Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen Berlingo 1.9d nie działa grzanie świec, wycieraczki, wentylator dmuchawy

18 Lip 2011 21:33 9146 11
  • Poziom 9  
    Witam.
    To mój pierwszy post w tym dziale ale do sedna.
    Samochodzik pracował ok do momentu wymiany sprzęgła, długotrwałe odłączenie akumulatora a następnie nie mam grzania świec żarowych, nie działa wentylator dmuchawy, wycieraczki reszta ok.
    Z wyjątkiem, przekręcam kluczyk zegary schodzą w dół, następnie prawidłowo się ustawiają. Sprawdzałem prawie wszystkie połączenia, kostki, masa, nie widzę uszkodzeń pojazd nie odpala - nie działają świece.
    Czy ktoś miał podobny problem - jak go rozwiązać?
    Ewentualnie proszę o wskazówki.
    Pojazd to Berlingo 1.9d rocznik 2004 furgon -VAN
  • Poziom 39  
    Wychodzi na to że padło BSI. Masz możliwość diagnozy? Warto z poziomu testera wysterować to co nie działa. Choć świece nie są połączone z BSI z wyjątkiem bezpiecznika.
  • Poziom 9  
    czy jest możliwość że BSI się rozprogramowało, samochód stał miesiąc bez zasilania
    a może ktoś z forum dysponuje schematem elektrycznym do tego modelu.
    czy wkładając BSI z innego pojazdu należy go w jakiś sposób programować, czy jest możliwość że immobilaiser zablokował bsi
  • Poziom 39  
    Dmuchawa się nie uruchomi dopóki nie odpalisz silnika.
    Świece uruchamia sterownik - skoro nie rusza to i świece się nie załączą.
    Wycieraczki uruchomią się jeżeli pojazd nie jest w trybie "eco" - jeśli stał bez akumulatora a potem nie odpalono silnika to pojazd jest w tym trybie i one nie ruszą, nawet gdyby były sprawne.

    Reasumując - odpal auto a wtedy będzie można powiedzieć co nie działa.

    Wrzuciłbym schemat ale jak zwykle serwer elektrody nie działa (nie wciąga załączników) :/
  • Poziom 9  
    kolego kybernetes uwagi trafne potwierdzone doświadczeniem ale jak mam odpalić silnik może jakaś podpowiedź , próbowałem podać bezpośrednio napięcie na świece (teoretycznie grzeją) ale nie odpala, zastanawiam się czy immobilaiser zablokował zapłon
    w ogóle na alledrogo obserwuje kilka sterowników BSI ale w okolicy nie znalazłem nikogo ktoby mi go zaprogramował, może jakiś namiar woj śląskie zagłębie - sosnowiec/będzin
  • Poziom 39  
    1. Zanim zaczniesz kupować części - podepnij pod diagnoskop i sprawdź, które należy wymienić.
    2. Opisz dokładnie w jaki sposób samochód przestał się uruchamiać.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A teraz proszę wziąć miernik i sprawdzić bezpieczniki. Każdy wyjąć i pomierzyć.
  • Poziom 9  
    witam zgodnie z sugestią powyżej podaje dokładny przebieg usterki
    1 pojazd trudno odpalał miał uwalone dwie świece żarowe - wymiana , poza tym funkcjonował poprawnie
    2 kolejnym uszkodzeniem było sprzęgło
    zostało ono wymienione poprzez wyjęcie skrzyni biegów - silnik został, akumulator wymontowany
    3 wszystkie połączenia masy przeczyszczone, przesmarowane, a wszczególności lewe nadkole, konektory przy sterowniku świec czyste, sprawdzone, bezpieczniki w module BSI \BSM sprawdzone wszystkie były sprawne teoretycznie wszystko ok
    4 samochód stał z wypiętym akumulatorem dokładnie 5 msc
    stan obecny: nie działa kontrolka grzania świec - napięcie nie wychodzi ze sterownika , po podłaczeniu bezpośrednio napięcia na świece nie moge uruchomić pojazdu, nie działa wspomniana dmuchawa nawiewu powietrza, silnik wycieraczek, kontrolki na desce rozdzielczej po przekreceniu kluczyka ida w dół a następnie ustawiają się w pozycje właściwą - tak zawsze było
    akumulator oczywiście sprawny naładowany
  • Poziom 34  
    Spróbuj na spokojnie przeglądnąć styki tzw. masy, tj. akumulator - nadwozie i masa (przewód) do silnika. Jeśli nie kręci rozrusznik, to podłącz go bezpośrednio z akumulatora, podobnie świece żarowe i elektrozawór na pompie, aby "puścił" paliwo. Uważam, że jeśli masz naładowany akumulator plus w/wym. kombinacje, to silnik powinien zaskoczyć.

    Moderowany przez Pawel wawa:

    Kolega nie popatrzył na rocznik auta, to nic nie da, nie zapali.

  • Poziom 9  
    witam temat berlingo 1.9d 2004r VAN kontynuuje akumulator sprawny, rozrusznik kręci, połączenia sprawdzone silnik-masa, wszystkie bezpieczniki w BSM,BSI-SIEMENS sprawdzone sprawne, podłączyłem świece żarowe przewodem 5 sek grzanie - nie odpala rozrusznik kręci poprawnie,podejrzewam że nie otwiera elektrozaworu na pompie, pompa lukas - idą 3 przewody do elektrozaworu lecz nie chce eksperymentować nie wiem jak podłączyć, proszę o poradę co mogę jeszcze zrobić, WYCIERACZKI NIE PRACUJĄ, WENTYLATOR DMUCHAWY RÓWNIEŻ
  • Poziom 39  
    Sprawdź zasilania na sterowniku silnika wg. schematu jaki wrzuciłem. W szczególności sprawdź czy oba przekaźniki (pokazane na schemacie) w BSM załączają się, czy jest plus po kluczyku itd.