Lato przyszło kupiłem basen dla dzieciaków ale woda ze studni zimna, brrr. Basen mały 2m x 1,5m ale może w przyszłym roku zamienię na trochę większy. Kupiłem na złomie kaloryfer panelowy myśląc że będę przepuszczał po prostu przez niego wodę albo bezpośrednio ze studni do basenu albo w obiegu z basenu ale tak jak ktoś tu gdzieś napisał raczej nie da się chyba wyczyścić tego syfu ze środka więc jedynym wyjściem jest włączenie tego kaloryfera w obiegu zamkniętym. Pytanie tylko jak to zrobić żeby było po najmniejszych kosztach???
Wymyśliłem tak: postawię obok kaloryfera zbiornik (np plastykową beczkę którą akurat mam), w środku zrobię spiralę z rurki miedzianej i połączę to poprzez pompkę z kaloryferem. Pytań mam kilka:
1. pompka może jakaś od akwarium- mały przepływ, mały pobór mocy ale czy wytrzyma temperaturę?
2. jaką grubą rurkę miedzianą jako wymiennik i jaką długą?
3. co z ciśnieniem w takim zamknietym układzie z kaloryferem? Może po prostu wyprowadzić z trójnka w górę cienką rurkę i zostawić otwartą?
Jakieś uwagi, sugestie?
Wymyśliłem tak: postawię obok kaloryfera zbiornik (np plastykową beczkę którą akurat mam), w środku zrobię spiralę z rurki miedzianej i połączę to poprzez pompkę z kaloryferem. Pytań mam kilka:
1. pompka może jakaś od akwarium- mały przepływ, mały pobór mocy ale czy wytrzyma temperaturę?
2. jaką grubą rurkę miedzianą jako wymiennik i jaką długą?
3. co z ciśnieniem w takim zamknietym układzie z kaloryferem? Może po prostu wyprowadzić z trójnka w górę cienką rurkę i zostawić otwartą?
Jakieś uwagi, sugestie?