Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Unima 1331 Multimetr cyfrowy brak zera

bergu 18 Jul 2011 18:43 6896 34
Altium Designer Computer Controls
    bergu
    Level 16  
    Witam mam problem z owym multimetrem a mianowicie nie potrafię ustawić wskazania początkowego na 0. Kręcenie pokrętłem na tylnej obudowie tylko zwiększa napięcie i nie ma możliwości zmniejszenia kręceniem w drugą stronę. Jeżeli wyłączy się miernik to wskazanie spada i od zera zwiększa się. Po przyłożeniu napięcia do wejść pomiarowych miernik prawidłowo mierzy napięcie. Dla pomiaru rezystancji na wyświetlaczu cały czas świeci 3000 oraz kontrolka overload, natomiast po przyłożeniu rezystora do wejścia pomiarowego wskazuje prawidłowo rezystancję. Na trybie cal wskazanie wynosi 2000 i ono jest prawidłowe z tego co wyczytałem w instrukcji. Czym może to być spowodowane ? Pozdrawiam
    Edit:
    Napięcie 0 ustawione wg. instrukcji natomiast po rozwarciu zacisków LO i HI napięcie dalej wzrasta na Vdc wzrosło mi do 2v a na Vac do 0,6V. Jeszcze co mnie nie pokoi jeśli włożę go gniazda Hi wtyk bananowy wraz z przewodem nie podłączonym do źródła napięcia wyskakują wskazania 3000 oraz świeci kontrolka overload.
  • Altium Designer Computer Controls
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    Witam mam problem z owym multimetrem a mianowicie nie potrafię ustawić wskazania początkowego na 0. Kręcenie pokrętłem na tylnej obudowie tylko zwiększa napięcie i nie ma możliwości zmniejszenia kręceniem w drugą stronę. Jeżeli wyłączy się miernik to wskazanie spada i od zera zwiększa się. Po przyłożeniu napięcia do wejść pomiarowych miernik prawidłowo mierzy napięcie. Dla pomiaru rezystancji na wyświetlaczu cały czas świeci 3000 oraz kontrolka overload, natomiast po przyłożeniu rezystora do wejścia pomiarowego wskazuje prawidłowo rezystancję. Na trybie cal wskazanie wynosi 2000 i ono jest prawidłowe z tego co wyczytałem w instrukcji. Czym może to być spowodowane ? Pozdrawiam
    Instrukcję Obsługi ze schematem od tego multimetru masz?
    Jak nie masz, to postaraj się o nią - ja mam 'papierową', ale aktualnie, ani nie mam czasu na jej skanowanie, ani nie mam czynnego skanera.
    Ostatni raz naprawiałem toto ze piętnaście lat wstecz, ale z tego co pamiętam, to tam lubi wzbudzać się wzmacniacz operacyjny w torze przetwornika pomiarowego.
    Na początek zlokalizuj szyny zasilania (plus i minus) części analogowej i pomierz występujące tam wartości napięć stałych.

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    Witam może to będzie dziwne ale to jedyny mój woltomierz, bo multimetr mi się zepsuł , ale dzięki wielkie za info, instrukcję mam przed chwilą znalazłem w sieci za darmo, no nic poczekam aż sąsiad przyjedzie z pracy to od niego pożyczę woltomierz i dam znać.
    Edit mam już woltomierz i za chwilę będę mierzyć, piszę bo zauważyłem coś nowego a mianowicie wskazania wzrastają tak długo ąż wyświetli się 3000 i zaświeci się kontrolka overload .
    Witam ponownie woltomierz już mam i pomierzyłem napięcia, wszystkie są w normie. Z pomocą instrukcji po ustawiałem wszystkie napięcia +/- 12 i wskazania wyświetlaczy. Problem nie zniknął dalej bez podłączonego napięcia do wejść lo i hi wyświetlacz odlicza w z wyż na zakresach DC i AC, a na R świeci ciągle 3000. Po podłączeniu napięcia bądź rezystora znikają poprzednie cyfry, i miernik pokazuje wartość badanego przedmiotu.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    [ ... ]
    Witam ponownie woltomierz już mam i pomierzyłem napięcia, wszystkie są w normie. Z pomocą instrukcji po ustawiałem wszystkie napięcia +/- 12 i wskazania wyświetlaczy. Problem nie zniknął dalej bez podłączonego napięcia do wejść lo i hi wyświetlacz odlicza w z wyż na zakresach DC i AC, a na R świeci ciągle 3000. Po podłączeniu napięcia bądź rezystora znikają poprzednie cyfry, i miernik pokazuje wartość badanego przedmiotu.
    a jak wygląda wyświetlany wynik na wyświetlaczu kiedy zostanie zwarte wejście woltomierza (Lo z Hi)?
    bergu
    Level 16  
    V DC i AC wynik wynosi 0000
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    V DC i AC wynik wynosi 0000
    Aha, i sprawa jest chyba oczywista; do zacisku Hi gdzieś od dodatniego napięcia przypływa - po pogorszonej izolacji - prąd upływu.
    W pierwszej kolejności warto zacisk Hi oraz przewód od niego prowadzący na płytkę drukowaną, jak samą płytkę w okolicy gdzie to wejście jest prowadzone, przemyć alkoholem izopropylowym - nazwa handlowa IPA.
    Do nabycia w sklepach z podzespołami elektronicznymi.
    A po dokładnym i kilkakrotnym przemyciu należy wszystko dodatkowo osuszyć. np. za pomocą suszarki do włosów, byle z umiarem, by nie przegrzać.
    Ale ostrzegam ! - suszarki można użyć dopiero wtedy, kiedy IPA samoistnie odparuje, ponieważ - jak znakomita większość alkoholi - jest on łatwopalny i zapalają się również jego opary i to w sposób wybuchowy ! ! !
    Poza tym, to w jakimkolwiek woltomierzu elektronicznym - i nie tylko - nie należy regulować jego wskazania zerowego, kiedy nie są zwarte jego zaciski wejściowe.
    bergu
    Level 16  
    Witam wyczyszczenie alkoholem nic nie dało ;( dalej to samo
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    spróbuj odczytać - i podaj tu - jakiego producenta jest wzmacniacz operacyjny S1 pracujący w układzie wejściowym tego multimetru.
    Jest on sterowany ze wzmacniacza różnicowego na tranzystorach J-FET - T8 i T9 - a obwodzie ich źródeł jest potencjometr - P8 - za pomocą którego ustawia się Zero DC (przy zwartych zaciskach wejściowych).
    Odszukaj ten fragment układu oraz zlokalizuj rezystor R23 i odlutuj jego końcówkę prowadzącą do przełącznika ISOSTAT, ale trzeba to zrobić w sposób bezpieczny by nie uszkodzić tranzystora T8, a więc najpierw drugą końcówkę tego rezystora (jest tam też dołączona jedna końcówka kondensatora C16 oraz diod D18 i D33 - połączonych odwrotnie równolegle - i bramka T8) połącz za pomocą przewodu izolowanego (później będziesz go dotykał) z zaciskiem wejściowym Lo, a którego jedną końcówkę tego przewodu uprzednio tam do Lo dołączysz - i zrób to na 'prowizorkę' bez używania lutownicy !
    Po takich przygotowaniach możesz już odlutować rzeczoną końcówkę rezystora R23, a po jej odlutowaniu przełóż przewód zwierający - trzymając go za jego izolację - na drugą stronę tego rezystora, czyli dołącz go do tej odlutowanej końcówki rezystora.
    Następnie wybierz zakres - jaki przewiduje Instrukcja do zerowania - załącz multimetr, wygrzej go, a następnie przeprowadź zerowanie.
    Po tej operacji odłącz ów przewód - ale nie dotykaj niczego nieizolowanego ręką, również poprzez metalowe narzędzia - od wolnej końcówki rezystora i obserwuj wskazania wyświetlacza, a to co zaobserwowałeś opisz tu.

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    bergu
    Level 16  
    Witam, nie mam pojęcia co to za firma, dlatego dodaję zdjęcia i zaraz zabieram się za resztę tego co pisałeś.
    Unitra Unima 1331 Multimetr cyfrowy brak zera Unitra Unima 1331 Multimetr cyfrowy brak zera
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    Witam nie mam pojęcia co to za firma dlatego dodaję zdjęcia i zaraz zabieram się za resztę tego co pisałeś.
    Unitra Unima 1331 Multimetr cyfrowy brak zera Unitra Unima 1331 Multimetr cyfrowy brak zera
    to jest porządny wzmacniacz operacyjny µA709AM produkcji Texas Instruments, najporządniejszy jaki wtedy (z tego typu) był dostępny ... :!: ... aż dziw i ciekawe w jaki sposób wtedy - za komuny - producent je kupił/wymienił ... :shock:
    Pierwsze oznaczenie - SN52709AC - to zunifikowane oznaczenie według zasad obowiązujących w firmie Texas Instruments.
    Przypomnę, że wynalazcą jego jest Robert John (Bob) Widlar pracujący wtedy dla firmy Fairchild Semiconductor i ta Firma jest licencjodawcą tego wzmacniacza, stąd to podwójne jego oznaczenie.

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    Witam miernik wygrzany na V DC jak i AC przy zwartych zaciskach 0000 po odłączeniu rezystora od wejścia LO wskazania zaczęły znowu wzrastać przy zwartych LO i HI jak i przy rozwartych wejściach.
    Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    Witam miernik wygrzany na V DC jak i AC przy zwartych zaciskach 0000 po odłączeniu rezystora od wejścia LO wskazania zaczęły znowu wzrastać
    Aha ... zaczynam podejrzewać zabezpieczające diody D18 i D33.
    Powtórz operacją zwarcia do zacisku Lo węzła uprzednio tu wymienionego - zabezpieczenie bramki T8 - a potem wylutuj te diody i następnie powtórz opisaną przeze mnie procedurę zerowania oraz sprawdzania po odłączeniu wolnej końcówki R23 od zacisku Lo.

bergu wrote:
    przy zwartych LO i HI jak i przy rozwartych wejściach.
    Pozdrawiam
    Jak R23 jest odłączony od obwodów wejściowych - wedle opisu jak wcześniej tu podałem - to nie ma żadnego znaczenia zwieranie, czy rozwieranie, zacisków wejściowych pomiarowych.

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    Witam, zamiast diod mam tranzystory BC177.
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    Witam zamiast diod mam tranzystory BC177.
    Tylko wtedy zewrzyj ich emitery z bazami a wykorzystaj ich złącza kolektorowe.
    bergu
    Level 16  
    Chyba mnie źle zrozumiałeś :) mam oryginalnie w mierniku te tranzystory zamiast tych diod.
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    Chyba mnie źle zrozumiałeś :) mam oryginalnie w mierniku te tranzystory zamiast tych diod.
    Aha, ale na przyszłość pisz tu porządnie ... :!: :idea: ... to proszę zrobić w/w sprawdzenie.
    bergu
    Level 16  
    Witam tranzystory bc 177 sprawne nie mają przebicia , hfe 320<, aczkolwiek po odłączeniu przewodu od wejścia LO wskazanie wynosi 0000, oczywiście tranzystory są wy lutowane.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    Witam tranzystory bc 177BC177 sprawne nie mają przebicia [spacja zbędna], hfe 320<,
    czy Ty rozumiesz co ja tu do Ciebie napisałem i co jest celem tych zabiegów?
    Czy rozumiesz co znaczy diody zabezpieczające połączone odwrotnie równolegle?
    Odnoszę nieodparte wrażenie iż nie rozumiesz tego ... po co mi ta informacja o wartości wzmocnienia prądowego tych, w/w, tranzystorów - skoro one tam włączone są jako diody! Jakie ich złącza były włączone, a co z trzecią ich elektrodą?

bergu wrote:
    aczkolwiek po odłączeniu przewodu od wejścia LO wskazanie wynosi 0000, oczywiście tranzystory są wy [spacja zbędna]lutowane.
    Aczkolwiek, nie rozumiem tego, co chciałeś mi tu, powyższym tekstem, przekazać ... co odłączyłeś od zacisku Lo? I jak to miałeś odłączać?

Czy tak trudno Tobie skonstruować trzy proste zdania, aby w nich jasno napisać, co zrobiłeś i jakie są tego efekty?
    Na podstawie czego mam wyciągać wnioski, czy na podstawie tego słowotoku?

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    Od zacisku LO odłączyłem to co kazałeś czyli przewód, tranzystory są połączone w odpowiedni sposób: kolektory razem i przez rezystor 10k do 4 nogi S1, emiter pierwszego połączony z bazą drugiego, baza pierwszego poprzez dwie diody połączone A-K-K-A i z diody do ścieżki prowadzącej do Pk36, natomiast emiter drugiego poprzez diodę w kierunku przewodzenia też do tej ścieżki. Lepiej opisać tego nie umiem. Pozdrawiam.
    bergu
    Level 16  
    Witam włożyłem inne bc 177 i problem dalej nie zniknął, co mam zrobić.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    Witam włożyłem inne bc 177 i problem dalej nie zniknął, co mam zrobić.
    a jak wygląda kalibracja oraz sprawdzanie dryftu zera po odłączeniu wolnej końcówki rezystora R23 od zacisku Lo i bez w/w tranzystorów (diod D18 i D33) postępując wedle procedury podanej przeze mnie TAM :?:
    Zwracam uwagę na podane tam bezpieczne postępowanie by nie uszkodzić elektrycznością statyczną bramki tranzystora T8 :!:

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    Witam kalibracja przebiega prawidłowo wskazania 0000, po odłączeniu przewodu od rezystora wskazania lecą w górę.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    bergu wrote:
    Witam kalibracja przebiega prawidłowo wskazania 0000, po odłączeniu przewodu od rezystora wskazania lecą w górę.
    coś wydaje mi się, że w "Instrukcji technicznej" (papierowej), a którą ja dysponuję, jest tzw. 'czeski błąd' w schemacie - na stronie gdzie jest schemat: "Układ wejściowy multimetru 1331", a którym posiłkowałem się odpowiadając Tobie - ponieważ po dokładnym przejrzeniu się rysunkowi montażowemu PCB: "Rozmieszczenie elementów na płytce drukowanej multimetru 1331", wychodzi mi co innego.
    Wobec powyższego - aby nic Tobie nie sugerować - proszę o fotkę tego fragmentu PCB i wskazanie mi na niej gdzie znajduje się, wcześniej tu przeze mnie wymieniany, potencjometr P2.

Pozdrawiam
    bergu
    Level 16  
    W załączniku są fotki spakowałem je ponieważ są duże, na fotkach z końcówką zaz zaznaczone są: P2, jakiś tranzystor którego nie ma w instrukcji BF 246, oraz BC 177 zamiast diod.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    dziękuję za fotki i moje przypuszczenia potwierdziły się - właściwym potencjometrem do regulacji ZERO DC jest P8 ! ! !
    Już - w odpowiednim miejscu - mój tekst poprawiłem, za pomyłkę przepraszam, ale na moim papierowym schemacie tak odczytałem to poprzednio (postaram się później uruchomić skaner i to zeskanować).
    Natomiast P1 oraz P2 służą - odpowiednio - do ustawiania wartości stabilizowanych napięć +12V oraz -12V.
    A co proponuję sprawdzić w pierwszej kolejności jeszcze raz i ewentualnie skorygować.

bergu wrote:
    W załączniku są fotki spakowałem je ponieważ są duże, na fotkach z końcówką zaz zaznaczone są: P2, jakiś tranzystor którego nie ma w instrukcji BF 246,
    Tego tranzystora (w plastykowej obudowie) nie potrafię określić, ponieważ nie ma go u mnie na schemacie ideowym, ani na schemacie montażowym.
    Jednak, ponieważ ten tranzystor unipolarny J-FET może tu mieć kluczowe znaczenie dla sprawy, to proszę o odrysowanie tej części obwodu i przedstawienie tu jego schematu.
    A jest on - niewątpliwie - w obwodzie pary różnicowej tranzystorów J-FET T8 i T9, a które na przesłanej fotce (P8027397.JPG) widzę w wspólnej metalowej obudowie o opisie: TIS25 i niżej; 704.

bergu wrote:
    oraz BC177 zamiast diod.
    To już sobie wyjaśniliśmy - zamiast pary diod: D18 oraz D33 są tam złącza - jakie (emiterowe, kolektorowe)? - tranzystorów typu BC177, wcześniej pytałem też co zrobiono z ich trzecią elektrodą?

Mam taką propozycję, aby bez wlutowanych diod: D18 oraz D33, ale z wlutowaną na swoje miejsce końcówką rezystora R23 - 330 - (ponownie zwracam uwagę na zabezpieczenie bramki tranzystora T8 !) i po wygrzaniu miernika oraz po w/w sprawdzeniu wartości stabilizowanych napięć zasilających, wg punktu 4.4., i dalej, "Instrukcji technicznej", dokonać wg punku 4.5. tejże i dalej: Cechowanie przetwornika analogowo-cyfrowego A/C.
    Jest to opisane na stronie 15 przedmiotowej "Instrukcji ..." oraz proszę o relację z zachowania się wyświetlacza po rozwarciu zacisków wejściowych.

Pozdrawiam

PS. Zwracam uwagę, iż dotąd kiedy nie dokonuje się pomiarów, ale tylko cechowanie tego multimetru (czyli nie jest podawane na zaciski wejściowe napięcie), to brak diod zabezpieczających: D18 oraz D33 nie ma tu znaczenia.
    Dlatego też należy powyższe mieć na uwadze i pod żadnym pozorem nie sprawdzać efektów w/w cechowania - poprzez podanie na zaciski wejściowe (Hi oraz Lo) napięcia - czyli przejść do punktu 4.6 "Instrukcji ... " bez ponownego wlutowania diod D18 oraz D33.
    bergu
    Level 16  
    Witam oto schemat tego odcinka
    Co do bc177 to pisałem wyżej jak są połączone, jeśli będzie coś nie czytelne to z góry przepraszam.
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    Witam oto schemat tego odcinka
    Co do bc177 to pisałem wyżej jak są połączone, jeśli będzie coś nie czytelne to z góry przepraszam.
    Niestety, ale ten odręczny schemat nie jest dla mnie czytelny jednoznacznie ... :!: :cry:
    Poza tym, to mnie zabolała szyja od jej przekręcania ... proszę o poprawkę.
    Quarz
    Level 43  
    bergu wrote:
    Tranzystory bipolarne typu BC177 są o polaryzacji P-N-P, więc popraw ten schemat i nie wprowadzaj w błąd postronnego czytelnika.