Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] excel - nie moge poradzic sobie z wyznaczeniem roznic w poszczegolnych wierszach

19 Lip 2011 15:54 1210 6
  • Poziom 2  
    Szanowni forumowicze, nie mogę sobie poradzić z problemem porównania 2 kolumn dla każdego wiersza oddzielnie. W każdej komórce wiersza występuje po kilka ciągów tekstowych oddzielonych enterem. W rezultacie porównania chciałbym uzyskać różnicę w postaci wypisanych ciągów A-B (Przyklad danych z oczekiwanym rezultatem w kolumnie "Roznica Suma-Arkusz" w zalaczeniu. Docelowy zestaw danych bedzie zawieral okolo 300 takich wierszy). Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Serdecznie Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Moderator Programowanie
    Bez VBA chyba się nie obędzie.
    Spróbuj:
    1) wpisać do tablic zawartość komórek rozdzielając ciągi Split (tekst, chr(10))
    2) porównać tablice każdy rekord z każdym, jeśli porównanie da wynik negatywny przepisujesz wartość do trzeciej tablicy lub bezpośrednio do komórki wynikowej.

    Ale: w A2 jest "STOP_RAPORT CTX_CARDMAN" spacja zamiast AltEntera. Takie coś burzy cały zamysł. Przypadek?

    dodano po chwili
    W A3 też niewesoło...
  • Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Szczerze powiedziawszy jestem zupełnie początkujący w temacie vba a mam do przerobienia bardzo dużą ilość podobnych rekordów. Bede bardzo wdzieczny za jakiegos tzw. gotowca.
  • Pomocny post
    Moderator Programowanie
    pawel.jaronko napisał:
    Bede bardzo wdzieczny za jakiegos tzw. gotowca.
    Jako nowo-zarejestrowanemu w formie promocji :)

    Rozciągnij kolumny na jakieś 250 pikseli, będzie lepiej widać (sam się złapałem na spacjach).
    Spróbuj
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Makro rozdziela ciągi, jako "rozdzielacza" wykorzystując znak powrotu karetki. Jeśli jest błąd w zapisie, wynik może być różny od oczekiwań.
  • Poziom 2  
    Dzięki Wilekie Mistrzu!!! Wydaje sie, ze to juz jest prawie docelowe rozwiazanie, ale....niestety przy probie wykonania dla wiekszej liczby rekordow pojawia sie komunikat "Invalid procedure call or argument" i nie wiem co robic :(
  • Pomocny post
    Moderator Programowanie
    Naciśnij [Debug], zrób PrintScreen (z tą zaznaczoną na żółto linią kodu) i wklej na forum jako obrazek.
  • Poziom 2  
    ...aaaaaaabbbbbbbbccccccccdddddddd