Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosa spalinowa Makita gaśnie na wysokich obrotach

mipik 09 Jul 2011 20:50 22584 7
  • #1
    mipik
    Level 11  
    Witam,

    zakupiłem używaną-uszkodzoną kosę spalinową Makita. Kosa na wolnych obrotach pracuje natomiast po dodaniu gazu wkręci się na obroty i za chwilę gaśnie. Gaśnięcie wygląda w ten sposób, że lekko się zadusi i gaśnie jakby została wyłączona.
    Wyczyściłem gaźnik - nic się nie zmieniło, zmniejszyłem również przerwę na świecy z 0,95mm na 0,7mm i nadal bez zmian.
    Macie może jakieś sugestie?
    Rozważam opcję przejrzenia aparatu zapłonowego.
  • #3
    mrrwho
    Level 15  
    Może być różnie, może na wyższych obrotach tracić iskrę.Może to być też np. niesprawna membrana w gaźniku.W takich urządzeniach nie ma specjalnie co przeglądać w układzie zapłonowym, przecież tutaj mamy cewkomoduł który ma na stałe dołączony przewód wysokiego napięcie, nic nie da się rozebrać ani wymienić, można tylko podstawić sprawny cewkomoduł i sprawdzić czy problem minie.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    wert141
    Level 16  
    Kiedyś miałem podobną kose i zachowywała się podobnie. Po jakimś czasie w ogóle nie działała odkryłem że problem tkwi w za małym dostawaniu paliwa i złej jakości paliwa.
  • #6
    mipik
    Level 11  
    To nie jest sprawa regulacji gaźnika - próbowałem już. Przerwa na świecy zmniejszona ale nic się nie zmieniło.
    W jaki sposób uszkadza się membrana w gaźniku? Traci szczelność? Twardość?
    Szczelna jest ale co do twardości nie wiem.
    Do aparatu zapłonowego próbowałem dobrać się ale na przeszkodzie stoi sprzęgło odśrodkowe, którego za chiny nie widzę jak zdjąć. Nie widzę tam wieloklinu ani nic podobnego... może ściągaczem do łożysk je się zdejmuje?
    Paliwo dostaje, filterek jest drożny. Ktoś pozamieniał węże w gaźniku i pompce - zasysała z gaźnika i tłoczyła do zbiornika ale poprawienie tego nic nie zmieniło.
  • #7
    bartosz789
    Level 30  
    Membrana nie powinna być giętka jak dętka, powinna zachować swój kształt, czasami zdarza się malutka dziurka wielkości szpilki.

    Co do tych wężyków, mam tak samo - tłoczy do zbiornika i u mnie wszystko działa, więc nie wiem czy dobrze zrobiłeś.

    A co z powietrzem ? Filtr powietrza nie zatkany ? Spróbuj odpalić bez niego.
  • #8
    Maxiuk
    Level 11  
    Jeśli to komuś pomoże miałem ten sam objaw niestety to wina cewki zapłonowej tylko wymiana.
    Pozdro