Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupię] styki do organów Yamaha.

Rządkowski Ryszard 15 Jul 2011 13:53 1704 7
    Rządkowski Ryszard
    Level 11  
    Posiadam organy elektronowe Yamaha typ PSR- 400.Chciałbym zakupić styki które są pod klawiszami.Ich konstrukcja to płaska guma z dwoma wypustkami pod jeden klawisz. Jedna z tych wypustek spełnia rolę sprężyny odbijająca klawisz a druga jest stykiem. Prawdopodobnie guma jest pod całą oktawę.
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    vorlog
    Level 39  
    Małe sprostowanie- z dwóch wypustek obie są stykami- to chyba jest klawiatura dynamiczna.
    Jedna z wypustek wciskana jest wcześniej niż druga, zależnie od szybkości kliknięcia zmienia się czas pomiędzy załączeniem obu styków.
    Sprawdzałeś, czy nie są po prostu zanieczyszczone? Często się to zdarza, pot, kurz...
    Wystarczy przemyć pola stykowe i gumki (te pierwsze przemyć isopropanolem, drugie wykąpać w wodzie z płynem do naczyń)

V.
    Rządkowski Ryszard
    Level 11  
    Dziękuję za udzieloną poradę. Być może że ta druga wypustka spełnia rolę wyprzedzającą . Natomiast przemywanie i inne zabiegi kosmetyczne nic nie dają.Po prostu gumka jest stara kruszy się i łamie.Szukam nowej gumki lub fachowca który mi to zrobi.
    vorlog
    Level 39  
    Pękają? Silikonowe membranki? Chyba, że taką lipę teraz robią :)
    Wygląda to chyba tak: http://www.plazma-service.ru/yamahaprice/VH181800_VT695000/P1100304.JPG, wygrzebałem stąd: http://www.plazma-service.ru/yamahaprice/
    Oczywiście, nie wiem, jak z zakupami na ruskiej stronie, ale numery katalogowe pozwolą może łatwiej odnaleźć te elementy.
    Ciekawostka- kilka miesięcy temu remontowałem koledze trzydziestoletniego Rhodesa (amerykański Roland), który zaliczył raczej sporo wesel i miał pod manuałem parę kilo brudu, śmieci, nawet peta (nie będę reklamował producenta :P)- po wymyciu gra bez zarzutu. Konstrukcja kontaktury podobna, ale tam rzeczywiście gumka obejmuje całą oktawę.
    Jak chcesz, mam gdzieś serię zdjęć z rozbiórki (musiałem rozkręcić na czynniki pierwsze, bo same klawisze też trzeba było wykąpać i miałem obawy co do składania...)
    V.
    Rządkowski Ryszard
    Level 11  
    Dziękuję za szczegółowe informacje dotyczące styków silikonowych. Odpisałem sobie że jest to Rubber Contact 2x12 KEYS. Trudno mi rozszyfrować symbole VH 181500 i 18150R oraz VT 694800 i 69480R przyporządkowane do tego kontaktu dla jednej oktawy.Być może ze ktoś dojdzie do źródła gdzie można nabyć te styki pod pięć oktaw.Rzeczywiście gorsza sprawa jest z demontażem. Wiem natomiast że najpierw zdejmuje się klawisze czarne ponieważ w pakiecie oktawy znajdują się na górze.Gorzej przedstawia się dojście do styków silikonowych. To prawda co piszesz. U mnie petów nie było ale wszystko pozostałe to tak. Będę zobowiązany za informację odnośnie demontażu układu styków.Z której strony rozpoczynać demontaż?
    radiomechanik
    Level 23  
    Po za serwisem Yamahy nigdzie tych gumek nie kupisz . Aż dziw bierze że te elementy skruszały - to albo ten sprzęt musiał nieźle sie najeździć po imprezach albo ktoś codziennie klepał "Etiudę rewolucyjną" :)
    Przeważnie to zamieniało się miejscami oktawy środek (jako bardziej używany) z zewnętrznymi. Proponuję przejść sie gdzieś na giełdę i wyszukać keybord z uwaloną elektroniką (ale to rzadkość) lub coś z roztrzaskaną obudową (szansa że ktoś zepsuł mechanicznie instrument przed zużyciem klawiatury).
    Co do symboli - to oznaczenia producenta części (tzw part number). Yamaha to specyficzny producent - zdecydowana większość komponentów , szczególnie elektroniki produkuje dla własnych potrzeb - nie do dostania w normalnej sprzedaży - sklepów elektronicznych itd.
    Rządkowski Ryszard
    Level 11  
    Dziękuję za pomoc w odszukaniu styków do Yamahy. Dziwne jest ponieważ oktawa najniższa i najwyższa ma podobny stan styków.Do kitu.Natomiast chcę Pana poinformować że w poniedziałek inny rozmówca przysyła mi pięć kompletów styków pod wszystkie oktawy. Tajemnicą dla mnie jest demontaż klawiatury a jeszcze większą dostanie się do styków silikonowych. I tutaj szukam pomocy jak zdemontować stare i założyć nowe.Pisał mi Pan że już jedne rozebrał i złożył.I w tym temacie proszę o pomoc. Z poważaniem Ryszard.
    lechm56
    Moderator
    W tym dziale nie prowadzimy porad serwisowych, od tego są komunikatory.