Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scenic,renault,1.9 dci, nie zapala

Kris0511 09 Lip 2011 23:32 7061 9
  • #1 09 Lip 2011 23:32
    Kris0511
    Poziom 9  

    Witam,
    sprawa wyglonda tak. Po przejechaniu około 15 km. samochód został zgaszony i po około 5 min. potrzebowałem zapalić i bez powodzenia. Po +- 5 razie zapaliła się kontrolka świecy z wykresem, za moment kontr. SERVIS a po zholowaniu pod dom dołączyła jeszcze kontr. STOP. Kolega podpią kompa i wyświetliło 1 błąd: coś o uszkodzeniu podgrzewania sondy lambda, i tyle. Dodam, że jak zaprzesteł palenia to i nawiew przestał działać, a może i to będzie istotne, że to stało się przy upale 31 ct. ( radio gra). Do dnia dzisiejszego palił z pierwszego. Bezpieczniki OK. Wykryłem brak ON w przewodzie zasilającym a paliwo jest. Może i pompka staneła. Nie mam pojęcia co może być przyczyną, i do kogo się pierwsze udać elektryka czy mechanika? Może ktoś przerabiał taki temat i ma coś co mnie naprowadzi na jakiś trop.

    0 9
  • Fibaro
  • #2 09 Lip 2011 23:36
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Co do tej pory przeczytałeś na forum o diagnostyce tych silników, co sprawdziłeś? Piszesz w dziale dla zaawansowanych, więc się wypada wykazać .
    Przenoszę do początkujących.

    0
  • #3 09 Lip 2011 23:38
    nowy_90
    Poziom 14  

    Jeśli nie dochodzi paliwo tzn, że jest coś z pompą paliwa. Najpierw trzeba sprawdzić czy do pompy dochodzi prąd i będziesz wioedział czy pompa czy np immo.

    1
  • Fibaro
  • #4 09 Lip 2011 23:46
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Rok produkcji i kod silnika poproszę.

    0
  • #5 10 Lip 2011 00:16
    Kris0511
    Poziom 9  

    Rocznik to 2001 nadwozie to JA 05, z klimatronikiem. A kod silnika to jutro postaram się odczytać. Silnik to jednostka 75 KW.

    0
  • Pomocny post
    #6 10 Lip 2011 00:20
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Pierwsze co sprawdzić to czy widzi obroty wału, wtryski na przelewy, ciśnienie paliwa, standard jednym słowem. Potrzebny ktoś z komputerem i myślącą głową.

    0
  • #7 10 Lip 2011 00:31
    Kris0511
    Poziom 9  

    Właśnie dostałem kontakt do elektryka co pracuje w servisie reno. I ma go zobaczyć prywatnie. No może głowe będzie miał myślącą. Co On stwierdzi to Wam napisze.

    0
  • Fibaro
  • #8 10 Lip 2011 00:40
    Kris0511
    Poziom 9  

    Na tą chwile co ja pamiętam to było tak: uszkodzony przewód podgrzewania sondy lambda. A kolega to nie jest problemem w temacie. A i kasy za holowanie ponad 70 km. (140 w obie) niewzią.

    0
  • #9 10 Lip 2011 00:43
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Kolega miał słaby sprzęt lub nieco za mało wiedzy. Koniec tematu kolegów.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Przeczyściłem nieco!

    0
  • #10 12 Lip 2011 16:40
    Kris0511
    Poziom 9  

    Trafiłeś Paweł. Przyczyną nie palenia był czujnik obrotów wału. Jakiś olej go zalał. Przemyłem i jest OK do dziś.
    Zamykam temat.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo