Witam mam problem z owym multimetrem a mianowicie nie potrafię ustawić wskazania początkowego na 0. Kręcenie pokrętłem na tylnej obudowie tylko zwiększa napięcie i nie ma możliwości zmniejszenia kręceniem w drugą stronę. Jeżeli wyłączy się miernik to wskazanie spada i od zera zwiększa się. Po przyłożeniu napięcia do wejść pomiarowych miernik prawidłowo mierzy napięcie. Dla pomiaru rezystancji na wyświetlaczu cały czas świeci 3000 oraz kontrolka overload, natomiast po przyłożeniu rezystora do wejścia pomiarowego wskazuje prawidłowo rezystancję. Na trybie cal wskazanie wynosi 2000 i ono jest prawidłowe z tego co wyczytałem w instrukcji. Czym może to być spowodowane ? Pozdrawiam
Edit:
Napięcie 0 ustawione wg. instrukcji natomiast po rozwarciu zacisków LO i HI napięcie dalej wzrasta na Vdc wzrosło mi do 2v a na Vac do 0,6V. Jeszcze co mnie nie pokoi jeśli włożę go gniazda Hi wtyk bananowy wraz z przewodem nie podłączonym do źródła napięcia wyskakują wskazania 3000 oraz świeci kontrolka overload.
Edit:
Napięcie 0 ustawione wg. instrukcji natomiast po rozwarciu zacisków LO i HI napięcie dalej wzrasta na Vdc wzrosło mi do 2v a na Vac do 0,6V. Jeszcze co mnie nie pokoi jeśli włożę go gniazda Hi wtyk bananowy wraz z przewodem nie podłączonym do źródła napięcia wyskakują wskazania 3000 oraz świeci kontrolka overload.