Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JDM - marki "no name" nie działa

maystero 17 Lip 2011 15:11 2187 5
  • #1 17 Lip 2011 15:11
    maystero
    Poziom 24  

    Witam.
    Mam problem. Otóż daawno temu nabyłem programator JDM. Działał pięknie z komputerem stacjonarnym. Pare lat temu jak pozbyłem sie komputera stacjonarnego programator trafił do szuflady. Teraz zaszła potrzeba zaprogramowania PIC16F84A i programator nie działa.
    Obecnie pracuje na laptopie DELL Latitude D830. RS-232 wbudowany. System Win7.
    Testowane programy Icprog oraz WinPIC na żadnym nie działa. Kabel RS-232 sprawny. +5V (dokładnie 4,82V) w JDM jest.
    Mój programator:
    JDM - marki "no name" nie działa
    Moja wersja JDM-a jest jak by okrojona, zasilacz +5V (D1, D2, D3) potwornica +13V na (D4, D5, C2, i T1) nie wiem gdzie szukać problemu. Dodam jeszcze że nie udało mi się zmierzyć w czasie programowania PIC-a +13V.

    0 5
  • #2 17 Lip 2011 17:17
    wzk
    Poziom 19  

    maystero napisał:
    Dodam jeszcze że nie udało mi się zmierzyć w czasie programowania PIC-a +13V.

    I tutaj jest pies pogrzebany. Daj zewnętrzny zasilacz tego napięcia a powinno wszystko zadziałać.

    0
  • #3 17 Lip 2011 21:15
    maystero
    Poziom 24  

    Dziękuje za odpowiedź.
    Googlowałem trochę i znalazłem taki o to schemat:
    JDM - marki "no name" nie działa
    Kusi mnie to zrobić, w sumie koszt wykonania nie wielki. Ale nie lubię robić czegoś co później nie działa. Pytanie: czy ktoś to zbudował i testował? Czy komuś JDM działa na Win7?

    0
  • #4 18 Lip 2011 00:51
    wzk
    Poziom 19  

    Ten problem niejednokrotnie był omawiany na forum.
    Sprawdź czy na złączu RS232 masz amplitudę sygnału ponad 15 V na pinie TxD przy rezystancji obciążenia <=3k. Jeżeli jest mniejsza to musisz zastosować zewnętrzny zasilacz do programatora.
    Co do Win7 nie wypowiadam się.

    0
  • #6 18 Lip 2011 21:01
    maystero
    Poziom 24  

    Problem rozwiązany. Problemem okazał się niestety kabel RS!! Co prawda sprawny, ale były na nim za duże spadki napięć przez co potworniczka nie działała prawidłowo. Krótszy kabel z filtrami ferrytowymi okazał się zbawienny. Dla potomnych: najnowszy ICProg http://www.ic-prog.com/download.html 1.06C działa pod Win7 bez problemu. Przed pierwszym użyciem należy kliknąć prawy przycisk myszy, wybrać opcje "uruchom jako administrator" zainstalować sterownik NT i później wszytko działa jak trzeba.

    0