Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pozytywka. Jak wykonać pozytywkę z własną melodią?

kapcieZpuszkiem 15 Jul 2011 12:11 24900 21
Altium Designer Computer Controls
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Witam.
    Zamieściłam tutaj ten temat, ponieważ o elektronice nie mam pojęcia, a jest mi potrzebna pomoc.
    Mój problem polega na tym, że potrzebuję skonstruować pozytywkę z własną melodią, do której oczywiście posiadam nuty.
    Jakiś czas temu kupiłam w internecie zestaw do samodzielnego montażu, na płytce AVT2811. Złożył mi ją tata, ale wycofał się z dalszej współpracy niestety. Tak więc pozytywka działa, ale z melodią już wcześniej zaprogramowaną.
    Czy znają Państwo sposób, według którego mogłabym wgrać swoją melodię?
    Może to być inny układ. Wydaje mi się zresztą, że to będzie bardzo ciekawe wyzwanie.
    Może tak to nie wygląda, ale jest to dla mnie naprawdę ważne, ponieważ miałby to być prezent dla mojej przyjaciółki, nasz hit sprzed, no cóż, już chyba 10 lat, wspomnienia w ładnej oprawie. Już mam wszystko zaplanowane, tylko ta melodia...
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i ewentualną pomoc.
    Z pozdrowieniami, Monika.

Ps. Nie wiem czy zamieściłam temat w odpowiednim miejscu. Proszę o info i podpowiedź, jeśli tak jest, czym prędzej naprawię błąd.
  • Altium Designer Computer Controls
    vodiczka
    Level 43  
    Jak wynika z poniższego opisu jest możliwość wgrania własnej melodii.

AVT2811 A+ POZYTYWKA ELEKTRONICZNA - PŁYTKA DRUKOWANA I ZAPROGRAMOWANY UKŁAD 20.00 PLN
    Pozytywka jest pojemniczkiem do przechowywania małych przedmiotów np. biżuterii. Po jej otwarciu rozlegają się dźwięki ulubionego utworu, dodatkowo towarzyszą im różnokolorowe błyski. Dno pozytywki jest bowiem podświetlane czterema kolorowymi, superjasnymi diodami LED.
    Wraz z projektem przygotowano dwa specjalne, proste w użyciu edytory. Z ich pomocą wykonawca urządzenia jest w stanie samodzielnie stworzyć własna melodie oraz układy świetlne. W ten sposób pozytywka może stać się np.: ciekawym prezentem, dopasowanym indywidualnie do preferencji obdarowywanej osoby. Kształt płytki jest tak dobrany by układ można było łatwo zainstalować w okrągłym pojemniku - metalowej puszce.

Urządzenie szczególnie polecane elektronikom lubiącym własnoręcznie przygotowywać ciekawe gadżety i prezenty

Wybrane parametry:

•załączanie urządzenia – bezstykowe, fototranzystor
    •źródło światła – cztery różnokolorowe, wysokosprawne diody LED
    •przetwornik dźwięku - piezo
    •sterowanie – mikroprocesor serii ATTiny
    •[b]dwa edytory do własnoręcznego komponowania melodii i układów świetlnych •zasilanie bateryjne
    •minimalny pobór prądu w stanie nieaktywnym
    •zasilanie – 3 Vdc
    •w zestawie płytka drukowana, zaprogramowany układ i dokumentacja

Dostępna jest wersja z zestawem elementów do samodzielnego montażu AVT2811 B

Dokładny opis w EdW 2/07

Dodano po 6 [minuty]:

znalazłem wypowiedź autora pozytywki i jego adres mailowy, załączam.
    Poproś go o wyjaśnienie jak zdobyć edytory jeżeli nie zostały dołączone do zestawu.

Do czego to służy?
    Pozytywka jest pojemniczkiem do przechowywania
    małych przedmiotów, np. biżuterii.
    Po jej otwarciu rozlegną się dźwięki ulubionego
    utworu, którym towarzyszyć będzie
    feeria świateł. Dno pozytywki podświetlane
    jest czterema kolorowymi, superjasnymi diodami
    LED. Wraz z projektem udostępniam
    dwa specjalne, proste w użyciu edytory, pozwalające
    łatwo stworzyć własną melodię
    oraz efekt świetlny, gdyż każdy prezent powinien
    mieć indywidualny akcent, być wyjątkowy,
    tak jak obdarowywana osoba.
    Jakub Borzdyński
    jotbeage(malpa)interia.pl
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za podpowiedź. Napisałam już wiadomość do tego Pana, mam nadzieję, że problem się rozwiąże niebawem :)
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    OK. Dostałam odpowiedź od autora, która brzmi tak:

Witam.
    Na stronie www.elportal.pl dostępny jest program do komponowania utworów. Należy wygenerować przy jego pomocy plik, podmienić z plikiem, który jest w oryginalnym oprogramowaniu i całość skompilować. Kompilacja sprowadza się do zainstalowania pakietu WinAVR i odpalenia skryptu start.bat.
    Kompilacja spowoduje wygenerowanie pliku HEX, którym należy zaprogramować mikrokontroler. I to w zasadzie wszystko. Artykuł opisujący programowanie AVRów gotowym wsadem był w którymś numerze EdW, nie pamiętam niestety w którym konkretnie...
    Materiały dodatkowe do projektu są dostępne tu: http://edw.com.pl/ftp_05/200702avt2811.zip

Oraz informację, że dopiero po 24.07 można będzie się z nim kontaktować, ponieważ wyjechał.
    A mi się strasznie śpieszy, mam czas do 30.07 :(

Mam już ten program do komponowania utworów, odnalazłam jakiś artykuł o pozytywkach i dalej jest to dla mnie jakiś hokus pokus.
    http://www.edw.com.pl/pdf/K06/23_06.pdf

Jak zrobić to, żeby wgrać tą melodię w to cudactwo??? Za pomocą czego? Co potrzebuję, żeby to zrobić?

BŁAGAM O POMOC!
    vodiczka
    Level 43  
    sorry ale dalej nie pomogę, twoja pozytywka jest bardzo skąpo opisana ( brak schematu) i innej konstrukcji niż ta w przytoczonym przez Ciebie artykule. Życżę powodzenia.
  • Altium Designer Computer Controls
    Sabre
    Level 18  
    Jeśli masz zapis melodii, którą chcesz wgrać do tej pozytywki w postaci takiej jak kiedyś były wpisywane do telefonów nuty, to mogę pomóc zaprogramować mikrokontroler. Z tym, że ja napisałbym własny program w Bascomie bo go znam i zajęłoby mi to moment. Pozytywka nie jest bardzo skomplikowana, ATtiny2313, buzzer i kilka świecących diod. Nie trudno rozszyfrować połączenia pinów do poszczególnych podzespołów. Mam nadzieję tylko, że mikrokontroler jest na podstawce.

Podaj tytuł i wykonawcę tej melodii, którą chcesz wgrać. Domyślam się, że pozytywka zaczyna grać gdy jest oświetlona, gdy jest w ciemnym pudełku/pomieszczeniu to nie gra. Muszę jeszcze sprawdzić bo może mam w domu Edw z lutego 2007, ewentualnie mogę mieć na płytce z AVT.

Ewentualnie musisz szukać kogoś ze swojej miejscowości kto zna C i programuje mikrokontrolery AVR.
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Ok, dodałam zdjęcia jak wygląda płytka z obu stron. Zaraz poszukam dokładny jej opis.

Przesyłam też melodię i zapisane nuty, mam nadzieję, że uda się je wykorzystać.

Wiem, że współpraca ze mną nie jest łatwa, ale serio - ja nie mam pojęcia co znaczą te wszystkie avr, attiny etc., więc tu najlepiej się sprawdzi niestety metoda "jak chłop krowie na miedzy..."
    Sabre
    Level 18  
    Niestety nie znam się na nutach :/ i raczej nie dam rady "przetłumaczyć" tego na zapis taki jakiego wymaga mój program. Po pracy poszukam zapisu nut jak do starych telefonów gdzie dzwonek wprowadzało się komponując z "nutek".
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Staram się załączyć jeszcze melodię, ale nie mogę.... nie wiem dlaczego.
    Mogę na maila?
    Sabre
    Level 18  
    Melodia mi niestety nie pomoże, trzeba by jakiegoś muzyka, który przełożyłby nuty na taki zapis:
    Pozytywka. Jak wykonać pozytywkę z własną melodią?

Znalazłem kilka artykułów na ten temat i chyba sobie poradzę z przełożeniem zapisu nut na zapis potrzebny mi, to w gruncie rzeczy nie jest takie trudne. Postaram się jeszcze dziś to przełożyć i wgrać do mikrokontrolera, nagram dźwięk i podeślę ci, żebyś mogła ocenić efekt.
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Aha, to takiego zapisu nie mam niestety :(
    Mi nawet całość tych nut nie jest potrzebna, zależy mi tylko do tych pierwszych trzech na drugiej pięciolinii, reszta jest nieważna.
    Sabre
    Level 18  
    Poczytałem trochę i prawdopodobnie poradzę sobie z przełożeniem tego na zapis potrzebny mi. Spróbuję jeszcze dziś wrzucić to na jednego z moich robotów i nagram dźwięk generowany przez brzęczyk. Jeśli będzie to przypominało tą melodię to bez problemu wgram to na twoją pozytywkę.
    kapcieZpuszkiem
    Level 9  
    Już się tak strasznie cieszę, że naprawdę może się udać :)))))
    Sabre
    Level 18  
    Jednak to nie jest takie proste, nie jestem muzykiem, pozamieniałem nuty na zapis literowy, ale nie brzmi to tak jak oryginał. Są przy nutach jakieś kropki czy kreski, których nie potrafię rozszyfrować. Założyłem nawet temat na jakimś forum muzycznym z prośbą o przełożenie tych nut, ale jak narazie bez odzewu.
    Sabre
    Level 18  
    Mam dobre wieści :), nutki zostały "przetłumaczone" na zapis potrzebny mi, jak wrócę z pracy to od razu sprawdzę efekt i już dziś będę wiedział czy to brzmi tak jak powinno. Możemy powoli przymierzyć się do przesłania do mnie pozytywki abym mógł ją zaprogramować i odesłać Tobie.
    kierensky007
    Level 10  
    Witajcie, kupiłem własnie tę pozytywkę ze sklepu AVT i również chciałbym zaprogramować własną melodię.
    Czyli jak dobrze rozumiem muszę przełożyć zapis nutowy na jakiś inny w danych edytorach (o ile je dostane) i następnie połączyć ten mikrokontroler do komputera i wgrać podmieniając odpowiednie pliki?

pozdrawiam
    Sabre
    Level 18  
    kierensky007, w 4 poście masz link z EdW, są tam wszystkie niezbędne pliki i edytor do tworzenia kodu z nut. Potem musisz całość skompilować w jakimś kompilatorze do C. Ja napisałem własny kod w Bascomie, dlatego potrzebowałem przełożenia melodii/nut na zapis jak jest na obrazku, z któregoś z moich postów w tym temacie. Pozytywkę zaprogramowałem włącznie z usypianiem mikrokontrolera i reagowaniem na światło.
    Sabre
    Level 18  
    kierensky007 wrote:
    koledzy jeszcze takie pytanie odnośnie programowania:
    czy taki programator wystarczy ?
    http://sklep.avt.pl/p/pl/49608/programator+isp+dla+uc+avr.html

jest on już kompletny żeby pod niego podpiąć uP?

Tak, jest kompletny. Jeśli masz w komputerze złącze LPT to będziesz potrzebował jeszcze jakiejś płytki testowej (uniwersalnej) ze złączem ISP10 albo podwójnym rzędem goldpinów x5, do tego jakieś zasilanie 5V i połączenie wszystkiego razem. Pozytywka nie ma złącza do programowania niestety, więc będziesz musiał zaprogramować mikrokontroler poza nią, więc przylutuj w pozytywce podstawkę (najlepiej precyzyjną) aby przekładać sprawnie mikrokontroler.

Właśnie spojrzałem na cenę i przeraziłem się. Taki sam programator (STK200) można złożyć w cenie poniżej 10zł, za 80 to można porządny kupić na USB. Radzę poszukać na znanym portalu aukcyjnym.
    Pepmajster
    Level 1  
    Witam.
    Podobnie jak autor tematu, chciałbym wykonać element grający, który chciałbym zamieścić we własnoręcznie zrobionej i zdobionej szkatułce, który odtwarzałby wybrany przeze mnie utwór. Jako że wykonanie szkatułki nie powinno sprawić mi problemu tak element grający to dla mnie czarna magia... Minęły ponad 4 lata od powstania tego wątku także podejrzewam, że technologia również poszła do przodu. Dlatego zgłaszania się do Was z prosba o pomoc. Czy można zakupić taki element? Poskładać i zaprogramować? Widziałem wiele ofert gotowych układów z wieloma melodiami do wyboru, lecz mi zależy na jednej - własnej. Zależy mi również na prostym a jednocześnie efektownym rozwiązaniu. Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie.