Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena CB - krótka, markowa, a z zasięgiem...

Marko150 13 Jul 2011 21:32 27451 18
    Marko150
    Level 9  
    Witajcie.
    Chciałbym kupić dobrą antenę samochodową w okolicach do 200zł. Interesuje mnie coś markowego typu president, a nie badziewia. Chciałbym aby antena miała powyżej 5 km zasięgu, lecz nie wiem co wybrać. Wysokość? tak ok 50cm.

Moderated By Olek II:

Na temat anten jest bardzo dużo na elektrodzie. Użyj "szukaj"

Anonymous
    Anonymous  
    Marko150
    Level 9  
    Co myślicie o PRESIDENT MISSOURI (72cm). Piszą że słychać nawet do 40km, ale producent podaje 6-10. Chce założyć do Fabi ;)
    robson42
    Level 19  
    Marko150 wrote:
    Witajcie.
    Chciałbym kupić dobrą antenę samochodową w okolicach do 200zł. Interesuje mnie coś markowego typu president, a nie badziewia. Chciałbym aby antena miała powyżej 5 km zasięgu, lecz nie wiem co wybrać. Wysokość? tak ok 50cm.
    Napisałeś że chcesz antenę firmy President,to idż do sklepu PRESIDENT w Łodzi tam będziesz miał duży wybór i za takie właśnie pieniądze.
    Jap
    Level 29  
    Marko150 wrote:
    Co myślicie o PRESIDENT MISSOURI (72cm). Piszą że słychać nawet do 40km, ale producent podaje 6-10. Chce założyć do Fabi ;)

Bzdury piszą... ja dziś na tej antenie mało, że słyszałem, to jeszcze i rozmawiałem ze stacjami spod Londynu (kilka tysięcy kilometrów)! Ale mieliśmy dziś fajną propagację fal radiowych.

W normalnych warunkach nie licz na łączności dłuższe niż ok 10km. Ja z anteny bazowej o długości ok 6metrów mam łączności po 40 - 60 km w warunkach bezpropagacyjnych z inną stacją bazową. Z mobilem się nie da, jeśli nie jest na wysokiej górce.

Ogólnie BZDURĄ jest pisanie o jakiś zasięgach anten. Oczywiście jest to NAJWAŻNIEJSZY element instalacji radiowej, ale w przypadku mobila wpływa bardzo dużo innych aspektów. Sprawność anteny opisuje się w dB - ale tu oczywiście producenci też duperele wypisują, i taka Missouri ma niby ponad 2dB :silly: :silly: :silly:

Ogólnie fajna antenka, trochu droga, nie spada nawet przy 220km/h, nie świszcze jak długie baty, no i ja mieszczę się Passatem w "blaszaka" bez ściągania anteny.
    gregorio27
    Level 31  
    Quote:
    PRESIDENT MISSOURI
    Markowa a bańka dalej pęka jak w innych tej firmy:D, kiedy president nauczy się że liczy się trwałość a nie wątpliwe piękno cewki...Kup taką na jaką Cię stać i jakiej wysokości Ci odpowiada i poniżej 1m dł. nie licz na nic poza 5 km a właściwie widzę=słyszę.
    Marko150
    Level 9  
    Chyba do samochody osobowego wystarczy aneta missouri? Na trase ok 10km powinno wystraczyc.
    Tede
    Level 12  
    Jeśli koniecznie chcesz Missouri to kup podróbkę za 50zł a różnicę dodaj do radia a efekt będzie dużo lepszy.No chyba że lubisz napis wart 150zł.Testowałem obie President jedynie łatwiej się zestroił.Zasięg bez większej różnicy.Lepiej się sprawował Hustler 100 za 30zł.
    Foxtrott
    Level 34  
    Kiedyś była taka dobra firma Lemm , na początku każdy na niej psy wieszał ale później ten "każdy" chciał mieć antenę tej firmy ,wiadomo racja jest jak dupa , każdy ma własną jak mawiał Piłsudski , podjedź do sklepu , poproś o 5/8 zysk min 5 dBi poproś o sprawdzenie na aucie , dobry sprzedawca nie odmówi , wtedy sam dobierzesz sobie co Ci odpowiada.

fajnie pisze Jap ale nie do końca , niestety w pasmie 11m czyli nasze 27MHz do poprawnego odbioru anteny "muszą się widzieć" co innego odbiór z fali odbitej przy dobrej aktywności słońca = propagacja fal radiowych oraz - lub niskie gęste chmury co powoduje ,że słyszymy ZSRR , NRD , FRANCE czy UK nawet w naszym aucie
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    Foxtrott wrote:
    ... podjedź do sklepu , poproś o 5/8 zysk min 5 dBi poproś o sprawdzenie na aucie ...

To jest raczej nie możliwe, ponieważ antena taka musiałaby mieć długość fizyczną promiennika jak :
    300 / 27 * 0,625 * 0,95 = 6,60 metra
    i jak tu sprawdzić taką antenę na samochodzie. :D
    Quote:
    ... do poprawnego odbioru anteny "muszą się widzieć"

Nie muszą.
    Quote:
    lub niskie gęste chmury co powoduje ,że słyszymy ZSRR , NRD , FRANCE czy UK nawet w naszym aucie

Te chmury to dopiero rozważania powyżej 1GHz (wielkość/średnica kropelek wody).
    Państwa ZSRR czy NRD - zastanów się nad tym.

Reasumując regulamin pkt 3.1.11 .

Pozdrawiam.
    Foxtrott
    Level 34  
    Czy my mówimy tutaj o antenach stacjonarnych ? Mało to jest dobrych 5/8 fali magnesówek? Np. Alabama , Sirtel Gamma .Jakie 6 metrów?? Przepraszam od roku jesteś na radiu?Wybacz ale nie zgadzam się z Tobą , zdecydowanie nie zgadzam się , ponieważ jak się propagacja ruszy , słyszymy Włochów , Niemców i Sowietów , mogę poświadczyć to odpowiednimi QSL`ami .Czy napisałem ,że jest to ważne od chmur czy też występuje słowo "LUB" .Proszę czytać ze zrozumieniem , a nie od razu straszyć regulaminem.
    Żytni
    Level 21  
    Foxtrott, parametr "5/8" który przywołujesz, to DŁUGOŚĆ WZGLĘDNA anteny. Długość względna anteny, to stosunek (iloraz) długości fizycznej anteny, do długości fali w ośrodku, w którym antena pracuje. I by była jasość - nie jest istotne, czy ta antena ma jakieś cewki po drodze, czy też to, z ilu metrów drutu tę antenę zrobiono. Ważna jest wyłacznie jej długość.
    I teraz, bazując na tej wiedzy:
    Długośc fali na CB to ok. 11m, więc antena, by być anteną 5/8λ musi mieć długośc 5/8×11m=6,8m.
    Nie ma też oczywiście znaczenia to, czy antena ta jest zamontowana na dachu pałacu, czy małego samochodu, bo na obu dachach długość fali względem której podaje się długość anteny - jest taka sama.
    atrix55
    Level 24  
    5/8l czy 1/2 l czy 1/4l to nic innego jak długość rezonansowa anteny. W antenach krótkich ( czytaj mobilowych), również stosuje się ten parametr. Najprościej - antena skrócona elektrycznie do 5/8l. Może mieć fizycznie około 1m.
    Pozdrawiam
    sp5wcx
    Level 33  
    atrix55 wrote:
    5/8l czy 1/2 l czy 1/4l to nic innego jak długość rezonansowa anteny. W antenach krótkich ( czytaj mobilowych), również stosuje się ten parametr. Najprościej - antena skrócona elektrycznie do 5/8l. Może mieć fizycznie około 1m.
    Pozdrawiam

Czy gdzieś kupię antenę 5/8 fali na pasmo CB skróconą do 2 centymetrów? Bo skoro ma taki sam zysk (5 dB, zapewne w stosunku do anteny izotropowej), to bym sobie na chałupie powiesił, żeby sąsiadów nie straszyć. Abo skróconą nawet do zera? No i dlaczego "głupki" kupują anteny "bazowe" CB 5/8 fali takie bardzo długie, kilka metrów długości, skoro jak wyżej przedmówcy podają, antena 5/8 fali skrócona do 1 m ma taki sam zysk jak pełnowymiarowa 5/8?
    Czy można jakoś takim głąbom i debilom jak ja wytłumaczyć, że się tylko nabieram na tą długość i kupę kasy przepłacam? A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?
    A słyszałem też że jak podłożę święty obrazek pod antenę magnesową, to będę miał zasięgi lepsze. Czy możecie mi powiedzieć czy lepszy jest obrazek z aniołkiem czy JPII?
    ginger78
    Level 21  
    sp5wcx wrote:

Czy można jakoś takim głąbom i debilom jak ja wytłumaczyć, że się tylko nabieram na tą długość i kupę kasy przepłacam? A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?

Można :) Najpierw trzeba uzmysłowić sobie, że reklama kłamie. Następnie pojąć, że nie da się skracać promiennika w nieskończoność i informacja, że metrowy drut jest "skróconą" anteną 5/8λ (już pomijając zysk) to bzdura. Każdemu kto jeszcze w to wierzy polecam lekturę na temat dopasowania impedancji gałęzią lc (czwórnikiem gamma).

73 :)
    atrix55
    Level 24  
    SP5WCX napisał

Czy można jakoś takim głąbom i debilom jak ja wytłumaczyć, że się tylko nabieram na tą długość i kupę kasy przepłacam?

Można w prosty sposób. Nie ważne co jest napisane na tzw antenie mobilowej - 1/4, 1/2 ,5/8 to nie ma wpływu na pracę tej anteny. Jak by kto nie napisał jest to zawsze antena krótsza fizycznie od podstawowej rezonansowej czyli 1/4 ( 2,75 m) Wszystkie anteny fizycznie krótsze od 2,75 m mają zawsze zysk ujemny.
    Lepiej zwrócić uwagę na jakośc wykonania i materiały z których wykonana jest antena. I na koniec - czym antena mobilowa jest dłuższa fizycznie tym jest lepsza. Nie ma anten fizycznie krótkich i o dużym zysku. Pozdrawiam
    mefis1
    Level 13  
    Długość FIZYCZNA anteny jest może i ważna ze względów mechanicznych.
    To co jest ważne dla jej działania, to długosc ELEKTRYCZNA i to właśnie ona powinna odpowiadać częstotliwości pracy. Są sposoby skracania -zmniejszania fizycznego anten poprzez dodanie cewek, zmianę podłoża, zastosowanie ferrytów (anteny ferrytowe - b. małe)
    Ale nic za nic, sprawnośc spada ( albo i straty rosną), ale nie od razu 10 razy, dobrze skrócona antena ma zasięg ( a lepiej pisać o zysku) o jakieś 10% mniejszy
    Anonymous
    Anonymous  
    Tomasz.W
    Level 35  
    Tomek10 wrote:
    ....Kiedyś w jakimś nr RE był opis anteny CB magnetycznej. Ma ktoś z kolegów krótkofalowców może dostęp do tego nr Radioelektronika ?
    Było to dwu częściowy opis zamieszczony w RE 8-9/1993. Tyle tylko że w tych opisach nie było tego co najistotniejsze, wzorków do obliczeń. Ale to nie problem, te wzorki są dostępne w sieci. Dostępne są równierz kalkulatory dla leniwych, które policzą to za nas. A co do samych anten, mają one swoje zalety jak i wady. Na takiej właśnie antenie (na 50MHz) zrobiłem QSO z EA, a w tym czasie kolega mieszkający dwa kilometry dalej nawet go nie słyszał. Większość opinii na temat tych anten tworzą ludzie którzy nigdy ich nawet na oczy nie widzieli, no chyba że na zdjęciu.