Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy blacha kwasówka nadaje się na grilla, czy nie jest szkodliwa?

88przemo 18 Lip 2011 03:12 35876 31
  • #1
    88przemo
    Poziom 9  
    Planuję zrobić sobie grilla z kwasówki.
    Blachę i pręty kwasoodporne już sobie załatwiłem.
    Zostało mi kupić tylko elektrody.
    Ale ktoś mi niby mądry powiedział, że z takiej blachy się nie robi, że jest szkodliwa...
    Wstrzymało mnie to trochę, więc mówię napiszę, poradzę się kogoś kto by się na tym znał...
    Proszę pomóżcie bo już trochę zainwestowałem.:cry:
  • #2
    gabik001
    Poziom 37  
    Jak najbardziej. Sam takiego grila zrobiłem, ale go nie używam bo wyjechałem za granicę. Ale od czasu do czasu jak jestem w Polsce to na nim griluję :)
  • #3
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Kompletna bzdura. Dlaczego niby stal kwasoodporna miałaby być szkodliwa? Powiedz temu "niby mądremu", żeby puknął się w czółko, a dopiero potem głosił swoje teorie.
  • #4
    munruthel
    Poziom 12  
    Widocznie ten ktoś mądry zobaczył w składzie chemicznym chrom i nikiel, i pewnie dlatego stwierdził że może być szkodliwa. Oczywiście jak poprzednicy napisali - jest to bzdura. Stal nierdzewna do narzędzi chirurgicznych także ma w sobie podwyższoną zawartość chromu i niklu, a jeszcze żadnemu pacjentowi nie zaszkodziła ;)
  • #5
    manta
    Poziom 39  
    Wszystkie ciągi technologiczne do produkcji żywności są wykonane z tego materiału. Więc jago reakcja z żywnością, nawet w podwyższonej temperaturze jest znikoma. Możesz zastosować tego typu stal i będzie to najprawdopodobniej najlepszy wybór.
  • #6
    lechm56
    Moderator
    Popularne było kiedyś robienie grilla z bębna pralki automatycznej PS 663.(można spotkać na ogródkach działkowych)
  • #7
    arekb81
    Poziom 25  
    Grill z marketu 15-20 zł. Na jeden sezon spokojnie wystarczy.
  • #8
    serwis
    Poziom 37  
    munruthel napisał:
    Stal nierdzewna do narzędzi chirurgicznych także ma w sobie podwyższoną zawartość chromu i niklu, a jeszcze żadnemu pacjentowi nie zaszkodziła :wink:


    Chyba że mu nożyczki z takiej stali w brzuchu zaszyli...:D
  • #9
    zimny8
    Poziom 33  
    Trochę to będzie kosztować z tej kwasówki, za 300 złociszy kupiłem gazowy 3 palniki duży wygodny, codziennie kolację sobie robię po pracy wieczorem, pstryk i już. Ale rozumiem że ktoś buduje oryginał bo chce :).
  • #10
    gayetan
    Poziom 18  
    Zasadniczo stal kwasoodporna to w większości jedyna stal dopuszczana to do kontaktu z żywnością. Zastanawia tylko dlaczego chcesz ją spawać elektrodą? Chyba będzie raczej ciężko. Nie chciałbym doradzać, każdy w końcu robi to co chce ale nie lepiej TiG'iem w argonie? Nie będzie ci rdzewieć spoina a poza tym to elektrodą pospawać stal nierdzewną to raczej nie jest takie trywialne!
  • #11
    Odcebul Isiekuli
    Poziom 12  
    gayetan napisał:
    Nie będzie ci rdzewieć spoina a poza tym to elektrodą pospawać stal nierdzewną to raczej nie jest takie trywialne!

    A to czym byś chciał to spawać, elektrodą do zwykłej stali ? :lol:
  • #12
    gayetan
    Poziom 18  
    Jeśli mnie pytasz to ja kwasówkę spawam tylko TiG'iem i nawet by mi nie przyszło do głowy żeby stosować elektrodę. ..ale widać dla chcącego....
    Skądinąd spoiny pospawane elektrodami do kwasówki też rdzewieją bo to nie kwestia stali tylko pozostałości w kiepsko wykonanej spoinie - nie wiem czy się z tym spotkałeś ale ja widziałem już różne rzeczy..
  • #13
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #14
    gayetan
    Poziom 18  
    To wiadomo, że są takie elektrody, są i do żeliwa....ale też nie każdy żeliwo pospawa. Tylko takich gości co nimi umieją spawać to już chyba na palcach jednej ręki. Sam, kiedy uczyłem się spawać, a było to dawno, dawno temu - znalem gościa, który spawał elektrodą cienkie blachy tak, że nie trzeba było potem trzeba szlifować szwu..
    ..ale zrobiła się z tego niepotrzebna dyskusja..chce elektrodą niech spawa
    "..każdy orze jak może.." byle było ok. Chciałem pomóc wyszło jak zwykle...
  • #15
    vorlog
    Poziom 33  
    TIG to dość u nas od niedawna popularna metoda, kilkanaście lat temu całe ciągi technologiczne, urządzenia itd jechało się elektrodą do stali kwasoodpornych (E306L, E308L...), tzw. INOX. Do tej pory tak się robi. Nawet mnie się dość sporo paczek takich elektrod wyspawało :)
    V.
  • #16
    wowka
    Poziom 28  
    Starymi elektordami "żółtymi" spawa sie zle ale nowymi typu OK 63,30 lub supranox 308L idzie duzo lepiej jak popularnymi er 146. Czasem w pracy spawam zwykla stal tymi elektrodami tylko dlatego ze duzo latwiej nimi spawac, spoina uklada sie ladniej niz po eb150 lub er146, i szlaka po spawaniu przewaznie sama odpada ze nawet opukiwac nie trzeba. Jest tylko jeden problem bo te elektrody sa cztery razy drozsze od zwyklej er146
  • #17
    vorlog
    Poziom 33  
    wowka, dokładnie. W dodatku są to idealne elektrody do spawania zardzewiałego żelastwa :P
    V.
  • #18
    gayetan
    Poziom 18  
    Dobrze wiedzieć - nie zawsze jest sens ciągnąć argon - ale kalkulacja jest jak zwykle podstawą...teraz robią cuda ale ta cena - na końcu ktoś musi za to zapłacić i wtedy 'kiszka'...
    Spróbuję tych elektrod. Czasem trzeba tylko coś 'zasmarkać'...Swoją drogą to ja tig'iem robię już parę ładnych lat - ...ciężko się odzwyczaić bo można robić cudeńka - najgorszy jest ten argon - trzeba tarmosić te butle albo przelewać no ale cóż, nie ma lekko
  • #19
    vorlog
    Poziom 33  
    Mam grilla zrobionego z kwasówki- obudowa z blachy 0.8mm, ramka z drutu 5mm, siatka z drutu (drut do spawania metodą TIG, 1mm, E306L chyba)- siatka nie jest spawana lecz zgrzewana przez kolegę, reszta spawana i wytrawiona Antoxem.
    Nie jestem zwolennikiem grilla, nie istnieje dla mnie gorszy sposób spędzania czasu, ale dzieciom odpowiada, więc niech mają :)
    V.
  • #20
    gayetan
    Poziom 18  
    Ja tam sobie zrobiłem 'grila' stacjonarnego ze zwyczajnej 'węglówki' i tak części paleniskowej nie sposób domyć a za każdym razem się 'autopasywuje' od wypalonego tłuszczu. Za to ruszta to już co innego, też sobie wyspawałem TiGiem z drutu 5mm ale teraz żałuję kupa roboty a na jesiennych wyprzedażach w ikea'i kupiłem sobie dwa przyzwoite ruszta po 50 PLNów i teraz trochę szkoda mi zmarnowanego czasu.
    P.S.
    ..poza tym i tak nie mam czasu grillować..są ciekawsze rzeczy. Chociaż szaszłyczki, no może się przełamię jak nie będzie ulewy w weekend...
  • #22
    vorlog
    Poziom 33  
    1H18N9T, typowa stal "spożywcza". Resztki (odpady blachy i rurek) wykorzystane ze złomu, druty kupione w hurtowni "Niwa" na terenie browaru w Brzesku (to było kilka lat temu, jak pracowałem w branży spożywczej- robiłem tam zakupy do firmy to i prywatnie można było dostać fajny rabat).
    V.
  • #23
    jakubwaba
    Poziom 21  
    Mam doświadczenie w wyposażeniu zakładów mięsnych oraz innych zakładów przemysłu spożywczego i praktycznie wszystkie maszyny i urządzenia wykonuje się ze stali k.o. gdyż tylko kwasówka się do tego nadaje - nie reaguje z produktami spożywczymi, nie koroduje itd.
    Co do spawania kwasówki to są do niej specjalne elektrody (bodajże typu OK).

    Pozdrawiam i smacznego grillka życzę
  • #24
    88przemo
    Poziom 9  
    gayetan napisał:
    Zasadniczo stal kwasoodporna to w większości jedyna stal dopuszczana to do kontaktu z żywnością. Zastanawia tylko dlaczego chcesz ją spawać elektrodą? Chyba będzie raczej ciężko. Nie chciałbym doradzać, każdy w końcu robi to co chce ale nie lepiej TiG'iem w argonie? Nie będzie ci rdzewieć spoina a poza tym to elektrodą pospawać stal nierdzewną to raczej nie jest takie trywialne!



    nie będzie rdzewiec bo eletrody tez beda kwasowki. nie mam tig-a wiec musze sobie poradzic w ten sposob:)

    Dodano po 5 [minuty]:

    gayetan napisał:
    Jeśli mnie pytasz to ja kwasówkę spawam tylko TiG'iem i nawet by mi nie przyszło do głowy żeby stosować elektrodę. ..ale widać dla chcącego....
    Skądinąd spoiny pospawane elektrodami do kwasówki też rdzewieją bo to nie kwestia stali tylko pozostałości w kiepsko wykonanej spoinie - nie wiem czy się z tym spotkałeś ale ja widziałem już różne rzeczy..




    No dobra... mowisz ze widziales duzo... pracuje na gorzelni dwa lata. Ze starej technologi czyli miedzi przeszli na kwasoodporna i uwierz mi wieksze grubsze rzeczy spawaja eletroda i nie widzialem tam rzadnej rdzy nawet na magistralach od kwasu. caly material i elettrody mam tylko chodzilo mi o ta niby szkodliwosc tej blachy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    wielkie dzieki koledzy i sorki ze wczoraj nie pisalem z wami mialem nocke... (na gorzelni) pozdro;)
  • #25
    gayetan
    Poziom 18  
    Możesz mi wierzyć albo nie ale ze spożywką miałem dość długo kontakt od późnych lat osiemdziesiątych. Mleczarnie, zakłady mięsne, browary, nawet kiedyś zakłady spirytusowe Polmos - bo kiedyś był jeden wielki Polmos ( ja akurat miałem przyjemność 'oglądać' Polmos w Józefowie). Zdarzało się gdzieniegdzie widzieć pordzewiałe ( powiedzmy nadrdzewiałe ) spoiny nie raz. Teraz (jak się później okazało..) czasy się zmieniły troszku...
    Jeśli chodzi o spawanie kwasówki elektrodą to się nawet ucieszyłem, że jest teraz taka możliwość 'fajnego' pospawania elektrodą( bo jak napisałem TiG jest super - ale te butle z argonem...).
    ..a kwasówka - stary dobry kajner - zawsze był do spożywki najlepszy - tylko kiedyś stosunkowo drogi... wtedy rządził 'kacap' a nie HACCaP
    ..co do nocki na gorzelni.. - niektórzy to mają dobrze - ale starym to by chyba nerwy puściły
    również pozdrawiam
  • #26
    xxanquxx
    Poziom 13  
    Witam nadaje si taki materiał i jest to całkowicie bezpieczne ja mam ruszt nie z blachy ale z drutu wiec bez obaw kolego :)
    Czy blacha kwasówka nadaje się na grilla, czy nie jest szkodliwa?
  • #27
    jump$
    Poziom 20  
    Czy ten "ruszt" pochodzi z jakiegoś urządzenia chłodniczego? klimatyzacja, jakiś agregat, bo coś takiego gdzieś już widziałem?
    A co do spawania elektrodami kwasowymi to chyba najlepiej idzie na prądzie stałym, bo na przemiennym to tak nie bardzo, kiedyś coś tam spawałem.
    A najlepiej spawa się TIGiem,
    czy migmatytem też da się spawać kwasówkę?
  • #28
    88przemo
    Poziom 9  
    możesz spawać migomatem ale musisz mieć drut kwasówkę
  • #29
    xxanquxx
    Poziom 13  
    jump$ napisał:
    Czy ten "ruszt" pochodzi z jakiegoś urządzenia chłodniczego? klimatyzacja, jakiś agregat, bo coś takiego gdzieś już widziałem?
    A co do spawania elektrodami kwasowymi to chyba najlepiej idzie na prądzie stałym, bo na przemiennym to tak nie bardzo, kiedyś coś tam spawałem.
    A najlepiej spawa się TIGiem,
    czy migmatytem też da się spawać kwasówkę?



    Nie nie kolego od podstaw go robiłem z drutu fi 9.5mm i fi 5.5mm pręty miały długość 3 metry i byle ciete na potrzebne mi kawałki a spawałem to Tig-iem AC/DC
    oczywiście prądem dc :P


    A co do spawanie migomatem to widziałem takie spawy ale szczerze to były mizerne :/ takze znacznie lepiej jest tig-iem, No ale nie kazdy ma taka możliwość
  • #30
    Chris_W
    Poziom 37  
    Ale czy ktoś z was sprawdził odporność stali kwasoodpornej na wysokie temperatury? Bo wydaje mi sie ona wątpliwa - tzn. że pod wpływem wysokiej temperatury może tracić swoja neutralne właściwości.