Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie kolumn do wzmacniacza DENON PMA-560

rafals2 15 Jul 2011 10:30 10743 7
    rafals2
    Level 9  
    Witam. Zakupiłem niedawno wzmacniacz DENON PMA-560 + kolumny Jamo s426. Podłączyłem je w taki sposób jak na zdjęciu (sorki za słabą jakość):

Podłączenie kolumn do wzmacniacza DENON PMA-560

Na wzmaku jest pokrętło do regulacji, która kolumna ma grać: A, B lub A+B. Oczywiście od razu dałem na A+B, a reszty nie sprawdzałem. Ostatnio kolega zauważył, że po zmianie na samo A lub B dalej grają obie kolumny. Przyjrzałem się jeszcze raz podłączeniu tych kolumn i coś mi tu nie gra. Nie chce sam kombinować, bo się za bardzo na tym nie znam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to podłączyć? Impedancja kolumn wynosi 6Ω.
    hirsh
    Level 15  
    dla pewności proponuje podłączyć dodatkową parę w B
    rafals2
    Level 9  
    korrus666 wrote:
    Jeśli dasz tylko B to nie powinny grać. Jeśli w ustawieniu B grają to znaczy że coś jest nie tak.

Grają w ustawieniu A lub A+B. Przy przestawieniu na B nie grają, słychać charakterystyczny klik jak przy włączaniu czy wyłączaniu wzmacniacza.

hirsh wrote:
    dla pewności proponuje podłączyć dodatkową parę w B

Co do tego to tak... Jak na obrazku widać:
    A lub B 4 ~ 16Ω
    A+B 8 ~ 16Ω
    Na mój rozum skoro kolumny mają impedancję 6Ω to mieszczą się w zakresie 4-16Ω i dlatego podłączyłem oba pod A. Myśląc dalej w tym kierunku, skoro mają 6, a impedancja A+B wynosi 8-16 to nie mieszczę się w zakresie i boję się, że coś mogłoby się spalić. Oczywiście wziąłem to wszystko na logikę, jako że nie znam się na tym i prosiłbym aby ktoś powiedział czy dobrze myślałem do tej pory, a jeśli nie to wyjaśnił mi co jest nie tak.
  • Helpful post
    korrus666
    Level 40  
    Widzę że nie rozumiesz do końca co znaczy A,B,A+B. i zakresy dla nich.
    Jak masz podłączone kolumny tylko do A lub B to mogą mieć impedancję 4-16 om.
    Jeśli natomiast podłączysz kolumny zarówno do wyjścia A i B to każda z kolumn nie powinna mieć mniejszej impedancji niż 8 om. Z górną granicą nie ma się co obawiać bo po prostu będzie grało ciszej.
    To czy przełączysz A,B, A+B zmienia do których wyjść dochodzi sygnał.
    A - sygnał tylko na A
    B - sygnał tylko na B
    A+B sygnał na A i B (połączenie zapewne równoległe)
    rafals2
    Level 9  
    Więc skoro impedancja moich kolumn wynosi 6 to zostawić tak jak jest, czyli pod A, tak? W tej chwili pokrętło na wzmacniaczu mam ustawione na A+B choć kable podpięte tylko pod A. Czyli przestawiam pokrętło na A, kable zostają tak jak były i nie ma obawy, że spali się jakaś końcówka mocy czy coś innego? :)
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    rafals2
    Level 9  
    Tyle na ten temat :) Już wszystko wiem. Dziękuję wszystkim za pomoc :)