Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Agregat chłodniczy olej w układzie

kczarny 19 Lip 2011 22:20 3197 3
  • #1 19 Lip 2011 22:20
    kczarny
    Poziom 13  

    Witam. Mam u klienta agregat około 5kw.
    Parownik przestał mrozić. Za filtrem w kierunku zaworu rozprężnego rurka była zimna,stwierdziłem zapchany filtr.Po rozkręceniu filtra(ODWADNIACZA) wylałem z niego około 150ml oleju,rozkręciłem jeszcze zawór rozprężny też wyleciało trochę oleju i gdy próbowałem przedmuchać skraplacze wraz ze zbiornikiem też pluło olejem i to znacznie .A w sprężarce przez wziernik nie widać oleju.Wiem że olej przemieszcza się w układzie ,ale czy aż w takim stopniu,nigdy się z takim problemem nie spotkałem.Możecie coś poradzić?


    Moderowany przez ROBSON33:

    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

  • #2 21 Lip 2011 18:49
    jannaszek
    Poziom 39  

    Olej lata sobie po układzie, ale pomaga w tym prędkość par.
    Jeśli wydajność drastycznie spada, spada też prędkość par i cieczy, a to utrudnia transport oleju.
    Zimna rurka za filtrem, nie zawsze oznacza zapchanie w/wym. czasem po prostu brakuje gazu.
    Czy strona ssąca posiada pionowe wzniosy i ma syfony i spady na poziomych odcinkach?

  • #3 21 Lip 2011 21:27
    kczarny
    Poziom 13  

    Syfonów nie ma ,czy są spady musiałbym zobaczyć poziomicą, a dwa małe wzniosy są ,bo agregat jest niżej od parownika. Chociaż z tego co wiem to układ działał przez 4 lata.A co do oleju w sprężarce to jednak był ,tylko przez ten wziernik nic nie było widać.Ale dzięki za podpowiedź.

  • #4 09 Wrz 2011 13:36
    Joanna M
    Poziom 9  

    Obecność oleju w układzie jest jak najbardziej normalną sprawą i nic się z powodu tego oleju nie zapycha.. Tak, jak napisał przedmówca- w układzie najpewniej brakuje czynnika. Choć nie powiem, jeśli wylał Pan 150 ml to może warto by i uzupełnić trochę oleju- jaka pojemność skokowa sprężarki? Ile oleju w niej być powinno? Np dla Embraco NJ9238- podobna wydajność w całości mamy 750ml więc 150 ml to relatywnie dużo.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME