Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dodatkowe zasilanie USB do dysku twardego

Boss27 12 Jul 2011 19:57 9135 20
    Boss27
    Level 9  
    Zakupiłem zewnętrzny dusk Verbatim 320GB z myślą podłączenia go do mojego kina domowego,przez port USB,niestety kino nie "widzi" plików na tym dysku,i po wielu poszukiwaniach informacji dlaczego tak się dzieje podejrzewam za słabe napięcie w porcie USB.Dysk zew.Werbatim nie posiada dodatkowego gniazda zasilania.Czy możliwe jest dodanie zasilacza w celu wzmocnienia napięcia w porcie USB? I jak to zrobić?
    Platon
    Level 42  
    A jakiego rodzaju i wielkości masz tam partycje?
    I czy dysk po podłączeniu zaczyna się "kręcić"? Tj. sprawdzając organoleptycznie pracuje podobnie jak przy podłączeniu do komputera?
    Boss27
    Level 9  
    Po podłączeniu zewnętrznego dysku do portu USB w kinie domowym stwierdzam że dysk pracuje (kręci się),przeczytałem też uważnie instrukcję kina i piszą że współpracuje z dyskami HDD i pamięcią flash,2.0 ,ale do HDD należy podłączyć odpowiedni przewód zasilania (cokolwiek to znaczy)Czyli zewnętrzny dysk powinien mieć osobne zasilanie?
    Hucul
    Level 39  
    Boss27 wrote:
    ... Czyli zewnętrzny dysk powinien mieć osobne zasilanie?

Tak.
    Platon
    Level 42  
    Hucul wrote:
    Boss27 wrote:
    ... Czyli zewnętrzny dysk powinien mieć osobne zasilanie?

Tak.
    Albo nie, jeżeli jest 2.5".

Ot taka zagadka.
    Hucul
    Level 39  
    Platon wrote:
    ... Albo nie, jeżeli jest 2.5".

Ot taka zagadka.

Jeśli jest to dysk 2,5" to również może potrzebować dodatkowego zasilania, niektóre potrzebują nawet 800mA przy starcie.
    helmud7543
    Level 43  
    Do dysku podwójny kabel (z jednej strony końcówka do dysku z drugiej dwie końcówki: normalna i przeznaczona tylko do zasilania - różnią się tym, że w tej przeznaczonej tylko do zasilania nie ma kabli danych), do kabelka - ładowarka USB. Koszt ok. 50zł. Oczywiście mówimy o urządzeniach zasilanych z USB (dyskach 2,5 cala).
    Hucul
    Level 39  
    KB wrote:
    Albo hub USB...

Niektóre urządzenia nie akceptują podłączenia przez HUB.
    DVDM14
    Level 35  
    KB wrote:
    Ale dyski twarde chyba tak...

Ale tu nie chodzi o dysk, lecz o kino domowe, gdyż może ono nie obsługiwać sprzętu podłączonego przez hub.
    Boss27
    Level 9  
    Ciekaw jestem czy można odciąć kabelki zasilające np.na przewodzie łączącym port USB w kinie domowym a dyskiem zewnętrznym i podłączyć zewnętrzny zasilacz wtedy dysk zasilany byłby z innego źródła.
    Platon
    Level 42  
    Ciekawe, zgaduj dalej. My tymczasem podgazujemy odpowiedzi na resztę pytań.
    Hucul
    Level 39  
    Tak, ale masę musisz pozostawić i jeśli nie znasz się na tym, to ryzykujesz uszkodzenie sprzętu.
    Boss27
    Level 9  
    Czy mówiąc o masie ,masz na myśli ekran w kabelku łączącym gniazdo dysku i wtyk USB,czy raczej chodzi o biegun ujemny .
  • Helpful post
    DVDM14
    Level 35  
    Czarny przewód oraz ekran, ale ekran nie musisz być koniecznie podłączony. I masa to nie biegun ujemny, lecz punkt wspólny wszystkich układów (czyli pełni także jego funkcję, ale nie tylko).

Ps. Oczywiście wiesz, że zasilacz ma dawać 5V?
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Boss27: albo odpowiesz na wszystkie dotychczas zadane Ci pytania (przejrzyj cały wątek, to je bez kłopotów odnajdziesz samodzielnie) albo zamknę temat.
    Boss27
    Level 9  
    Więc rozumiem że z kabelka łączącego dysk z USB mogę wyciąć tylko zasilanie (czerwony kabelek) natomiast czarny pozostawiam bez zmian,i dodaję +5V z innego zasilacza a minus dołaczam do pozostawionego czarnego kabelka.Czy w ten sposób uda mi się zewnętrznie zasilić dysk HDD
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Odpowiedź na tytułowe pytanie została udzielona. Temat zamykam.