaczej jeśli to ma być stacjonarny sprzęt w dyskotece, a tutaj chyba o stacjonarny sprzęt chodzi. Jak ktoś mi kiedyś wypomniał polaudio na sale do 100m2 proponuje takie coś:
Witam
Kolego hirogen, szanuję Twoją wiedzę na temat nagłośnienia, ale czy na pewno jesteś przekonany o 3 kw na 100m2?. Oczywiście można zawiesić i 5 kw, tylko w rzeczywistości grane będzie na poziomie 20 - 25% - czy warto ładować pieniądze w nie wykorzystaną moc?. Kolega Alusie posiada 5-6 tys. do wydania i w tych granicach cenowych należy doradzić. Fakt, nie wiemy czy nagłośnienie ma być montowane na stałe, czy przenośne, a to ułatwi kierunek poszukiwań i propozycji.
Mimo wszystko (propozycja polaudio) uważam że 800 - 1000 w rms w 100% wystarczy na sale 90m2.
pozdrawiam
Stary klezmer
Ja też uważam, że do normalnego nagłośnienia wystarczy kilkaset watów po stronie w takiej sali. Może lekki zapas na basie. Ale tak jak piszecie, niektórym jest zawsze mało Ostatnio spotkałem się z takim czymś, że w szklankach na stolikach robiły się kilku mm fale od basu, wrzask w okolicach 3kHz i sycząca góra. Dobrze, że miałem kaptur, to sobie założyłem, żeby to stłumić To raczej wykracza poza ramy normalnego nagłośnienia. A jednak zdarza się.
Kolega autor się coś nie odzywa, więc póki nie odpisze, możemy strzelać propozycjami...