Mam skrzywiony wał w kosiarce. Jak dostać się by go wymontować czy wystarczy otworzenie dołu czy trzeba ściągać cały cylinder? Jakie czynności, po kolei.
Musisz odkręcić misę olejową, jednak przy większym skrzywieniu wału nie zejdzie ona z osi .
Wtedy, konieczne jest wstępne prostowanie walu, zamontowanego w silniku.
Jeżeli misa jednak da się zdjąć, zdejmujesz, odkręcasz kolo zamachowe, korbowód, wpychasz tłok maksymalnie do cylindra i wyciągasz wał. Prostujesz, lub wymieniasz na nowy.
Wał zdemontowałem i jest wyprostowany. Złożyłem całość, koło na wale i wałka rozrządu ustawiłem zgodnie ze znakami. Czy trzeba jeszcze ustawiać zawory i jak ustawić zapłon, koło magnesowe na wale?
Jeżeli rozrząd jest ustawiony na znakach, to nic nie trzeba więcej ustawiać.
Tak samo z zapłonem, klin walu załatwi sprawę.
Odległość cewki od koła zamachowego, to 0.3 mm.
Zwróciłeś uwagę, na prawidłowe założenie pompki oleju?
Koła są ustawione znak na kole wałka rozrządu razem z kropką na zębatce wału,wałeczek z okrągła kulą ten od wałka rozrządu wchodzi w ten wypust, tylko sprawa koła magnesowego ma 2 kliny, jeden mały wąski i drugi szerszy nie wiem czy tak ma być czy coś się przestawiło po tym uszkodzeniu wału bo kosiarka dziwnie pracowała nierówno jakby coś z zapłonem. Czy te wpusty na klin na końcu wału i na kole magnesowym mają się pokrywać?