Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President George, przestrojenie w zera. Jak przestroić?

columbo294 13 Jul 2011 14:53 3993 6
    columbo294
    Level 15  
    Właśnie. Pytanie do oświeconych kolegów. Czy istnieje mozliwość "zmuszenia" radiotelefonu do pracy w naszych ukochanych zerach?
    Znalazłem coś takiego:

Programming:
    a) Turn your set on by pushing POWER.
    b) Turn your set off by pushing POWER,
    c) Depress POWER and keep pressed down.
    - Your set goes on and then goes off.
    d) Keep POWER depressed and press PA and DIMMER simultaneously.
    e) Release POWER after 5 sec. while keeping PA and DIMMER pressed down: ''CODE'', flashes in the display for 5 seconds.
    f) ''CODE'' disappears and the display remains lit up.
    g) Release PA and DIMMER.
    h) Press :
    M1

for 240 ch. FM/AM/SSB (International configuration, 20 Watt AM/FM, 50 Watt SSB), the display goes out.
    M2

For 40 ch. FM 4 Watt, and ch. 4-15 AM 4 Watt (Germany), the display goes out.
    M3

for 40 ch. FM 4 Watt (CEPT), the display goes out.
    MODE

for 40 ch. FM 4 Watt (Britain and Poland), the display goes out.
    PROG

for 40 ch. AM/FM/SSB 4 Watt (French standard), the display goes out.
    i) Enter your access code, then press POWER. Your set is now in new configuration.

wszystkie te Standardy obsługują piątki...ostatni pracuje w zerach, niemniej jednak to tylko FM.
    Czy ktoś ma pomysł jak zmusić radyjko do pracy w 40 kanałach, w zerach i z 4 watami jak w piśmie stoi?
    Będę wdzięczny za podpowiedz.

Byłem, poprawiłem. /Olek II/
    columbo294
    Level 15  
    gregorio27 nie problem poszukać. Zauważ że w linku podanym przez ciebie nie ma informacji zawierających odpowiedz na moje pytanie. Dławik w kwarc na pośredniej to można sobie w onwie wstawić żeby przestroić ją w zera.W tym radyjku nie przejdzie (niestety) Ze selktem moge raster zmienić i zejsc 5 kilo w bok to też wiem. Ale ja pytałem czy da sie zaprogramować jakiś standard -nie koniecznie 240 kanałów ,może być podstawowa 40tka byleby chodziło to w zerach i AM. Rozumisz chyba że ciągłe przełączanie w zera na każdym kanale jest dość upierdliwe. Po zaprogramowaniu na standard (Britain and Poland) jest w zerach ALE TYLKO W FM co niestety nie jest pożądane w Polsce :-)

Co to za nowe teorie? / Olek II/
    green33

Level 31  
    Inaczej się nie da. Musisz się przestrajać o te 5 khz.

Marcin
    GREBSON
    Level 20  
    columbo294 wrote:
    gregorio27 .. Dławik w kwarc na pośredniej to można sobie w onwie wstawić żeby przestroić ją w zera.W tym radyjku nie przejdzie (niestety) Ze selktem moge raster zmienić i zejsc 5 kilo w bok to też wiem. Ale ja pytałem czy da sie zaprogramować jakiś standard -nie koniecznie 240 kanałów ,może być podstawowa 40tka byleby chodziło to w zerach i AM. Rozumisz chyba że ciągłe przełączanie w zera na każdym kanale jest dość upierdliwe. Po zaprogramowaniu na standard (Britain and Poland) jest w zerach ALE TYLKO W FM co niestety nie jest pożądane w Polsce :-)

Co to za nowe teorie? / Olek II/

Ja osobiście wielokrotnie stosowałem dlawik w tym modelu. Pracuje do dziś. Jeżeli radio ma pracować wyłącznie w AM to jest to do przyjęcia.
    Olek II
    Moderator
    GREBSON wrote:
    Ja osobiście wielokrotnie stosowałem dlawik w tym modelu

Przeczytałeś dokładnie to, co podkreślone? Dławik w pośredniej służy do przestrojenia w zera? A nie przypadkiem dławik szeregowo z kwarcem syntezy? Jeśli w pośredniej to opisz ten fenomen szerzej.
    mirek210
    Level 16  
    Witam serdecznie ,moja odpowiedź może trochę po czasie ,żeby się nie rozpisywać podaje skan uruchomienia "PRESIDENTA GEORGE" w tzw "zerach" ,nie trzeba nic przestrajać instrukcja dotyczy radiotelefonów wyprodukowanych z wyświetlaczem negatywowym jak się nie mylę do 1993 roku,na innych nie testowałem .
    Też kiedyś szukałem i pisałem na tymże forum które uznaje za bardzo profesionalne lecz niektóre odpowiedzi znacznie odbiegają od normy .Pozdrawiam Mirek210 President George, przestrojenie w zera. Jak przestroić?