Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrociągnik ghepard produkcji sipma lublin

marecki76 11 Jul 2011 23:23 7604 11
    marecki76
    Level 2  
    Piszę tego posta ponieważ poszukuję osoby znającej ten mikrociągnik.
    Mam małe problemy, bo nie posiadam instrukcji ani żadnej innej dokumentacji.

1) Nie wiem jak włączyć wsteczny:)
    2) Jak włączyć blokadę mech. różnicowego?
    3) Nie wiem jak poprawnie operować wszystkimi dźwigniami i przełącznikami.

Dziś z pomocą Mechanika odpalił silnik Ruggerini RF-81 (po ustawieniu zaworów). Udało mi się też uruchomić glebogryzarkę i pracować nią. Niby działało, ale chcę to dopracować do takiego stopnia żeby nic nie zgrzytało/warczało itp.

Może ktoś z Was posiada lub posiadał taki "traktorek" i jest w stanie mi pomóc?
    marecki76
    Level 2  
    Kolego Zico63 wykonałem telefon pod wskazane miejsce i faktycznie miły człowiek z serwisu udzielił mi odpowiedzi na najbardziej nurtujące mnie pytania.

Konstrukcja tego mikrociągnika sama w sobie jest bardzo ciekawa. 4 biegi do przodu, 3 do tyłu, wom, blokada mostu, niezależne hamulce i obracana kierownica.

Mnie nie działał silnik, problem rozwiązano 2 posty wyżej. Nie działało sprzęgło, problem rozwiązany po konsultacji z serwisem (Słaby naciąg linki sprzęgła, okazało się że musi być bardzo mocno naciągnięta). Nie działały biegi wsteczne i 4 do przodu... Problemem było ustawienie ustawienie dźwigni wychodzącej ze skrzyni po lewej stronie. Nie wiem jak ta dźwignia się nazywa, ale może pracować w 2 położeniach (przekręca się ją ręcznie i jest zablokowaną śrubą). U mnie była w tym "drugim" położeniu więc miałem tylko 3 biegi w jednym kierunku. Po przestawieniu i wyregulowaniu linki działają wszystkie biegi.

Jeszcze trochę roboty z nim mnie czeka:
    1) Wymiana 3 linek
    2) Naprawa instalacji elektrycznej (niepodłączony moduł i światło)
    3) Uszczelnienie skrzyni bo lekko podsiąka
    4) Muszę sprawdzić silnik, bo na wolnych obrotach coś w nim "telepie"
    5) Parę innych drobiazgów w stylu silent bloki maski itd...

Mimo upływu lat producent ma jeszcze trochę części do tego mikrociągnika oraz silnika, poza tym, andrychowska Andoria też ma części do Ruggerini tej serii.

Jestem miło zaskoczony spalaniem tej konstrukcji, praktycznie jeździ na kropelce. No i moment też odpowiedni - jak na diesla przystało.

Pozwoliłem sobie na tego przydługiego posta, ponieważ w internecie w ogóle brak jest informacji o tym mikrociągniku. Jeśli to nikomu nie przeszkodzi, to mam zamiar kontynuować ten wątek i informować o postępie prac i swoich spostrzeżeniach. Może to komuś w przeszłości pomoże:)

Pozdrawiam,
    marecki
    janek1815
    Level 38  
    Kontynuuj tylko może jeszcze jakąś fotkę wklej żebyśmy wiedzieli o czym piszesz skoro mało informacji o nim.....
    Zico63
    Level 37  
    Cieszę się! Chętnie zobaczę ten ciągniczek, nie widziałem go nigdy a na linkach z googla już go nie widać lub linki są nieaktywne.
    Google333
    Level 9  
    Odświeżam ten wątek. Mam taki sam ciągniczek tylko z przystawką do koszenia trawy. Niestety stoi parę lat nie używany, ponieważ rozleciało się sprzęgło. Próbowałem szukać części do niego, ale jest naprawdę mało informacji o nim. Sprzęgłem jest kosz z tarczami o nietypowej średnicy +/ 100mm, a do większości chińskich skuterów, quadów mają średnice 130mm. Czy wie ktos, gdzie znajdę części do tego ciągnika?
    pkuropatwagmail.com
    Level 8  
    Witam.
    Kupiłem jednoosiowy ciągnik SIPMA PHANTER i potrzebuję pomocy. Przystawka glebogryzarka i listwa tnąca.
    Mam całkowicie wybrakowane sterowanie sterujące zmianą kierunku jazdy. Bardzo Was proszę o zrobienie jakichś fotek i mi je przesłanie. Chce je odtworzyć ale nie wiem jak. Mam swój pomysł na to ale chciałbym aby było odtworzone jak w oryginale.
    Jak ktoś ma jakieś instrukcje albo jeszcze lepiej instrukcje serwisowe to również bardzo proszę o maile.
    Wielkie dzięki.
    Kaziu007
    Level 11  
    Kolego możesz podrzucić zdjęcia tego twojego ciągnika? Jestem ciekaw jak wygląda, sam w ostatnim.czasie nabyłem.ciągnik Sipma Ghepard.
    pkuropatwagmail.com
    Level 8  
    Oczywiście, że mogę ale mam go na wsi u teścia. Już nie potrzebuję żadnych materiałów na temat tego ciągnika. Zeszło mi ze cztery soboty i doszedłem do tego jak go "uruchomić". Co ciekawsze jak już doszedłem jak ma działać, udało mi się przez przypadek zdobyć jego lekturę. Tj "INSTRUKCJĘ OBSŁUGI Z KATALOGIEM CZĘŚCI ZAMIENNYCH". Jak będę na ranczo to pstryknę jakieś fotki i prześlę.
    Kaziu007
    Level 11  
    Witam. I jak z tymi fotkami? Chcesz go może sprzedać? Pozdrawiam
    bartekcytrus
    Level 1  
    pkuropatwagmail.com wrote:
    Oczywiście, że mogę ale mam go na wsi u teścia. Już nie potrzebuję żadnych materiałów na temat tego ciągnika. Zeszło mi ze cztery soboty i doszedłem do tego jak go "uruchomić". Co ciekawsze jak już doszedłem jak ma działać, udało mi się przez przypadek zdobyć jego lekturę. Tj "INSTRUKCJĘ OBSŁUGI Z KATALOGIEM CZĘŚCI ZAMIENNYCH". Jak będę na ranczo to pstryknę jakieś fotki i prześlę.

szukam manual danych do ciagniczka