Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumna kierownicza w renault megane scenic 2.0 1997

bodzio1975 13 Jul 2011 17:07 4723 14
    bodzio1975
    Level 10  
    Witam mam pytanie czy można regulowac zaznaczoną nr.1 dlugośc kolumny kierowniczej?
    Kolumna kierownicza w renault megane scenic 2.0 1997
    vitorio
    Level 17  
    Nie da się tej części regulować, ponieważ wówczas koło kierownicy będzie ocierać o przełącznik zespolony. Ponadto ta zaznaczona część ma stały wymiar i jest ograniczona na stałe ułożyskowaniem wałka głównego. Nie więc możliwości jej przesunięcia nawet siłą. A gdyby siłą ją przesunąć, to zostanie uszkodzone ułożyskowanie.
    bodzio1975
    Level 10  
    Pytam się dlatego. ponieważ po wymianie sprzęgła gdy odebrałem samochód od mechanika zauważyłem że podczas włączenia kierunkowskazu a następnie wyprostowaniu kierownicy ,kierunkowskaz nie wyłącza się.Po demontażu koła kierownicy zauważyłem ze koło kierownicy jest w pewnej odległości od specjalnej tulei plastikowej z dwoma "cyckami" które wchodzą w kierownice i odpowiadają za w/w czynność.Tuleja ta znajduje się w włączniku zespolonym.
  • Helpful post
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wróć do mechanika, pewnie ramę zawieszania demontował wraz z przekładnią i podczas zakładania albo niechcący wepchnął kolumnę do środka albo źle złożył przegub na przekładni kierowniczej.
    vitorio
    Level 17  
    bodzio1975 wrote:
    Pytam się dlatego. ponieważ po wymianie sprzęgła gdy odebrałem samochód od mechanika zauważyłem że podczas włączenia kierunkowskazu a następnie wyprostowaniu kierownicy ,kierunkowskaz nie wyłącza się.Po demontażu koła kierownicy zauważyłem ze koło kierownicy jest w pewnej odległości od specjalnej tulei plastikowej z dwoma "cyckami" które wchodzą w kierownice i odpowiadają za w/w czynność.Tuleja ta znajduje się w włączniku zespolonym.

Luźno zamocowany na kolumnie kierownicy przełącznik zespolony opuścił się w dół kolumny i w ten sposób kierownica rozłączyła się od tej zapadki w przełączniku. A o ile chodzi o sprzęgło silnika, to taka operacja nie ma nic wspólnego z tą usterką. Te dwa podzespoły znajdują się przecież w rożnych miejscach a tutaj demontowana była skrzynia biegów w komorze silnika. Mam nadzieję,że coś pomogłem.

Moderated By Przemo9826:

Widziałeś skrzynię w tym samochodzie? Widziałeś jaki tam jest dostęp? Najwygodniej niestety jest zdemontować całe zawieszenie.

vitorio
    Level 17  
    Co dalej z tym problemem?

P.S. Ponadto ta zaznaczona część ma stały wymiar i jest ograniczona na stałe ułożyskowaniem wałka głównego. Nie więc możliwości jej przesunięcia nawet siłą. A gdyby siłą ją przesunąć, to zostanie uszkodzone ułożyskowanie.
    Ja wyciągam skrzynię u siebie bez zbędnego demontażu całego zawieszenia.
    Zapraszam.
    lakzop
    Level 13  
    Co prawda, to prawda. I niestety dla Ciebie Przemku to prawda. Tam już nic nie "pływa".
    panam
    Level 29  
    Poprostu mechanik zapomniał odkręcić kolumnę od przekładni i opuścił sanki z zawieszeniem, skutkiem czego kolumna się wydłużyła. Jedyny sposób to ją wbić spowrotem( to jest taki specjalny machanizm anty crasch, tj. jak jest udeżenie z przodu to kolumna się składa, a tak nawiasem sprawdził bym pierścień do poduszek i klaksonu
    lakzop
    Level 13  
    No to jednak jest fajnie. Wydłużyła się powiadasz? A wiesz na czym to polega? Na chowaniu się jednego elementu w drugi. A on o samą górę pyta, gdzie tam masz ten swój anti krasch.
    panam
    Level 29  
    lakzop czy kiedukolwiek widziałeś na oczy tę kolumnę kierownicy i jak to odbywa się w tym samochodzi w takim przypadku? KIEROWNICA JEST WYŻEJ JAK POWINNA. CZYTAJ CO PISZE POSZKODOWANY!!!
    lakzop
    Level 13  
    Idź, przykimaj. Na emigracji tak jest, wiem bo sam byłem.
    Rozumiem, że według ciebie się wydłuża. A fajera dokręcona jest. I fajnie.
    Gdzie ty masz poszkodowanego? Ogłoś białą księgę w sprawie kolumny kierowniczej...
    London albo Londyn, nie ma takiego miejsca jak london, wiesz?
    panam
    Level 29  
    wiesz co ja nie jestem na emigracji jak ty tylko tu mieszkam i żyję , a co kolumny to ty chyba nigdy nie widziałeś jej i jak to działa
  • Helpful post
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sam zrobiłem kiedyś taki błąd, sanki zakładałem, zapomniałem na krzyżak nacelować i wypchnąłem kolumnę do góry, tyle że ja zwijacz rozwaliłem
    bodzio1975
    Level 10  
    Witam wszystko się wyjaśniło po poluzowaniu śruby na krzyżaku cała kierownica unosi się do góry około 2,5 cm lub schodzi w dół. W moim przypadku mechanik po zakładaniu sanek wysunął ją za bardzo do góry i kierownica nie zaczepiała o te "cycki" i nie wyłączało kierunkowskazów.
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi>
    panam
    Level 29  
    Proszę zmknij temat, jest zbyt prosty