Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AGD do nowego mieszkania - proszę o porady

talgo 18 Jul 2011 15:35 3484 5
    talgo
    Level 10  
    Chciałbym powitach fachowców sprzetów kuchennych
    i prosić o poradę co wybrac do nowego domu
    wybraliśmy z żoną wstępnie produkty które nam się podobają
    ale o bardziej szczegółowe przedstawienie proszę was którzy w większości serwisują te urządzenia i mają z nimi na codzień do czynienia

Płyta gazowa:

Tu akurat nie ma większego wyboru 5-cio palnikowy ruszta żeliwne

SIEMENS EC 775QB20 E
    Mastercook 2CMI-5GLST
    Siemens EP716QB91E
    Siemens EP716QB21E
    Bosch PPQ719B21E
    Amica PGCZ7411

Lodówka

przy lodówkach mam większy problem bo prócz ceny i oznaczeniem wyglądem nie
    różnią sie od siebie więc poderzewam że poszczególne oznaczenie lodówki
    oznacza różnicę w osprzęcie wewnętrznym

SHARP SJ-F72PV-SL
    SHARP SJ-F73PE-SL
    BEKO GNE 114610 FX
    BEKO GNE 114612 FX

Pralka

Poszaleć nie można bo małżonka uparła się na kolor srebrny biały odpada
    praktycznie wszystkie mają fuzzy logic

Samsung WF8502NGY
    Samsung WF8602SFS
    Candy Aquamatic 1100DFS
    Samsung WF0804X8E
    Samsung WF9502NQR
    SAMSUNG WF0702WKN
    BEKO WMB 51241 PT S

Piekarnik
    tu wybraliśmy względnie Amice ze względu na wygląd zewnętrzny i chyba maxymalny komplet opcji,pokrętła chowane , ruszta wysuwane teleskopowo

Amica Integra EBI8873
    Amica Integra EBI8874
    Amica Integra EBI81074
    Amica Integra EBI8862

okap
    tu okap wyspowy te 3 spodobały się najbardziej oczywiście cisza jest ważna ze względu na połączenie kuchni z salonem i koszty chyba nie są kosmiczne jeżeli chodzi o wymianę filrów węglowych

AMICA OWC951G
    AMICA OWC931G
    Akpo WK-8 Isla Zefir

Prosze więc o wszelkie sugestie a i krytyka mile widziana
    Pozdrawiam:D
    zwykły człek
    Level 20  
    1) płyta - kup po prostu najtańszą lub tą, która Ci sie podoba najbardziej, bo tu cudów nie ma.
    2) lodówka - chyba wolałbym Sharpa, ale nie mam też nic do Beko.
    3) pralka - zobacz, czy dostaniesz gdzieś jeszcze model PFD-1284LX - świetne parametry
    4) popatrz też na ten MB-8ETRX lub MF-800X - ten drugi jest mocno wypasiony i stosunkowo niedrogi.
    5) jekieś pół roku temu kolega kupił WK-Sirocco 100X Isla - nie jest tani, ale cichy i ładny.
    Patrz według jakiej normy podawana jest głośność i wydajność, bo nie jest to jeszcze uregulowane i "niektórzy" podają dane z kosmosu stosując niezgodne z unijnymi wytycznymi normy. Najlepiej pisać do producenta, żeby miec podkładkę, bo przez telefon ściemniają. Zwłaszcza, jak biora od wielu dostawców. Wtedy tłumaczą się, że pomylili modele, bo część mają według normy europejskiej, a część nie. Poniżej podaję właściwe normy:
    Wydajność: UNE EN 61591
    Głośność: UNE EN 60704
    talgo
    Level 10  
    witaj odnośnie okapu ten który mi poleciłeś niestety odpada bo mam ogólny wzór narzucony przez żone czyli szklany pól okrągły ja na zdjęciu
    AGD do nowego mieszkania - proszę o porady

czy pralka która podałeś będzie lepsza niż np samsung który ma fuzzy logic lub np ceramiczną grzałkę czy te opcje w samsungu to tylko pic na wode
    zwykły człek
    Level 20  
    No to odnośnie okapu to odradzam ten rodzaj. Może i wygląda ładnie, ale w utrzymaniu czystości to czysta masakra. Uwierz mi, znienawidzi go w pół roku, a na nowy będzie Ci szkoda kasy.
    Pralka - fuzzy logic to nic innego jak automatyka związana z załadunkiem i ma to praktycznie każda pralka. Grzałka ceramiczna jest trwalsza od zwykłej, ale zwykła spokojnie ci wytrzyma 7-10 lat, więc sam sobie odpowiedz czy jest to pic czy nie. Porównaj sobie instrukcje obsługi i czasy poszczególnych programów, a będziesz wiedział, co która potrafi. Zwróć przy tym uwagę na wielkość załadunku.
    talgo
    Level 10  
    odnośnie okapu to zapewne mówisz o tłuszczu który pozostaje na tych częściach szklanych
    zwykły człek
    Level 20  
    Dokładnie. Miałem już okap tego typu i cieszę się, że już go nie mam.