Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak tylnich hamulców - Ford Mondeo Mk3 2002r 2.0 16v

16 Lip 2011 22:04 6790 4
  • Poziom 14  
    Witam.

    Otóż mam pewien problem z tylnymi hamulcami w Fordzie Mondeo.

    A wiec sprawa miała się tak:
    Jakiś dwa tygodnie temu zaczęła grzać mi się lewa tylna felga. Pomyślałem na początku że może to łożysko czy coś ale na drugi dzień ustało już się nie grzała. Lecz problem nie znikł bo po 2 dniach znowu zaczęła się grzać. Więc w poniedziałek odkręciłem koło, patrze a tu hamulce zapieczone. No wiec pomyślałem że z drugiej strony pewnie będzie to samo i nie myliłem się. Wiec podniosłem cale auto na kobyłki bo skoro już zacząłem robić koło hamulców to i na przód od razu zerknę. Przód był ok. Wiec odkręciłem tylne zaciski, kupiłem zestawy naprawcze, umyłem, poskładałem wszystko do kupy, wszystkie elementy zacisku zaczęły działać prawidłowo. Wyczyściłem prowadnice klocków. Kupiłem nowe tarcze i nowe klocki na tył oraz nowe klocki na przód. Złożyłem wszystko do kupy. Wiec zacząłem brać się za odpowietrzanie hamulców.

    Odpowietrzyłem tył, następnie przód. Co się okazuje pedał hamulca wpada do podłogi. I powoli się podnosi. Jak pod pompuje 3-4 razy to trzyma się wyżej około 2 sek i spada. Ale najgorsze że tylne hamulce wogóle nie hamują. Przód jest ok ale tył 0. Tył zaczyna hamować jeśli pod pompuje tak jak pisałem 3-4 razy ale zaraz jak pedał spada zaczynają puszczać. Ręczny działa słabo ale to pewnie wina niewyregulowanej linki. Myślałem że to wina pompy hamulcowej - kupiłem dziś zestaw naprawczy. Poskładałem do kupy jeszcze raz odpowietrzyłem i dalej to samo. Przód ok tył 0. ABS działa.

    Czego to może być wina ?
    Miał ktoś z Was podobny problem ?
    Pomocy.
  • Poziom 20  
    Pewnie źle poskładałeś do kupy.
    Jakie masz zaciski. Ja walczyłem z zaciskiem Boscha ale odkręcałem tylko dźwigienkę i smarowałem ośkę. Pomogło choć nie wiem na jak długo. Rozbierać nie odważyłem się choć i tak nie miałem klucz pięciokątnego.
    Może wyciekł ci płyn hamulcowy i zapowietrzyłeś pompę-rozdzielacz ABS. Z tym trzeba do ASO.
  • Moderator Samochody
    Źle założone klocki z tyłu, dobrze obejrzyj to dojdziesz gdzie popełniłeś błąd.
  • Poziom 14  
    Sprawdziłem dziś rano jeszcze raz wszystko i wszystko jest ok.

    rs07 napisał:
    Może wyciekł ci płyn hamulcowy i zapowietrzyłeś pompę-rozdzielacz ABS. Z tym trzeba do ASO.


    Być może tak jak kolega rs07 pisze zapowietrzyła się pompa od ABS.
    Tylko moje pytanie jest takie czy można ją samemu odpowietrzyć aby nie jechać do ASO ?
    Bo z tego co wyczytałem na internecie to różne bywa z odpowietrzaniem ABS-u.
    Ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na temat odpowietrzania ABS-u w Mondeo MK3
    Jeśli ktoś wie co i jak proszę o odpowiedź.
    Z góry dziękuje.