Witam. Od pewnego czasu mam problem z pralką whirpool AWE8525 / płyta L1274. Objawy problemu, to zatrzymanie się opcji prania i wskazań na wyświetlaczach samych ledwo żarzących się kresek poziomych. Nie ma na płytce widocznych uszkodzeń części elektronicznych. Wymieniony triak, kondensatory elektrolityczne, transoptor, diody BZX i BYV, tranzystory 547 i 327, sprawdzone szczotki w silniku (ponad 4 cm), sprawdzony krańcowy klapy. Wszystkie znalezione propozycje na forum zostały sprawdzone. Programator tak samo zachowuje się na podłączonym tylko zasilaniu i module sterującym. Czasem, jak zaskoczy pokazuje wartości ustawienia programu, ale przy próbie załączenia startu pstryka przekaźnik i wraca do wyświetlenia kresek. Czy ktoś może nakierować na usterkę?
EDIT
Przelutowałem potencjalnie zimne luty. Podmieniłem między sobą dwie części oznaczone na płytce jako V3 i V4 warystory. Podmieniłem też miejscami dwa tyrystory TR2 i TR3 z czterech (AC LINE SWITCH). Pralka odpala. Momentami ma zwiechę i się resetuje oraz przełącza się w stan oczekiwania. Można by rzec, że teraz więcej pierze niż milczy. Nawet udało się jej zrobić jedno pranie bez zająknięcia. W pn wymienię wszystkie cztery tyrystory.
EDIT 19.07
Niestety, ale temat nie został rozwiązany. Powtórka z rozrywki. Wymienię jeszcze warystory i rozłożę ręce. Zastanawia mnie jeszcze trafo zasilania impulsowego.
EDIT 20.07
Wymienione warystory i TNY255P. Pralka do tej chwili zrobiła 4 prania bez awarii
END
EDIT
Przelutowałem potencjalnie zimne luty. Podmieniłem między sobą dwie części oznaczone na płytce jako V3 i V4 warystory. Podmieniłem też miejscami dwa tyrystory TR2 i TR3 z czterech (AC LINE SWITCH). Pralka odpala. Momentami ma zwiechę i się resetuje oraz przełącza się w stan oczekiwania. Można by rzec, że teraz więcej pierze niż milczy. Nawet udało się jej zrobić jedno pranie bez zająknięcia. W pn wymienię wszystkie cztery tyrystory.

EDIT 19.07
Niestety, ale temat nie został rozwiązany. Powtórka z rozrywki. Wymienię jeszcze warystory i rozłożę ręce. Zastanawia mnie jeszcze trafo zasilania impulsowego.
EDIT 20.07
Wymienione warystory i TNY255P. Pralka do tej chwili zrobiła 4 prania bez awarii

END